O 100. rođendanu sv. Ivana Pavla II.

????????????????????????????????????

Serijal nadbiskupa Želimira Puljića uz 100. rođendan Karola Wojtyle

Ističući potrebu da se ne zaboravi ta velika osobnost u životu Katoličke Crkve i svijeta te u zahvalnosti Bogu za dar toga iznimnog Pape, nadbiskup zadarski Želimir Puljić želio je obilježiti rođendanski spomen-jubilej sv. Ivana Pavla II. nizom emisija.  U njima je predstavio razne segmente iz života, pastirskog djelovanja i pontifikata Karola Wojtyle: biografske, teološke, duhovne, pastoralne, evangelizacijske, pastirske pohode, znanstvene, kulturne i društvene aspekte, razne inicijative koje je Wojtyla pokretao, događaje i ustanove koje je utemeljio, svete i blažene koje je proglasio, nauk Crkve koji je izlagao, papinske enciklike i apostolske pobudnice koje je objavio te ostavio u evanđeosko nasljeđe, kao odgovor Crkve i ponudu Boga na sve potrebe, čežnje i traženje čovjeka.

„Imajući u vidu dugogodišnji pontifikat Ivana Pavla II., a trajao je 27 godina, te velike zasluge koje je stekao za Crkvu i društvo, osobito u svezi naše hrvatske situacije, povodom 100. godišnjice njegovog rođenja čini mi se prikladnim govoriti o Ivanu Pavlu II. koji je svojim nastupom, osobnošću i riječju osvajao ljude – ne za sebe, nego za Krista! Zadnja četvrtina 20. st. zapravo je bila u znaku Ivana Pavla II., koji će zbog djela koja je učinio i misijskog žara koji je pokazao biti zapisan i zapamćen kao Veliki papa, poput Grgura Velikog i Leona Velikog“, poručuje nadbiskup Puljić, a mi na raspolaganje stavljamo osam video priloga te prateći tekst.

Uz 100-tu obljetnicu rođenja Karola Wojtyle, prvog pape Slavena (1.dio)

Bratu koji me je pokušao ubiti od srca sam oprostio (2.dio)

Zapaženi vapaji Karola Wojtyle (3.dio)

Mladi, vi ste Papina nada!
Vi ste nada Crkve! (4. dio)

Obitelji, postani ono što jesi! (5. dio)

„Božji glasnik“ na putu umorne Europe (6. dio)

Strateg i vizionar budućnosti s velikim osjećajem za povijest (br. 7)

Hrvatska ti kliče, hvala!
(8. dio)


Zahvalno misno slavlje u povodu 100. obljetnice rođenja sv. Ivana Pavla II.

ĐAKOVO (TU) – „Draga braćo i sestre! Okupljeni smo u našoj katedrali sv. Petra na 100. obljetnicu rođenja sv. Ivana Pavla II. Slavimo ovu euharistiju zahvaljujući dragom Bogu za toga velikoga papu, punog oduševljenja za Isusa Krista i evanđeoske vrednote. U njemu smo prepoznavali oduševljenje apostola Pavla i prvih kršćana te pastira Crkve, koji su naviještali Kristovo evanđelje i izgrađivali prve kršćanske zajednice“, rekao je nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić, predvodeći 18. svibnja zahvalno večernje misno slavlje u đakovačkoj katedrali, u suslavlju s nadbiskupom u miru Marinom Srakićem, pomoćnim biskupom Ivanom Ćurićem te svećenicima grada Đakova… VIŠE!


Podsjećamo na 100. pastirsko putovanje pape Ivana Pavla II.

FOTOGALERIJA – Uz 100. rođendan svetog pape Ivana Pavla II. koji se obilježava 18. svibnja 2020., donosimo podsjetnik na njegov pohod Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji 7. lipnja 2003. godine. Ovaj pohod bio je dio 100. pastirskog putovanja pape Ivana Pavla II. za koje je odabrao Hrvatsku i u njoj boravio od 5. do 9. lipnja.

Osvrćući se na pohod tada Đakovačkoj i Srijemskoj biskupiji, biskup Marin Srakić rekao je: „Doista, Sveti Otac je još više upoznao naš hrvatski narod, koji je svoju vjeru izražavao to snažnije što je žega bila veća, koji je svjedočio svoju odanost Kristovoj Crkvi i Petrovu nasljedniku jednako kao ono u vrijeme kneza Branimira, koji je pobožnošću prema Gospi sačuvao vjeru u Boga i povjerenje prema čovjeku. Nije slučajno Sveti Otac izabrao Hrvatsku za svoje jubilarno-stoto pastirsko putovanje. To što je kod nas doživio, on može doživjeti samo u Poljskoj i Hrvatskoj, ili bolje rečeno u Hrvatskoj i Poljskoj. Nije to bio kult ličnosti, nego izljev zahvalnosti čovjeku koji je za Hrvatsku mnogo učinio. Bilo je to radosno priznanje čovjeku koji naviješta i svjedoči nepromjenjive kršćansko-ljudske vrednote.”

Na misnom slavlju obilježavanja desete obljetnice navedenoga pohoda bl. pape Ivana Pavla II., nadbiskup Srakić ocrtao je njegov lik: „Papa Ivan Pavao II. bio je otvoren prema svima i svakome, i u Crkvi i u svijetu. Iako je uvijek naglašavao da njegovi pohodi i putovanja imaju pastoralni karakter, osvajao je i svijet. On je gradio mostove prema svima, i u Crkvi i izvan nje. Ivana Pavla II. općenito su priznali jednom od najvećih osoba – ličnosti XX. stoljeća, on je bio najveći moralni autoritet današnjice, karizmatični vođa naše epohe, čovjek izuzetne izdržljivosti i snage, koji je sa svojim riječima, gestama, svojim putovanjima doslovno promijenio geografiju svijeta i sliku Crkve kao i odnose među narodima i religijama. On je uključio Crkvu u dinamizam suvremenosti, katkad namećući se kao jedini hrabri glas u obranu čovječanstva i njegovim istinskih i dubokih vrednota. Bio je savjest svijeta, a u baštinu je ostavio stil, geste i postupke koje će imati utjecaj na njegove nasljednike. Bio je pjesnik i pastir mističar, romantik i Slaven. Bio je neposredan sa svima i s mladima i sa starima.”

Osvrnuo se i na njegov odnos prema Hrvatima: „Poznato je koliko je blaženi Ivan Pavao II. bio navezan na naš narod. Prigodom hodočašća za Branimirovu godinu 1979. g. on je istaknuo nekoliko karakteristika hrvatskog naroda. Među njima na drugo mjesto stavio je “Ljubav i odanost Hrvata prema Rimskoj Crkvi, prema Petrovoj Stolici”. Tijekom naše povijesti, slavne, ali i krvave, bilo je puno izazova i iskušenja, teških iskušenja da se skrene s tog puta vjernosti, napose za vrijeme i poslije Reformacije. A poslije Drugoga svjetskog rata, mi, stariji, svjedoci smo pritiska na našu Crkvu da se odvoji od Rima i proglasi nekakva Hrvatska nacionalna crkva. Proganjani su i zatvarani biskupi i svećenici, a vjernici su trpjeli nepravde. Odanost našeg naroda prema Crkvi i Rimskom biskupu kao i Rimskog biskupa prema našem narodu poslovična je.”

 – Fotogalerija –

– Propovijed pape Ivana Pavla II.
na svečanoj misi u sportskoj zračnoj luci u Čepinu kraj Osijeka –

U nastavku se nalaze izvadci iz Vjesnika Đakovačke i Srijemske biskupije koji govore o pripremama za pohod Pape, a zatim i osvrt na navedeni pohod. 

Vjesnik Đakovačke i Srijemske biskupije, svibanj 2003.

Vjesnik Đakovačke i Srijemske biskupije, lipanj 2003.

 

Priredila: M. Kuveždanin