Svetkovina sv. Leopolda Mandića u Slavonskom Brodu

SLAVONSKI BROD (TU) – Svetkovina sv. Leopolda Mandića proslavljena je u četvrtak, 12. svibnja u istoimenoj Župi sv. Leopolda Mandića u Slavonskom Brodu u naselju Mikrorajon. Središnje blagdansko slavlje uz petoricu brodskih svećenika predvodio je vlč. Tomislav Ćorluka, župnik brodske Župe Bezgrješnog Srca Marijina u naselju Budainka. Ocrtavajući život i djelo jednog od najvećih svetaca Crkve u Hrvata, u prigodnoj homiliji vlč. Ćorluka je naglasio njegovu blagost, strpljivost. napose milosrđe kojima je privlačio mnoge ljude te su mu i po više sati čekajući u redovima dolazili na ispovijed kako vjernici laici, tako i svećenici, redovnici i redovnice.

„Iako niskoga rasta, Božjom dobrotom i ljubavlju bio je doista velik. Mnogo je trpio ali je to prikazivao za spasenje duša. Častio je Blaženu Djevicu Mariju povjeravajući joj potrebite. Bio je veliki molitelj, poslušan svog Pastiru – Gospodinu. Ukazivao je na važnost čestog pristupanja sakramentu pomirenja, svjestan da će tako ljudi najlakše susresti Gospodina. Imao je uši, srce, vremena i suosjećanja za ljude te i danas hodočasnici rado dolaze u baziliku u Padovi u sobu u kojoj je više od 40 godina od ranih jutarnjih do kasnih večernjih sati svakoga dana ispovijedao“, rekao je uz ostalo o ovom velikom svecu propovjednik Ćorluka. Župljanima je posvjestio kako imaju velikog zagovornika na nebu i potaknuo ih da mu se i dalje utječu u molitvi.

Domaći župnik Robert Farkaš zahvalio je predvoditelju što je potaknuo njegove župljane da se s pouzdanjem u zagovor sv. Leopolda trude biti Božji. Za proslavu svog nebeskog zaštitnika župljani  su se pripremali trodnevnicom koja je trajala od ponedjeljka, 9. do srijede 11. svibnja. Večernju misu s homilijom prvoga je dana predvodio domaći sin vlč. Krešimir Iljazović, a drugoga vlč. Krunoslav Karas, župnik Župe Uznesenja BDM u Brodskom Vinogorju.

Posebno je svečano bilo na uočnicu svetkovine, 11. svibnja. Večernje misno slavlje predvodio je župnik Robert Farkaš. Poslije mise slijedila je zavjetna procesija s kipom sv. Leopolda kojeg su ulicama župe nosili zauzeti župljani i svečevim moćima koje je nosio župnik Farkaš. Na postaji u jednoj ulici župnik je predmolio pobožnost sv. Leopoldu i sve svoje župljane povjerio zagovoru ovoga sveca. Misna slavlja animirao je župni zbor, predvođen prof. Kristinom Udovičić. B. Lukačević