Predavanje o trajnom euharistijskom klanjanju

SLAVONSKI BROD (TU) – Predavanje o trajnom euharistijskom klanjanju u Župi Bezgrješnog Srca Marijina na Budainci u Slavonskom Brodu održala je u četvrtak, 12. svibnja poslije večernje mise Nada Burum iz Dubrovnika, nacionalna promotorica ove pobožnosti koja se širi u Hrvatskoj. Ona je vjernicima predstavila ciljeve trajnog euharistijskog klanjanja, način na koji se treba odvijati ova pobožnost koja je nakon Dubrovnika zaživjela u Splitu, Đakovu i Vukovaru. Dodala je kako su u tijeku pripreme za početak ove pobožnosti i u još nekoliko gradova u Hrvatskoj.

Navela je i nekoliko svjedočenja molitelja kojima su bdijenja pred Presvetim u trajnom klanjanju promijenila živote, koji su doživjeli obraćenje ili ozdravljenje. Istaknula je kako je za našu domovinu ova pobožnost od velike važnosti, napose za Slavoniju koja je u Domovinskom ratu pretrpjela velike strahote, a čije su posljedice još i danas vidljive. „Narod je u našoj domovini, napose u Slavoniji dosta izmoren, izranjen, mladi u velikom broju iseljavaju. Stoga vjerujem da euharistijski Gospodin, ako ga stavimo u središte svoga života, može napraviti čuda ako mu dođemo, ako odgovorimo na njegov poziv – Dođite k meni svi vi koji ste umorni i opterećeni…“, poručila je na kraju promotorica Burum.

Trajno euharistijsko klanjanje u ovoj će župi u već pripremljenoj kapelici započeti kada se prikupi dovoljan broj molitelja. Da bi započeli klanjanje treba se prijaviti najmanje 168 molitelja kako bi pokrili svih 168 sati u tjednu, jer je klanjanje danonoćno. Da su vjernici doista zainteresirani da i u njihovom gradu započne trajno euharistijsko klanjanje pokazali su i te večeri kada su brojni ispunili prijavnice u kojima su naveli sat u kojem bi svakoga tjedna željeli bdjeti pred Presvetim.

Župnik Tomislav Ćorluka, koji je ovu pobožnost utemeljio 2019. u Đakovu kada je bio župnik, pozvao je sve koji žele sudjelovali u ovoj pobožnosti da se prijave u Župu Bezgrješnog Srca Marijina na Budainci u  Slavonskom Brodu ili na broj 0987631 063. B. Lukačević