Posjet studenata KBF-a Biblijsko-arheološkom muzeju

CERNIK (TU) – U srijedu, 29. svibnja 2024., pod vodstvom dr. sc. Ivana Benakovića, profesora na katedri Svetoga pisma Staroga i Novoga zavjeta Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Đakovu, studenti prve godine KBF-a, u zajedništvu s nekoliko polaznika Škole za župne suradnike vinkovačke regije, pohodili su Cernik i tamošnji franjevački samostan, s ciljem posjete i obilaska samostanskoga Muzeja, jedinstvenoga u Hrvatskoj, a koji brižno čuva vrijednu biblijsku arheološko-paleontološku zbirku. Po dolasku u Cernik, radosne i znatiželjne posjetitelje dočekao je cernički gvardijan, fra Josip Grubišić. Biblijski muzej u cerničkom samostanu djelo je hrvatskoga franjevca, prof. dr. sc. Tomislava Vuka, profesora Biblijskoga instituta u Jeruzalemu.

Muzejski postav, također zasluga fra Vuka, obuhvaća arheološke nalaze mnogih predmeta te lokaliteta iz biblijske povijesti koji su i dandanas važni za razumijevanje kršćanske vjere. Također, u samostanskomu muzeju čuvaju se i mnoga izdanja Biblije na hrvatskom, latinskom, grčkom i drugim jezicima te faksimili za Bibliju važnih kodekasa. Profesor Benaković održao je zanimljivo predavanje tumačeći muzejski postav i značenje svakoga pojedinoga segmenta.

Po obilasku Muzeja uslijedilo je misno slavlje s homilijom u župnoj crkvi svetoga Petra apostola, koju je predslavio dr. Benaković u koncelebraciji s župnim vikarom, fra Robertom Perišićem. Posjet Cerniku završen je zajedničkom okrepom i druženjem. Matej Mlinarić