Porcijunkula u Slavonskom Brodu proslavljena misom i procesijom

SLAVONSKI BROD (TU) – Blagdan Blažene Djevice Marije od anđela – Porcijunkula svečano je u ponedjeljak, 2. kolovoza proslavljen  u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu. Uz gvardijana fra Klaudija Milohanovića, večernje misno slavlje predvodio je Ivan Lenić, župnik Župe Gospe Brze Pomoći.

Na početku homilije župnik Lenić upozorio je kako nas užurbanost ovoga života poziva da zastanemo, da se ‘resetiramo’ i potražimo mjesto smiraja, tražimo Onoga koji je naš mir, okrjepa te vapimo za otkrivanjem onoga prvotnog i bitnog u našem životu i povijesti, kako ne bili izgubljeni, dezorijentirani, nesigurni ljudi. Nadalje je rekao kako nas upravo blagdan Gospe od anđela, porukom Božje riječi i Otajstvom koje ona objavljuje, te tradicijom slavljenja napose u velikoj franjevačkoj obitelji diljem svijeta, vraća počecima naše vjere i postojanja, onda i franjevačkim izvorima koji su duboko kršćanski i evanđeoski, tako životni i programatski za svako i ovo vrijeme.

Naglasivši kako je sveti Franjo posebno častio Blaženu Djevicu Mariju, rekao je: „Ona mu je bila učiteljica slušanja Božjega glasa pod zidinama male, trošne crkvice; ona ga je poticala na do kraja predano služenje Kristu siromašnom, čistom i poslušnom, kakvom se ona predala. I sigurno je dar Božanske Providnosti da su Franjini počeci novoga života, njegova obraćenja, slušanja i nasljedovanja Krista, okupljanja braće i svega drugoga, pa i prijelaza s ovoga svijeta u sretnu vječnost povezani za malu njezinu crkvicu, crkvicu Gospe od Anđela, Porcijunkulu. Ona zato sve sljedbenike i vjerom otvorene učenju od Franjina puta vraća na početke: Kristovu utjelovljenju koje se dogodilo i vazda živi u nama – krštenima; vraća nas njegovoj mudrosti koju nam uvijek novom svježinom otkriva njegovo Evanđelje i to želi danas kada smo često ‘probiratelji’ evanđeoskih savjeta koji nam idu ili ne idu ‘u prilog’, koje od nas traže manje ili više promjene; vraća nas njegovoj milosti i milosrđu koje prati i pomaže sve naše nove korake i odluke, baš kako je to bilo na primjeru Djevice Marije; također i sv. Franje. Gospa od Anđela-Porcijunkula zato je danas nama darovano mjesto i vrijeme, u ovom drevnom franjevačkom zdanju našega grada, kao milosna prigoda zastajanja i sabiranja mudrosti Kristova Evanđelja, da bi obnovili svoje živote, svoj krsni savez i osnažili tako potrebno kršćansko svjedočenje. Gospa od Anđela-Porcijunkula je od Boga nam dana prilika za novo iskustvo Božje blizine, u kakvoj je živjela Marija, te prihvatila i donijela svima Spasitelja. Blizina je to kojom se prihvaća samoga Krista i rađa usred svijeta; blizina je to koja ohrabruje uslijed svake smetenosti pred izazovima Božjih planova, koje nije bila lišena niti Marija, pa i nadasve ozdravlja uslijed izgubljenosti i grešnosti, kojoj smo svi skloni. Blizina je to koja uvodi u susret s Ocem milosrđa, koji nas čeka raširenih ruku, da nas zaodjene novim haljinama svojih sinova i kćeri. Zar ne, braćo i sestre, da nam je potrebno takvo iskustvo, koje nam omogućava svaki pristup sakramentu ispovijedi, a onda i s njim povezana molitva oprosta koju Krist Otkupitelj daruje po Crkvi, služiteljici njegova milosrđa i spasenja.“

Kako nakon 16 godina župničke službe u središnjoj brodskoj župi uskoro odlazi na novu službu u Đakovo, župnik Lenić zahvalio je ocima franjevcima na lijepoj suradnji i pastoralnoj pomoći u župi, vjernicima za svaku blizinu, gestu, dobrote, osobito molitve i dioništva u euharistiji. Misi je prethodila franjevačka krunica, a na kraju mise litanije BDM pred slikom izloženom na oltaru sv. Križa, koja prikazuje Isusa i Gospu okruženu anđelima i sv. Franje koji je u Porcijunkuli 1216. godine imao viđenje, pjevajući je predmolio gvardijan fra Klaudio.

Prostrana barokna franjevačka crkva i klaustar omogućili su brojnim vjernicima pratiti misu kao i na kraju mise procesiju sa svijećama i slikom Gospe od anđela, koja je završila u klaustru ispred kipa sv. Franje, gdje su  nakon zajedničke molitve na nakanu sv. Oca, koju je predvodio župnik Lenić, vjernici zadobili porcijunkulski oprost. Blagdanu je prethodila trodnevna duhovna priprava od petka 30. srpnja do nedjelja 1. kolovoza kada su večernja misna slavlja predvodili domaći franjevci. B. Lukačević