Lipanjski “Vjesnik” o svećeničkoj formaciji

ĐAKOVO (TU) – „Trajna svećenička formacija“ tema je lipanjskog broja Vjesnika Đakovačko-osječke nadbiskupije. U svom uvodniku pod naslovom „Trajno krhki“ glavni i odgovorni urednik izv. prof. dr. sc. Boris Vulić promišlja „Je li krhkost prokletstvo koje treba ukloniti ili je ona kanal, možda čak i privilegirani kanal Božje milosti?“. O temi broja pišu: Anđelo Maly („Suobličavati se Kristu: trajna formacija kao trajno učenje predanja, trpljenja i umiranja samome sebi. O nekim biblijskim vidovima trajne formacije“); Davor Senjan („Ustrajan odgovor na Božji poziv: odakle započeti i što je svrha trajne svećeničke formacije“); Mario Tomljanović („Trajna formacija svećenika: od krize prema trajnom hodu ka zrelosti“); Ljubo Zadrić („Obnovljeni pristup sadržaju i poznatim formama trajne svećeničke izgradnje“).

„Zbogom knjigo!“ naslov je kolumne za svećenike Zdenka Ilića; o „Kulturi susreta naspram kulture zidova u pastoralu“, piše Stanislav Šota; nadbiskup u miru Marin Srakić nastavlja feljton biskupa Antuna Akšamovića te piše o „Bošnjačkom slučaju (3)“; Zvonko Pažin nastavlja niz „Iz riznice naših vlastitih obrednika (27)“ i piše o sprovodu žene preminule u porodu te što dopuniti kod krštenja u nuždi.

Propovijedi su priredili: Krešimir Šaf, Stjepan Matezović, Pavao Mikulčić, Davor Vuković, Mario Žigman i Robert Almaši, a euharistijsko klanjanje osmislio je Josip Filipović. U rubrici Meditatio Gregoriana Bruno Diklić piše pod naslovom „Unam petii. Čežnja za Bogom“, a glazbeni prilog „Krist nam je Ljubav i Život“ priredio je Ivan Rakonca. U rubrici Bračno i obiteljsko savjetovalište Iva Kološ piše „Odnos u psihoterapijskom procesu – odnos psihoterapeuta i klijenta“. „Glazba mi pomaže da još više težim Bogu se približiti“ kaže u Razgovoru s povodom s. Svjetlana Paljušević.

„Naglasak na inkluzivnoj podršci“ naslov je kolumne Zvonimira Vidovića; Adrijana Lovrinčević osmislila je pripremu za vjeronaučni sat na temu „Progoni prve Crkve“; Ankica Savić i Sani Gilja priredile su materijal za župnu katehezu za lipanj, a Iva Maričić za obiteljske kateheze. Pavao Madžarević nastavlja katehezu za odrasle „Božji put s ljudima (5) uz oslike Siegera Ködera“. Ivan Benaković osmislio je materijal za biblijske zajednice na temu „Kršćanin nije od svijeta, a živi u svijetu. Evanđeoski putokaz za opstanak kršćana u svijetu“; Ivica Čatić razlaže ulomak Markova evanđelja „Ozdravljenje gluhog mucavca (Mk 7,31-37)“. Željko Filajdić predstavlja knjigu Šime Šokčevića „Odgoj duše“, a na omotu broja Tomislav Ćurić i Drago Marković donose prikaz kaleža izrađenog u rokoko stilu iz 1839. godine.

Omot broja donosi i vijesti o 10. Smotri vjeronaučnog stvaralaštva VjeDra; nazočnosti vukovarskih franjevaca u liturgiji u sabornom hramu sv. Nikolaja te susretu mons. Hranića s vrhovnim vodstvom Milosrdnih sestara Sv. Križa. Informativni dio donosi dojmove sudionika SHKM-a u Gospiću, vijest o 60. skupštini biskupa Đakovačko-osječke crkvene metropolije pod naslovom „Retrospektiva i perspektive novim pastirima pomlađene crkvene pokrajine“, kao i vijest o susretu roditelja bogoslova Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu i primanju bogoslova među kandidate za svete redove. Između ostalih, tu su i izvješća o misnom slavlju uz Dan grada Slavonskog Broda i blagoslovu novouređene kapele TEK-a, zahvalnom misnom slavlju za pet godina biskupske službe mons. Ćurića te prvom hodočašću i susretu poljodjelaca u svetištu Gospe Šumanovačke. Pretplatu na Vjesnik moguće je ostvariti pozivom na broj 031/802-229 ili e-mailom na adresu vjesnik.pretplate@djos.hr . M. Kuveždanin