Blagdan Našašća sv. Križa proslavljen u Krndiji

KRNDIJA (TU) – Blagdan Našašća sv. Križa proslavljena je u petak, 3. svibnja 2024. u crkvi Uzvišenja svetog Križa u Krndiji, filijali Župe sv. Ladislava, kralja Punitovci. Misno slavlje predvodio je dr. Josip Bošnjaković, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu. Domaćim vjernicima iz Krndije i i Punitovaca pridružili su se i članovi Ogranka Njemačke zajednice iz Đakova. Dr. Bošnjaković je govorio o značenju ovoga blagdana koji potječe iz vremena cara Konstantina kada je njegova majka Jelena, iako u starijoj dobi, hodočastila u Svetu zemlju, gdje je živio i umro Isus Krist pa je ondje potakla pronalaženje križa na kojemu je Isus bio razapet. Crkva ju slavi kao svetu Jelenu Križaricu. Poznato je da je car Konstantin prije bitke za prijestolje usnio san u kojemu mu se ukazao kršćanski križ s natpisom „In hoc signo vinces!“, što znači „U ovom ćeš znaku pobijediti“, a što se i dogodilo, pa je car Konstantin dao slobodu kršćanima i omogućio širenje kršćanstva diljem tadašnjeg svijeta, tumačio je dr. Bošnjaković.

Članovima Njemačke zajednice dr. Bošnjaković se obratio na njemačkom jeziku rekavši da još nisu zaboravljena stradanja mještana Krndije koje su partizanske vlasti protjerale krajem Drugog svjetskog rata u Austriju i Njemačku, oduzevši im sve što su stekli svojim trudom i radom. Mnogi Nijemci su tada stradali i u logorima, a crkva u Krndiji oštećena je topničkim granatiranjem i korištena je kao skladište.

U sadašnju crkvu u Krndiji, u raznim prigodama, okupljaju se vjernici župe Punitovci i okolice, te čuvaju vjeru i nadu kako se teška vremena neće više nikada ponoviti. Željko Vurm