„VjeDra“ 2022. – kreativna smotra vjeronaučnog stvaralaštva

OSIJEK (TU) VIDEO – U pastoralnim prostorima Nadbiskupskog ordinarijata – Vikarijata u Osijeku, održana je u četvrtak 12. svibnja vjeronaučna kreativna smotra „Vjedra“. Nakon dvije godine održavanja Smotre u online okruženju vjeroučenici i vjeroučitelji s radošću su sudjelovali na Smotri u zajedništvu i susretu jedni s drugima. Sudjelovalo je 28 škola s područja cijele nadbiskupije s ukupno 270 sudionika.

Smotra je započela molitvom koju je pripremila vjeroučiteljica Ivana Bičvić i uvela u teme Smotre. Prva tema „Sv. Josip – uzor za sva vremena“ osluškivala je bilo opće Crkve koja je godinu 2020./2021. posvetila svetom Josipu obilježavajući 150 godina od proglašenja ovoga sveca zaštitnikom sveopće Katoličke Crkve, ujedno zaštitnika Hrvatske. Druga tema koja prati vjeronaučnu olimpijadu, oslanja se na jubilarnu Ignacijevu godinu kojom se obilježava 400 godina od proglašenja svetim Ignacija Loyolskog i 500 godina od njegova obraćenja, koje je on sam opisao riječima „Vidjeti sve novo u Kristu“.

Katehetski ured Đakovačko-osječke nadbiskupije organizira „Vjedra“ u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje i u uvodnom dijelu uputile su pozdrave predstojnica Katehetskog ureda dr. sc. Teuta Rezo i viša savjetnica za vjeronauk u Agenciji za odgoj i obrazovanje Ankica Mlinarić. Obje su izrazile veliko zadovoljstvo lijepim odazivom te istaknule važnost kreativnog i stvaralačkog rada u nastavi vjeronauka i uzajamnog osnaživanja svih kroz ovakve susrete. Smotre se odvijala u dva dijela, a izvedbe sudionika najavljivali su vjeroučitelji Sanja Kopunović Legetin i Dalibor Velički.

Učenici su na kreativan način pjesmom i sviranjem, dramskim i likovnim prikazima, literarnim radovima, kao i suvremenim digitalnim uradcima poput „stop animacije“ i popularne igrice „Minecraft“ izrazili svoj doživljaj obojice velikih svetaca, gledajući ih očima današnje djece i mladih te otkrivajući njihovu aktualnost i svevremenost. Poruka života i odnosa s Bogom, kao i značaj osobe svetog Josipa i svetog Ignacija i danas je svježa i primamljiva, samo ju je ponekad važno ispravno prereći suvremenom čovjeku razumljivim rječnikom.

U popodnevnom dijelu Smotri se pridružio nadbiskup i metropolit mons. Đuro Hranić ne krijući svoje zadovoljstvo što su Vjedra ove godine ispunila prostore Vikarijata koji je odzvanjao pjesmom, žamorom i burnim pljeskom kojim je velikodušno nagrađena svaka izvedba. Učenici su uživali u koreodrami srednjoškolaca, umjetničkom radu u drvetu, srčanoj pjesmi učenika Centra za odgoj i obrazovanje „Ivan Štark“, otkrivali važnost oca u obitelji, vrijednost svakog ljudskog rada koji posvećuje i oplemenjuje čovjeka, promišljali kako svaki ljudski život ima smisao i cilj te bivali motivirani da čine poput svetog Ignacija, sve na veću slavu Božju.

Nadbiskup Hranić istaknuo je kako je oduševljen motiviranim učenicima, vjeroučiteljima i njihovom suradnjom s drugim kolegama profesorima i učiteljima koji otkrivaju i razvijaju talente i umijeća učenika koji su im povjereni. Rekao je kako nije najvažnije osigurati znanje, informacije, važno je određenim sadržajem zahvatiti cijelo biće, i srce i um, jer takva iskustva ostavljaju trag u životu učenika.

Smotra je završila zajedničkim fotografiranjem i podjelom priznanja koja je svim sudionicima uručio nadbiskup Hranić, a supotpisala ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać. Katehetski ured