Ljetni oratorij u Župi Dobrog Pastira

ĐAKOVO (TU) – Četvrtu godinu za redom u Župi Dobrog Pastira u Đakovu organizira se ljetni oratorij – dječje ljeto. I ove godine program je osmišljen u suradnji s Družbom salezijanaca, čiji je utemeljitelj i začetnik ovakvog rada s djecom i mladima.

Ljetni oratorij započeo je u nedjelju, 25. lipnja u večernjim satima susretom s animatorima i volonterima iz ove župe zajednice, a sljedećega dana, u ponedjeljak tijekom prije podneva pripremljeni su potrebni materijali i pomagala te je dogovoren raspored i uloge u ljetnom oratoriju. Istoga dana poslijepodne započeo je oratorij za djecu i mlade zajedničkom molitvom i podjelom u skupine.

Tema ovogodišnjeg oratorija bila je obitelj. Svi sudionici imali su majice u različitim bojama na kojima je stajao natpis: Mi smo obitelj. Svaka skupina imala je zadatak osmisliti naziv svoje skupine, oslikati zastavu i pripremiti navijački poklik za skupinu. Program se nastavio bansevima i natjecateljskim igrama. Cijeli drugi dan bio je ispunjen igrom, druženjem, zajedništvom, plesom i pjesmom. Toga dana prikazan je i prvi dio filma o životu sv. Ivana don Bosca. Drugi dan je završio misnim slavljem u župnoj crkvi kojeg su animirala djeca i mladi sudionici ljetnog oratorija.

Treći dan bio je najaktivniji i najuzbudljiviji. Tijekom prijepodneva, nakon molitve i kratkog druženja, uslijedila je igra „Potraga za blagom“. Svaka skupina dobila je više različitih zagonetki koje su ih vodile do određenih lokacija na području župe, gdje su trebali izvršiti neke zadatke. Bilo je tu plesa, pjesme, molitve, kreativnosti… Svaki izvršeni zadatak bio je korak bliže cilju, a konačni zadatak bio je povezan s temom ljetnog oratorija – prepoznati obitelj kao najveće blago. Poslijepodne trećega dana bilo je rezervirano za „vodene igre“. Dan je završio projekcijom drugog dijela filma o životu sv. Ivana don Bosca, završnim misnim slavljem te proglašenjem pobjednika u igrama.

Župnik Josip Ivešić na kraju mise zahvalio je svim animatorima, a na osobit način članovima Družbe salezijanaca koji su organizirali i vodili ovaj ljetni oratorij na kojemu je sudjelovalo oko 130 djece i dvadesetak mladih animatora i volontera. Zahvala je upućena i župljanima i drugim donatorima koji su se pobrinuli da ne nedostaje soka i okrijepe za djecu i mlade. Ljetni oratorij završio je sa željom sudionika da se barem još koji puta organizira „mini oratorij“ koji bi trajao jedan dan. A svakako je u planu, i iduće godine, nastaviti s ovakvim načinom rada s djecom i mladima tijekom ljetnih praznika. Tiskovni ured