PJESMARICA ŽUPNE ZAJEDNICE – novi projekt na starom tragu

Pod naslovom Pjesmarica župske zajednice prije četrdeset i pet godina (1967.) po prvi puta izašla je pjesmarica koju je uredio svećenik Antun Jarm. Pjesmarica je izdavana u tri navrata i bila je objeručke prihvaćena od svih koji su nastojali oko liturgijskog pjevanja i njegovanja pučke crkvene popijevke. Kako je Pjesmarica župske zajednice nastavila tradiciju prethodnih pjesmarica koje su nastajale na području Đakovačko-osječke nadbiskupije (napose poznatog i popularnog Vijenca molitava i bogoljubnih pjesama, nekoć službenog molitvenika i pjesmarice naše nadbiskupije), ona se s razlogom smatra vlastitom pjesmaricom naše nadbiskupije. U njoj se, naime, nalaze crkvene popijevke koje pripadaju slavonskom podneblju, te su krajevnoga karaktera.

Na ovom prokušanom tragu, evo u nastajanju Pjesmarice župne zajednice u ‘web’ obliku – poduhvata čiji je pokrovitelj Ured za crkvenu glazbu Đakovačko-osječke nadbiskupije. Na jednom mjestu žele se učiniti dostupnima uredno harmonizirane i notografski sređene pjesme koje kršćanski puk pjeva već odavna ili odnedavna, a koje nisu uvrštene u službenu liturgijsku pjesmaricu Pjevajte Gospodu pjesmu novu. Kako bi se uklonio mogući nesporazum oko ovakve odluke, treba reći kako je netom spomenuta pjesmarica temeljna zbirka pjesama za liturgiju, i jedino radi lake dostupnosti (pjesmarica je na tržištu!) njen sadržaj ne uvrštavamo u ovu zbirku.  

Računajući na pomoć i suradnju onih kojima je na srcu kako glazbena sakralna baština, tako i nova ostvarenja ove vrste, želimo da u predstojećem vremenu projekt Pjesmarica župne zajednice pruži priliku za zajedničko oblikovanje repertorija popijevki i za priželjkivanu biskupijsku pjesmaricu. Stoga ponavljamo poziv na brigu oko raznovrsne sakralne glazbeno-literarne građe. Molimo također da istu dostavljate na dolje navedenu adresu.    

Kontakti: 

adresa:  Ured za crkvenu glazbu, Strossmayerov trg 6, 31400 Đakovo
e-mail:   ivan.andric25@gmail.com 
 ured.za.crkvenu.glazbu@os.t-com.hr