Akcija „Misijska vozila“ u Vođincima

VOĐINCI (TU) – Nakon sve tri mise u nedjelju, 1. kolovoza 2021. provedena je u Župi Kraljice svete Krunice u Vođincima, misijska akcija MIVA (misijska vozila) Papinskih misijskih djela te su time prikupljana sredstva za kupnju vozila za misionare diljem svijeta. Župnik Ante Šiško, ujedno i nadbiskupijski povjerenik za misije, blagoslovio je brojna vozila i nazočne vjernike. Župljani su se velikodušno odazvali na župnikov poticaj te je tog dana prikupljen novčani iznos od 3.000 kuna.

Da bi misionari lakše radili na svom poslanju potrebna su im prijevozna sredstva jer većinom djeluju u krajevima koji su jako udaljeni od središta. Osim toga u mnogim dijelovima su prometnice loše razvijene, a naši misionari često idu i u dijelove gdje rijetko tko dolazi. Prijevozno sredstvo koristi se i za prijevoz hrane, građevnog materijala, bolesnika do bolnica i tako pomažu, ali i spašavaju živote.

Akcija MIVA nastala je 22. ožujka 1927. godine u Kölnu, a ideju za nju je dao p. Paul Schulte. Njegov najbolji prijatelj, p. Otto Fuhrmann, koji je otišao u misije, umro je od malarije u Namibiji. Cijeli tjedan su ga vozili i nosili na ramenima do bolnice. Došao je prekasno i sljedeći dan je umro. To, da misionari nemaju niti osnovno prijevozno sredstvo za pomoć sebi i drugima, je patra Paula Schultea jako pogodilo te je po Europi počeo tražiti darovatelje za kupnju misijskih vozila. Danas ova akcija ima dugu tradiciju u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji, Nizozemskoj, Velikoj Britaniji, Južnoj Koreji, Australiji, Poljskoj, Slovačkoj i Sloveniji. Desetak tisuća prijevoznih sredstava, među njima automobili, kamioni, traktori, pa i konji i magarci – sve to su plodovi akcije MIVA u kojoj se više od 90 godina prikupljaju sredstva za kupnju vozila za misionare diljem svijeta. Akcija je povezana s obilježavanjem sv. Kristofora, zaštitnika vozača.

Ideja o početku organizacije MIVA Hrvatska nastala je nakon obilaska Misijskog ureda u Sloveniji. Kao i u Hrvatskoj tako i u Sloveniji postoji Nacionalna uprava Papinskih misijskih djela koja već više od 30 godina organizira ovu hvalevrijednu akciju. Ante Šiško/Foto: Ruža Keser