Proslava crkvenog goda u Odvorcima

ODVORCI (TU) – Župnu svetkovinu nebeskih zaštitnika svetih Filipa i Jakova u radosnom i  blagdanskom raspoloženju proslavili su 3. svibnja župljani istoimene župe u svojoj dva stoljeća staroj župnoj crkvi u Grgurevićima, župa Odvorci. Svečanu euharistijsku gozbu s početkom u 11 sati predslavio je Ilija Janjić, župnik Župe sv. Marka evanđeliste u Slobodnici. Uz domaćeg župnika Josipa Kalmara suslavili su  Josip Klarić iz Brodskog Stupnika, o. Josip Brnjić, privremeni upravitelj župe Sibinj, a uz njih i domaći sinovi ove župe dr. Antun Japundžić, profesor na đakovačkom KBF- u, Josip Erjavac župnik tordinački i Ivica Tušek župnik u Ruščici.

U uvodu homilije župnik janjić promišljao je o značenju dvojice apostola sv. Filipa i Jakova koji se slave ne samo kao zaštitnici ove župe, nego kao sveci koji nas zagovaraju i štite od svakoga zla. Njihovo mučeništvo čini ih velikima. „ Apostoli su cijenili blago Isusovo, neustrašivo, bez straha naviještali Radosnu vijest  i hrabro pošli u smrt. U tom je njihova slava i veličina; cijenili su Isusa – Učitelja I Gospodina, a nama su primjer i uzor nasljedovati Krista,“ kazao je propovjednik. Promatrajući ova dva sveca kroz ljudsku prizmu, propovjednik je istaknuo kako je važno naglasak staviti na štovanje Boga jer svoje molitve ne upućujemo kipovima, nego Gospodinu da nas On po zagovoru svetaca blagoslivlja.

„ Da bismo postali Božji prijatelji i ušli u radost životnoga hoda, ne možemo se osloniti samo na sebe i računati na svoje vrline, jer smo slabi, grešni i ranjivi. Svaki koji sluša Božju riječ treba je i unositi u svoj život i tako imati na pameti Božje zapovijedi. Prihvatimo Evanđelje, živimo po njemu, prihvatimo Boga, odazovimo se Bogu slobodno; u molitvi i dobrim djelima. Život je poput knjige, ne možeš promijeniti stranice koje su već ispisane, ali možeš uvijek pisati novo poglavlje. Ono što je bilo, što je prošlo više se ne vraća. Postoji jedna točka u kojoj se sastaje i prošlo i buduće, a to je sadašnjost. I u tome je tvoj i moj život, u sadašnjosti. Zato budimo blagoslov jedni drugima. U ovom svijetu budimo svjedoci i znakovi Božje ljubav, budimo vjerniji i svetiji“, poručio je na kraju svoga  nadahnutog promišljanja predslavitelj Janjić.

Po završetku misnoga slavlja župnik Kalmar je zahvalio svima, ponajprije svećenicima koji su svojim sudjelovanjem obogatili svečano euharistijsko slavlje, a potom i svim okupljenim vjernicima. Anita Terzić