Obnova zavjeta i zavjetne procesije

CERNA (TU) –  Na svetkovinu sv. Petra i Pavla, 29. lipnja u Župi sv. Mihaela arkanđela u Cerni održano je župno godišnje klanjanje. Klanjanje je započelo u 8 sati izlaganjem Presvetog Oltarskog Sakramenta, a vjernici su cijeli dan pohodili župnu crkvu. Presveto je ostalo izloženo do 18:30 kada je uslijedilo misno slavlje.

 

Nakon mise vjernici su se u procesiji uputili do kipa sv. Pavla u Ulici kralja Tomislava. Dan apostolskih prvaka sv. Petra i Pavla ujedno je i zavjetni dan župe u Cerni. Naime, početkom 20. stoljeća veliko nevrijeme pogodilo je okolicu Cerne i uništilo sve usjeve. Cerna je bila pošteđena, pa je stoga odlučeno da se dan sv. Petra i Pavla proglasi zavjetnim te da se u znak zahvale hodočasti do kipa sv. Pavla.  U komunističko vrijeme ova procesija bila je zabranjena jer je bilo zabranjeno javno iskazivati svoju pripadnost vjeri i Crkvi.

Župnik Krešimir Jukić obnovio je ovaj zavjet i procesiju te su vjernici hodočastili u velikom broju, moleći zazive i pjevajući euharistijske pjesme. Misu i procesiju animirao je Zbor mladih. Kod kipa sv. Pavla župnik Jukić molio je zazive da Bog oslobodi i poštedi Cernu i filijalu Šiškovce od leda, zla vremena, oluje i poplave. Marija Jozić