Proslava Tijelova u župama Đakovačko-osječke nadbiskupije

SLAVONSKI BROD/TORDINCI/BABINA GREDA/KOŠKA/TRNJANI/OSIJEK (TU) -Svetkovina Tijela i Krvi Kristove proslavljena je 30. svibnja 2024., u župama diljem Đakovačko-osječke nadbsikupije. Prenosimo prispjela izvješća.

Župa Gospe Brze Pomoći

Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo,  tradicionalno je u četvrtak. 30 svibnja 2024., proslavljena na području Župe Gospe Brze Pomoći u povezanosti župne i franjevačke crkve Presvetog Trojstva te grkokatoličke Župe Uzvišenja Svetoga Križa u Slavonskom Brodu.

Svečanu misu u Pastoralnom centru Župe Gospe Brze Pomoći predvodio je župnik Anđelko Cindori. Suslavili su fra Slavko Milić, gvardijan franjevačkog samostana, Bernard Prelčec, župni vikar, dr. Marko Martić, svećenik na studiju u Rimu i o. Aleksandar Hmilj, brodski grkokatolički župnik.

Citirajući na početku homilije Ivanovo evanđelje –  ‘Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje’ župnik Cindori je podsjetio kako je Isus život svoj žrtvovao za nas ljude. Posvjestivši koja je sva djela Isus činio dok je hodao zemljom naglasio je kako je On bio najveći u trenutku kada je predao samoga sebe riječima Nesekom Ocu u Getsemanskom vrtu  – ‘Ne moja, nego tvoja volja Gospodine’. 

„Upravo to središnje otajstvo Kristova spasenja je njegova proslava i predanje koje mi danas slavimo pod prilikama kruha i vina. Krist je dao svoj život kako bismo mi živjeli. U tom predanju on vidi smisao svoga života i poslanja. Kako se lijepo ova svetkovina Tijelova uklapa u Dan  državnosti i obrnuto kako naša Domovina crpi svoju snagu iz blagovanja Kristova tijela i krvi“, ustvrdio je župnik Cindori.

Promišljajući nadalje što bi od Spasitelja trebali učiti poručio je: „Evo nam Sina Božjega koji je smisao svoga boravka među ljudima pokazao predajući samoga sebe. Danas bismo od Spasitelja trebali naučiti darivati, predati svoj život Bogu kako nas uči liturgijska pjesma  – Život svoj prikazujemo Bogu za budućnost hrvatskome rodu… Kada budemo poput onih poniženih s Kristom, kada umremo svojim grijesima, zajedno ćemo s njima živjeti i biti proslavljeni u vječnosti“.

Slavlje ove svetkovine nastavljeno je procesijom kroz ulice središtem grada, u kojoj su nošene zastave slavonskobrodskih brigada, sudjelovala je Limena glazba Željezničar, pjevao je župni zbor, a među brojnim vjernicima sudjelovali su prvopričesnici, grkokatolički vjernici, a posebno su bila lijepa djeca u narodnim nošnjama – članovi dječje skupine Folklornog ansambla Broda.

Tako je prva postaja bila kod sjenice u Gospinom dvorištu, a potom su pronoseći Gospodina u pokaznici ulicom Petra Krešimira IV. vjernici molili i pjevali, sve do spomen obilježja sluge Božjega Josipa Stadlera. Tu su sjenicu svojim ručnim radovima, ikonama lijepo ukrasili grkokatolički vjernici. Prigodnu pobožnost pred Presvetim, svojstvenu Istočnom obredu, predvodio je grkokatolički župnik o. Hmilj. Sljedeća postaja bila je kod sjenice ispred Lučke kapetanije. Kako je zadnja sjenica bila ispred franjevačke crkve Presvetog Trojstva gvardijan fra Slavko je nakon svečanog blagoslova vjernika blagoslovio i najstariju smotru folklora u Hrvatskoj – Brodsko kolo, koje ove godine obilježava 60. obljetnicu.

Slavlje ovoga velikog blagdana Brođani su završili slavonskim pjesmama i kolom. B. Lukačević.

Župa bl. Alojzija Stepinca

Tijelovo je proslavljeno Tijelovskom procesijom po glavnom trgu Naselja Andrije Hebranga u Župi bl. Alojzija Stepinca u Slavonskom Brodu. Svečanu procesiju, koja je krenula iz župne crkve po završetku blagdanskog misnog slavlja, predvodila je skupina ministranata noseći križ, uz njih Čuvari saveza svetog Josipa sa zastavama – hrvatskom i župnom, praćeni župnim zborom i prvopričesnicima u bijelim haljinicama. Za njima je ostajao put obilato posut ružinim laticama kao svjedočanstvo ljubavi i radosti koja se mogla osjetiti kod svih prisutnih.

Župnik Ivica Martić je nosio Krista u pokaznici da ga pokaže svijetu, da on probudi uspavana srca, da odagna svako zlo, da obilato blagoslovi župu i čitav svijet. Cijela procesija odisala je radošću i zajedništvom te nije bilo djeteta, čovjeka ili žene na čijem se licu nije vidjelo zadovoljstvo i veselje zbog sudjelovanja u procesiji. 

Župni zbor pjevao je cijelim putem od sjenice do sjenice, uređenih šlinganim stolnjacima, svijećama i cvijećem koje su naredile i poslagale vrijedne ruke župljanki a pripremili Čuvari saveza svetog Josipa. Zboru su se pridružili i svi ostali vjernici te je naselje orilo pjesmama koje su slavile Krista i Euharistiju. Svjetlana Živković

Župa Presvetog Trojstva Tordinci

Svetkovina Tijelova proslavljena je 30. svibnja i u Župi Presvetog Trojstva u Tordincima svečanom euharistijom koju je predvodio župni upravitelj Josip Erjavac. Na početku misnog slavlja župnik Erjavac je govorio o slavlju svetkovine koja je centar našega kršćanskoga života. Da zahvaljujemo Bogu kako na ovozemaljskim darovima kruha zemaljskoga, svagdašnjega, ali tako i kruha nebeskoga koji nam daje život vječni. „Također danas obilježavamo i Dan hrvatske državnosti, slavimo rođendan naše države, slavimo na jedan način rođendan svakoga od nas. Današnjom misnim slavljem sjetimo se, molimo, zahvalimo Bogu za našu državu. Sjetimo se svih onih koji su dali svoj život i imali doprinos u našoj samostalnoj, slobodnoj Republici Hrvatskoj“ – istaknuo je župnik Erjavac.

U homiliji je istaknuo kako ovom svetkovinom slavimo Gospodina koji se za svakoga od nas predao i koji nam je ostavio sebe za hranu. Potaknuo je vjernike da se zapitaju vjeruju li da će u ovom komadu kruha doći živi Bog i vjeruju li unatoč našoj slabosti, grješnosti, manjkavosti i ograničenjima da će taj isti Isus ući u naš život i da će taj isti Isus proći na jedan simboličan način ovdje ulicama naše župe i da je tom istom Isusu stalo baš do nas takvih kakvi jesmo, često puta grješnih, često puta tvrdoglavih. Napomenuo je kako župljani za nekoliko dana hodočaste u svetište Ludbreg te idu vidjeti zašto tamo hrle mnogi ljudi, mnogi vjernici. Također je podsjetio vjernike na neka euharistijska čuda koja su se dogodila u svijetu te opisao kako su se dogodila. „I danas će se ovdje dogoditi jedno euharistijsko čudo. Isus će doći u ovaj mali komad kruha kojega slavimo, koji nam daje smisao, ali i koji je izvor našega postojanja“ istaknuo je župnik Erjavac.

Nakon pričesti župnik u zajedništvu s mnoštvom vjernika u procesiji je pronio Presveti Oltarski Sakrament, pod „nebom“ koje su nosili članovi MPS „Paorija“.  Molilo se na četiri postaje, sjenice, koje su uredili mještani pojedinih sela župe. Svečanost je završila povratkom u crkvu, uz pjesmu Tebe Boga hvalimo te blagoslovom s Presvetim. Tatjana Adžić/Ivana Vidinović

Župa sv. Lovre Babina Greda

U četvrtak, 30. svibnja 2024. godine u Župi sv. Lovre. đak. i muč. u Babinoj Gredi na svetkovinu Tijelova u 11 sati je bilo svečano euharistijsko slavlje. Po završetku euharistijskoga slavlja, nakon dugo godina, a na inicijativu župnika Zorana Ćosića te zalaganjem župnoga ekonomskoga i pastoralnoga vijeća upriličena je Tijelovska procesija. Procesija se održala u župnome dvorištu i u parku koje se nalazi odmah pored župne crkve. Četiri postaje „sivnice“ za procesiju uredile su četiri udruge koje djeluju u župi, a to su: Lanac Žive krunice, Molitvena zajednica Krvi Kristove, Marijini obroci i Vjenčići Prečistoga srca Josipova. U procesiji su sudjelovale i djevojčice nižih razreda osnovne škole koje su u pratnji roditelja u procesiji bacale latice cvijeća. Mihaela Mršić

Župa sv. Petra i Pavla Koška

Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove, Tijelovo ili Brašančevo u Koški započelo je misnim slavljem koje je predslavio domaći župnik, dr. sc. Tomislav Korov. U svojoj homiliji naglasio je :”U euharistijskom slavlju susrećemo Isusa. Isusa isto tako susrećemo u svakom čovjeku koji nas treba. Susret s Isusom u euharistiji želi nam otvoriti oči za nazočnost Božju u svakom čovjeku. Tijelovska procesija potiče da prepoznamo Krista ne samo u Presvetom Oltarskom Sakramentu već na licu brata čovjeka. Stoga danas, na Svetkovinu Tijelova zahvaljujemo Bogu za njegovo spasenje u Isusu Kristu i radujemo se što smo dionici toga spasenja upravo po euharistiji koja je srce Crkve i svake kršćanske zajednice.”

Nakon mise uslijedila je svečana Tijelovska procesija s Presvetim. Procesiju je i ove godine organizirala Konjogojska udruga Koška, koja se pobrinula za postavljanje postaja ili sjenica, a restaurirali su i barjake sa slikama svetaca koje su nosile djevojke u narodnim nošnjama. Nakon završnog blagoslova uslijedio je domjenak u župnom dvorištu. Mirta Reljac

Župa sv. Marka Trnjani

U župi svetog Marka, evanđeliste, u Trnjanima na svetkovinu Presvetog Tijela i Krvi Kristove održana je svečana procesija. Misno slavlje celebrirao je domaći župnik Luka Ćosić, uz sudjelovanje Stjepana Bučeka, župnika u miru. Po završetku mise, procesija je krenula prema četiri postaje ili sjenice koje su izradile filijale župe Trnjani: Klokočevik, Šušnjevci, Korduševci i Zadubravlje.

Baldahin “nebo” u procesiji nosili su članovi nogometnog kluba “Zvonimir” iz Donje Vrbe. Misu i procesiju animirao je župni zbor pod ravnanjem vjeroučitelja Dine Klema. Ovoj svetkovini pridružili su se i članovi kulturno-umjetničkih društava i pjevačkih skupina s područja župe, doprinoseći svojim sudjelovanjem osobitom slavlju i svečanosti svetkovine Tijelova. Župa Trnjani

Župa Uzvišenja sv. Križa Osijek

Velika svečanost svetkovine Presvetog Tijela i Krvi Kristove održana je u retfalačkoj župnoj crkvi Uzvišenja sv. Križa gdje su slavljene tri mise, a nakon pjevane večernje mise uslijedila je svečana euharistijska procesija retfalačkim ulicama od župne crkve s molitvenim postajama ispred kuća Vesne Vranješ i obitelji Ane Bikić u Žumberačkoj ulici, Ulicom Ljudevita Posavskog, Ulicom J. J. Strossmayera do Retfalačkog groblja i mauzoleja Pejačević (nekadašnji prvi sveti bogoslužni župni prostor od 1961. godine). Vjernici su se pripravljali za slavlje Tijelova tijekom svibanjske pobožnosti svake večeri uz mise u crkvi, a posebno svečano duhovnim obnovama uz slavlje Pedesetnice i Presvetoga Trojstva kada je sakrament svete pričesti primilo 105 prvopričesnika koji su s roditeljima uoči Tijelova sudjelovali u večernjim pobožnostima.

Misno slavlje u crkvi i procesiju predvodio je župnik Ivan Jurić, a pratio suslavitelj Vladimir Sabo, župni vikar. Župni zbor uz ravnanje Ivana Bošnjaka animirao je pjevanje. U procesiji je, uz svećenike i redovnice Sestre Naše Gospe, sudjelovalo nekoliko stotina pobožnih vjernika, u svečanim odorama vatrogasci DVD-a Retfala, u nošnjama članice osječke Udruge za očuvanje tradicijske kulture „Šokačka grana“, Zajednica Vjera i Svjetlo – Plamen ljubavi, dio  ovogodišnjih prvopričesnika s košarama latica ruža kojima su obasipali put prolaska sjenice s Presvetim, župni liturgijski čitači sa župnim oznakama na majicama, zboristi svih triju župnih zborova, mnoštvo ministranata, pričešćivači i skupljači milostinje koji su nosili sjenicu i zastave, župna Molitvena skupina „Milosrdni otac“, „Živa krunica“ i župni molitelji šenštadskog štovanja Gospe Triput Divne, molitelji Hoda za život i Udruge 40 dana za život, volonteri  Katoličke udruge „Veronikin rubac“, župni Caritas i čitatelji Kluba kršćanske knjige i članovi Udruge katoličkih intelektualaca angažirani u Župnom pastoralnom vijeću.

„Na veliki blagdan kojim Crkva slavi svetkovinu Presvetoga Tijela i Krvi Kristove okupljeni oko oltara ponovno izgovaramo iste riječi koje je Isus govorio, vjerujući u tu istinu: ‘Ovo je moje Tijelo koje se predaje za vas, ovo je Krv koja se prolijeva za vas i za otkupljenje i spasenje svijeta’. I danas želimo tu istinu istaknuti i povjerovati potpuno i do kraja da je Bog s nama i da je On na našem putu, u procesiji“, kazao je župnik Jurić uvodeći u misno slavlje. U propovijedi je razmatrao o povijesnom vjerskom odjeku Božjega darivanja cijeloga sebe čovjeku koja će trajati do svršetka svijeta, jeci riječi koje je Isus izrekao na posljednjoj večeri čiji sadržaj odzvanja i hrani osobni rast u vjeri i svetosti. „Nisu učenici shvatili riječi ‘uzmite i jedite, ovo je moje Tijelo’, nisu shvatili ni kad su Isusu razlomili tijelo, na Veliki petak, ‘strašni petak’ kako kažu u pravoslavnoj Crkvi, nisu niti su shvatili događaj uskrsnog jutra. Tek silaskom Duha Svetoga su shvatili  kako se razlomila Božja ljubav, dala se čovjeku na najotanstveniji način. Razumiješ li koliko te Bog voli? Mi, kad se dogodi neka katastrofa počnemo razmišljati kako je Bog blizu, a u svakodnevici ne čujemo Božji glas za nas, a Bog je tako blizu i to upravo na današnji blagdan želimo naglasiti, reći cijelomu svijetu, na ulicama, u obiteljskim i radnim prostorima, svuda: ‘Bog je s nama, tu je’ i želimo to svjedočiti i u procesiji idući prema groblju, znakovito jer jesmo u procesiji svoga života koja će završiti na groblju, ondje će završiti tijelo, a naša budućnost u nebu“, kazao je Jurić te zaključio kako „procesija nosi nas da ne budemo u ‘grobovima’, želi nas podići da si posvijestimo kako sam Bog dolazi k nama u naše srce“.

Procesijska jednosatna hodnja u predvečerje bila je ispunjena pjesmom i molitvom, a uz postaje Boga častili pjevanjem liturgijskih i duhovnih skladba Ivan Bošnjak i naposljetku svečanosti vjeroučiteljica s. Vianea Pezer, kućna poglavarica DSNG.

Završetak procesije održan je na Retfalačkom groblju ispred mauzoleja obitelji Pejačević gdje je uz čitanje Božje riječi, molitvu, pjevanje, blagoslov s Presvetim održano završno procesijsko slavlje uz zahvalu za dobročinstva na mjestu odakle je potekla današnja najveća retfalačka župa (Osijek 6) u Osječkom zapadnom dekanatu i u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. Nevenka Špoljarić