Hodočasnički dan župljana Donjeg Miholjca

DONJI MIHOLJAC (TU) – Vlč. Josip Antolović, župnik Župe sv. Mihaela, arkanđela iz Donjeg Miholjca, poveo je najaktivnije župne suradnike iz Donjeg Miholjca, Rakitovice, Golinaca i Miholjačkog Poreča putovanjem u Slavonski Brod, Cernik i Voćin. Autobus s 50 putnika krenuo je 29. listopada ispred župne crkve u Slavonski Brodu, u Župu sv. Leopolda Mandića, iz koje je vlč. Antolović došao u D. Miholjac. Hodočasnike je ondje dočekao župnik vlč. Robert Farkaš, koji je odmah po dolasku hodočasnika predmolio molitvu pred moćima sv. Leopolda, a zatim ukratko opisao povijest ove mlade župe.

U vjeronaučnoj dvorani domaćini su pripravili okrepu za goste te svome bivšem župniku vlč. Antoloviću predali simboličan dar – sliku koju je izradila jedna župljanka.

Miholjčani su potom posjetili franjevački samostan Presvetog Trojstva gdje ih je dočekao fra Josip Pasariček i opisao im u kratkim crtama povijest crkve koja se trenutno obnavlja. Put je nastavljen prema svetištu Gospe Brze Pomoći.

Iz Slavonskog Broda krenuli su prema Cerniku, gdje ih je dočekao gvardijan fra Josip Vrdoljak. On je hodočasnike proveo kroz samostan i crkvu koji su posvećeni sv. Petru apostolu i upoznao ih s biblijsko-teološkom izložbom koja je trajno postavljena u prostorijama ovog samostana. Put je nastavljen prema Voćinu i Svetištu Majke Božje Voćinske, gdje su u crkvi zajednički molili pobožnost Majci Božjoj i sudjelovali na misi koju je predvodio vlč. Antolović. Povijest ovog svetišta ispričao im je župnik Mladen Štivin, koji je među ostalim istaknuo kako je u arhivi svetišta zapisano da su između dva svjetska rata  Miholjčani imali svoj posebni hodočasnički dan u voćinsko svetište. Sonja Devčić