O 100. rođendanu sv. Ivana Pavla II.

????????????????????????????????????

 

 – Zahvalno misno slavlje u povodu 100. obljetnice rođenja sv. Ivana Pavla II. –

 


Podsjećamo na 100. pastirsko putovanje pape Ivana Pavla II.

FOTOGALERIJA – Uz 100. rođendan svetog pape Ivana Pavla II. koji se obilježava 18. svibnja 2020., donosimo podsjetnik na njegov pohod Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji 7. lipnja 2003. godine. Ovaj pohod bio je dio 100. pastirskog putovanja pape Ivana Pavla II. za koje je odabrao Hrvatsku i u njoj boravio od 5. do 9. lipnja.

Osvrćući se na pohod tada Đakovačkoj i Srijemskoj biskupiji, biskup Marin Srakić rekao je: „Doista, Sveti Otac je još više upoznao naš hrvatski narod, koji je svoju vjeru izražavao to snažnije što je žega bila veća, koji je svjedočio svoju odanost Kristovoj Crkvi i Petrovu nasljedniku jednako kao ono u vrijeme kneza Branimira, koji je pobožnošću prema Gospi sačuvao vjeru u Boga i povjerenje prema čovjeku. Nije slučajno Sveti Otac izabrao Hrvatsku za svoje jubilarno-stoto pastirsko putovanje. To što je kod nas doživio, on može doživjeti samo u Poljskoj i Hrvatskoj, ili bolje rečeno u Hrvatskoj i Poljskoj. Nije to bio kult ličnosti, nego izljev zahvalnosti čovjeku koji je za Hrvatsku mnogo učinio. Bilo je to radosno priznanje čovjeku koji naviješta i svjedoči nepromjenjive kršćansko-ljudske vrednote.”

Na misnom slavlju obilježavanja desete obljetnice navedenoga pohoda bl. pape Ivana Pavla II., nadbiskup Srakić ocrtao je njegov lik: „Papa Ivan Pavao II. bio je otvoren prema svima i svakome, i u Crkvi i u svijetu. Iako je uvijek naglašavao da njegovi pohodi i putovanja imaju pastoralni karakter, osvajao je i svijet. On je gradio mostove prema svima, i u Crkvi i izvan nje. Ivana Pavla II. općenito su priznali jednom od najvećih osoba – ličnosti XX. stoljeća, on je bio najveći moralni autoritet današnjice, karizmatični vođa naše epohe, čovjek izuzetne izdržljivosti i snage, koji je sa svojim riječima, gestama, svojim putovanjima doslovno promijenio geografiju svijeta i sliku Crkve kao i odnose među narodima i religijama. On je uključio Crkvu u dinamizam suvremenosti, katkad namećući se kao jedini hrabri glas u obranu čovječanstva i njegovim istinskih i dubokih vrednota. Bio je savjest svijeta, a u baštinu je ostavio stil, geste i postupke koje će imati utjecaj na njegove nasljednike. Bio je pjesnik i pastir mističar, romantik i Slaven. Bio je neposredan sa svima i s mladima i sa starima.”

Osvrnuo se i na njegov odnos prema Hrvatima: „Poznato je koliko je blaženi Ivan Pavao II. bio navezan na naš narod. Prigodom hodočašća za Branimirovu godinu 1979. g. on je istaknuo nekoliko karakteristika hrvatskog naroda. Među njima na drugo mjesto stavio je “Ljubav i odanost Hrvata prema Rimskoj Crkvi, prema Petrovoj Stolici”. Tijekom naše povijesti, slavne, ali i krvave, bilo je puno izazova i iskušenja, teških iskušenja da se skrene s tog puta vjernosti, napose za vrijeme i poslije Reformacije. A poslije Drugoga svjetskog rata, mi, stariji, svjedoci smo pritiska na našu Crkvu da se odvoji od Rima i proglasi nekakva Hrvatska nacionalna crkva. Proganjani su i zatvarani biskupi i svećenici, a vjernici su trpjeli nepravde. Odanost našeg naroda prema Crkvi i Rimskom biskupu kao i Rimskog biskupa prema našem narodu poslovična je.”

 – Fotogalerija –

– Propovijed pape Ivana Pavla II. na svečanoj misi
u sportskoj zračnoj luci u Čepinu kraj Osijeka –

U nastavku se nalaze izvadci iz Vjesnika Đakovačke i Srijemske biskupije koji govore o pripremama za pohod Pape, a zatim i osvrt na navedeni pohod. 

Vjesnik Đakovačke i Srijemske biskupije, svibanj 2003.

Vjesnik Đakovačke i Srijemske biskupije, lipanj 2003.

 

Priredila: M. Kuveždanin