Župa sv. Euzebija i Poliona hodočastilia bl. Majci M. T. Scherer

VINKOVCI/ĐAKOVO (TU) – Župa sv. Euzebija i Polina u Vinkovcima u četvrtak, 16. ožujka imala je hodočasnički dan bl. Majci Mariji Tereziji Scherer u Đakovo. Hodočasničku misu u samostanu Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu predvodio je župni vikar Župe sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima Dominik Nedeljković. „Došli smo kao hodočasnici moliti zagovor bl. Majke Marije Terezije Scherer i nadahnjivati se njezinim životom. Toliko toga i danas možemo naučiti iz života ove blaženice, koja je u potpunosti svoj život i svoju Družbu, predala u Božje ruke“, rekao je na početku mise vlč. Nedeljković.

U propovijedi je govorio o liku i djelu bl. Majke Marije Terezije Scherer, časne sestre suutemeljiteljice reda Milosrdnih sestara sv. Križa, koja se, zajedno s ocem Teodozijem, uhvatila u koštac s gorućim problemima ljudi Europe u 19. stoljeću. „Bl. Majka Terezija Scherer, slijedila je Kristov primjer u svome životu i pozivu. Sestre, njezine sljedbenice slijede i danas Kristov primjer križa u pomaganju drugima, kojima je to potrebno, i na čemu im posebno zahvaljujemo. Kao župa koja hodočasti, posebno smo zahvalni sestrama koje djeluju i u našem gradu Vinkovcima, i našoj župnoj zajednici, nesebično se darujući drugima“, rekao je vlč. Nedeljković. Poručio je slijediti primjer bl. Majke Marije Terezije Scherer, kao i primjer samoga Krista u brizi za svakoga čovjeka ovoga svijeta, vodeći se riječima sestre Terezije: „Potpuno Raspetome, stoga potpuno bližnjemu“.

Pjevanje je animirao Mješoviti pjevački zbor „Sv. Cecilija“ Župe sv. Euzebija i Poliona u Vinkovcima s voditeljicom i orguljašicom Dubravkom Vukovarac, prof. Misnome slavlju prethodila je pobožnost bl. Majci Mariji Tereziji Scherer, koju je predvodio vlč. Nedeljković. Nakon mise u dvorani Florentini upriličena je Mala škola života. Na temu „Crkva je sveta“ govorila je s. Deodata Kočonda, poručivši da čovjek raste u svetosti. Uslijedilo je kratko druženje s okrjepom, a po povratku, hodočasnici su, među kojim su bile i s. Elizabeta Koščak i s. Berhmana Katić, Milosrdne sestre sv. Križa u Vinkovcima, u autobusu, izmolili krunicu.

Hodočasnički dan bio je prigoda da se župljani središnje vinkovačke župe upoznaju sa životom blaženice i iskažu zahvalnost Milosrdnim sestrama sv. Križa, koje već 130 godina djeluju u Vinkovcima. Snježana Kraljević