Nadbiskupijsko natjecanje iz Vjeronauka u Đakovu

ĐAKOVO (TU) – Nadbiskupijska razina natjecanja iz Vjeronauka za osnovne i srednje škole s područja Đakovačko-osječke nadbiskupije održana je u četvrtak 16. ožujka 2023. u Đakovu. Gimnazija A. G. Matoša bila je domaćin srednjoškolskim ekipama. Pravo natjecanja na nadbiskupijskoj razini stekle su ekipe koje su na školskom natjecanju ostvarile rezultat kojim su se plasirale na nadbiskupijsko natjecanje.  Sudjelovalo je dvanaest ekipa učenika srednjih škola koji pohađaju četverogodišnje i petogodišnje programe i dvije ekipe učenika koji pohađaju trogodišnje programe srednjoškolskog obrazovanja.

Osnovna škola I. G. Kovačića ugostila je 12 osnovnoškolskih ekipa koje su se također natjecale u znanju iz vjeronauka. Tema ovogodišnje vjeronaučne olimpijade bila je „Naša draga svetišta“.

U kategoriji četverogodišnjih  i petogodišnjih srednjih škola pobijedila je ekipa Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti iz Osijeka koju je vodio vjeroučitelj p. Boris Jozić. U kategoriji trogodišnjih srednjih škola prvo mjesto osvojila je ekipa Obrtničko-tehničke škole iz Slavonskog Broda s vjeroučiteljicom Mandicom Stojčević.

Pobjednička ekipa u kategoriji osnovnih škola su učenici OŠ Blaž Tadijanović iz Slavonskog Broda s vjeroučiteljicom Višnjom Tunjić. Pobjedničke ekipe plasirale su se na državnu razinu natjecanja koja će se održati u svibnju ove godine.

 

 

Dodjela priznanja i nagrada odvijala se Dvorani biskupa Mandića u Središnjoj nadbiskupijskoj i fakultetskoj knjižnici gdje je sve učenike, njihove mentore i ravnatelje škola-domaćina, gosp. Zlatka Mrkića i gosp. Josipa Drmića, dočekala i pozdravila gđa Teuta Rezo, predstojnica Nadbiskupijskog katehetskog ureda.

Priznanja i prigodne nagrade svim ekipama uručio je mons. Ivan Ćurić, pomoćni biskup Đakovačkoosječke nadbiskupije koji je tom prigodom svim natjecateljima čestitao i zahvalio na sudjelovanju. Iznenadio se opširnom građom koju su natjecatelji usvojili te je s tim u vezi citirao papu Franju i njegove riječi – hodočašća u svetišta nam omogućuju da susretnemo Djevicu Mariju a kad nju susretnemo ponovno vjerujemo u revolucionarnu snagu ljubavi. Nježnost i ljubav nisu odlike slabih nego jakih – te je nastavio: „dragi mladi prijatelji neka vam to bude putokaz i osnaženje u vašemu životu. To je ono pravo neprolazno svjetlo naše vjere.“

Ekipa Isusovačke klasične gimnazije s pravom javnosti za nagradu odlazi na Svjetski dan mladih u Lisabon, a ekipe OŠ Blaž Tadijanović i Obrtničko-tehničke škole iz Slavonskog Broda za nagradu su dobile ljetovanje u Nadbiskupijskoj kući u Zatonu. J. Hrehorović