Komemoracija uz 32. obljetnicu stradanja

SLAVONSKI BROD (TU) – U znak sjećanja na 32. obljetnicu jednog od najtežih ratnih dana u Slavonskom Brodu te u spomen svim poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama u Domovinskom ratu na području Brodsko-posavske županije,  održana je u petak, 3. svibnja 2024.  komemoracija pod nazivom “Sjećamo ih se s ponosom i tugom”. 

U organizaciji Udruge civilnih stradalnika Brodsko-Posavske županije, a u koordinaciji Udruge hrvatskih branitelja uz potporu Grada i Brodsko-posavske županije program te tužne obljetnice započeo je misom za sve poginule i stradale u Domovinskom ratu koju je u kapeli sv. Ane u brodskoj Tvrđavi predvodio  Anđelko Cindori, župnik Župe Gospe Brze Pomoći.

Naglasivši kako su za slobodu naše domovine zaslužni naši branitelji koji su za nju dali svoje živote župnik Cindori u homilije je ustvrdio kako smo pozvani tu njihovu žrtvu cijeniti. Usporedio je njihovu žrtvu s Kristovom žrtvom koja je najveća ljubav te upozorio kako je ne smijemo olako shvaćati. Zahvalio je svima koji su sudjelovali na misi posvjestivši kako je misa ono najveće što našim braniteljima možemo dati.

Programa je nastavljen kod spomenika “Djevojčica” na Plavom polju gdje su vijence i lampione položili izaslanstva Ministarstva branitelja, Županije, Grada, udruga proisteklih iz Domovinskog rata i političkih stranaka. Predvođeni djecom s upaljenim lampionima sudionici su u mimohodu došli do spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu Stjepana Miletića gdje su polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća iskazali poštovanje svim poginulim i stradalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu. Molitvu je predvodio Bernard Prelčec, župni vikar Župe Gospe Brze Pomoći.

U nastavku programa organiziran je okrugli stol s temom „Slavonski Brod: Grad heroj domovinskog rata“ održan u domu HVIDR-e. Sudionici okruglog stola su bila dva ratna zapovjednika umirovljeni pukovnik Ivica Levačić i bojnik u mirovini Mato Gačić, te profesori Matija Benić i Krešimir Grubanović.

Trećega svibnja 1992. bio je jedan od najtežih ratnih dana za Slavonski Brod. Tog je dana od aviobombi život izgubilo 16 osoba, 60 ih je ranjeno, od toga 30 teško. Tragedija koju Brođani nikada neće zaboraviti toga kobnog dana dogodila se u Kuhačevoj ulici blizu područne škole „Hugo Badalić“. Ispred bombardirane kuće u Kuhačevoj ulici pala je tzv. „krmača“ od čije je eksplozije poginulo šestero djece. Za vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj je ubijeno 402 djece, od toga 28 u Slavonskom Brodu koji je po broju stradale djece u ratnim danima prvi grad u Hrvatskoj. Najviše ih je izgubilo život upravo u svibnju 1992. godine, a za njihovo stradanje do danas još nitko nije odgovarao. B. Lukačević