Odjel za djelovanje vjerničkih udruga i socijalni nauk Crkve

a) Ured za promicanje socijalnog nauka Crkve i društvena pitanja

mons. dr. Vladimir Dugalić, voditelj Ureda
vladimir.dugalic@djos.hr  

    031/802 305

Igor Jakobfi, tajnik
ijakofi@gmail.com  

 098/190 69 59

Ured za promicanje socijalnog nauka Crkve i društvena pitanja djeluje kao sastavni dio Odjela za kršćansku dobrotvornost i društvena pitanja Nadbiskupijskog pastoralnog centra. Izrastao je iz triju, djelomično neovisnih, aktivnosti: (1) pripremnih savjetovanja Druge biskupijske sinode te izrade materijala za treće sinodsko zasjedanje; (2) kao plod simpozija održanog u Osijeku 2001. godine o mogućnostima organiziranog djelovanja vjernika laika te (3) potrebe za uspostavom institucionalnog okvira u svrhu suradnje sa Centrom HBK za promicanje socijalnog nauka Crkve.

Ured je stoga osnovan sa svrhom promicanja socijalnog nauka Crkve na području Đakovačko-osječke nadbiskupije te su mu i djelatnosti vezane uz kontinuirano promišljanje i traganje za prikladnim modelima djelovanja među društveno-politički angažiranim vjernicima te članovima vjerničkih udruga/udruženja kao i oblicima uspostave suradnje s drugim udrugama civilnog društva. U tom smislu Ured trenutno djeluje na tri područja:

  • Okuplja članove vjerničkih udruženja u svrhu organiziranog promišljanja o društvenoj situaciji kako bi u skladu sa svojim mogućnostima javno djelovao na korist općeg dobra. U svrhu toga Ured je ove godine pokrenuo opsežno istraživanje na razini cijele Nadbiskupije o uključenosti laika u djelovanje vjerničkih udruženja.
  • Organizira susrete političara s područja Nadbiskupije u svrhu što boljeg upoznavanja sa socijalnim naukom Crkve te međusobnog razumijevanja i razvijanja dijaloga među idejno različitim političkim strankama. Susreti se kontinuirano održavaju od 2003. godine, dva puta godišnje.

U daljnjem tijeku svoga rada Ured ima u planu nastaviti s dosadašnjim djelatnostima i osmišljavati nove.


b) Ured za vjernička društva

mons. dr. Vladimir Dugalić

031/802-305

Koordinacija za Osječku regiju
mons. dr. Vladimir Dugalić, voditelj Ureda
vladimir.dugalic@djos.hr

dr. Josip Bošnjaković, suradnik
jobosnjakovic@gmail.com

mr. Igor Jakobfi, tajnik
ijakofi@gmail.com

031/802 305

031/253-916

098/190-69-59

Koordinacija za Slavonskobrodsku regiju
Ivan Lenić, dekan
zupa.gospe.brze.pomoci@gmail.com

 035/410-950