Bogoslovno sjemenište

Bogoslovno sjemenište u Đakovu ima dugu tradiciju. Postoji od 1806. godine kada ga je osnovao biskup Antun Mandić. Kako je, da bi se postalo svećenikom, potreban i studij, biskup Mandić osniva i studij filozofije i studij teologije.

Tijekom svoja dva stoljeća postojanja Bogoslovno sjemenište je proživljavalo razne teškoće. Bile su to nestašice, manjak prostora, nepovoljne političke okolnosti… Biskup Krapac je da bi povećao kvalitetu života, 1913. godine sagradio novu zgradu Sjemeništa, koja stoji do danas. U periodu nakon II. svjetskog rata Sjemenište se nalazi u krizi kao ostala sjemeništa na ovim prostorima. Bogoslovno sjemenište u Đakovu je opstalo, ali se brojem povećalo jer su se priključili i bogoslovi drugih biskupija.

Posljednjih 20 godina se Bogoslovno sjemenište i teološki fakultet administrativno odvajaju, da bi se 1994. odvojili i fizički jer fakultet seli u posebnu zgradu.

Danas Bogoslovno sjemenište možemo gledati na dvije razine. Ono je ustanova koja skrbi o odgoju i obrazovanju svećeničkih kandidata. No sjemenište su i ljudi koji u njemu žive: bogoslovi te poglavari (rektor, vicerektor, duhovnik i ekonom), koji se o tom životu i odgoju brinu.

Tko može postati svećenik?

U Bogoslovno sjemenište u Đakovu može doći svaki katolički mladić, odgojen u vjeri, koji je osjetio Božji poziv da postane svećenik. Božji poziv mladić najlakše može otkriti molitvom, kršćanskim životom i razgovorom sa svećenikom, najčešće sa svojim župnikom koji će ga u tome poduprijeti i usmjeriti.

Što treba mladić da uđe u Sjemenište?

Da bi mladić postao svećenikom mora završiti teološki fakultet. Zbog toga je uvjet za ulazak u Sjemenište i upis na teološki fakultet četverogodišnja srednja škola (gimnazija, ekonomska, stručna, …).

Mladić koji je već u osnovnoj školi osjetio Božji poziv može srednju školu završiti u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu. Ondje će živjeti u Dječačkom sjemeništu. U njemu će uz srednjoškolsko obrazovanje, uz vodstvo odgojitelja – svećenika, kvalitetnije shvatiti i upoznati Božji poziv – postati svećenikom.

Kontakt:
sjemeniste.djakovo@gmail.com 


Povijesne crtice