Duhovna obnova u korizmenim srijedama u osječkoj župi

OSIJEK (TU) U jubilejskoj godini proslave 60. obljetnice djelovanja župe i 30 godina od blagoslova crkve, Župa Uzvišenja sv. Križa u Osijeku svečanije, s više duhovnih tjednih programa, zahvalno slavi jubileje pa je tako i priprava za Uskrs bogatija za duhovnu obnovu u ciklusu „Korizmene srijede“.

Uz večernje euharistijsko slavlje, 24. veljače održana je i prva „Korizmena srijeda“ s gostujućim propovjednikom Marijom Brkićem, župnikom Župe Rođenja sv. Ivana Krstitelja u Sarvašu. Razloživši značenje „ponovnog otkrivanja radosti i slobode u Isusu Kristu“, Brkić je, uz misno čitanje koje poziva na post, pokoru, kajanje, žrtvu i molitvu, istaknuo važnost kvalitetne individualne, jasne i cjelovite ispovijedi grijeha kojoj prethodi dobra priprava.

Misu je suslavio župnik Ivica Martić, naposljetku zahvalivši vlč. Brkiću s kojim je dijelio istu rodnu župu u Slavonskom Brodu te je dobrodošlicom pozdravio bogoslova KBF-a u Đakovu Antuna Nikolića, rodom iz Otoka, koji je od 24. veljače na praksi u ovoj retfalačkoj župi.

„Mi tražimo Božje djelovanje, a Bog istovremeno želi naše su-djelovanje. Isus Krist kao pravi Bog i pravi čovjek savršen je pokazatelj da se nikakva promjena ne događa samo po čovjeku ili samo po Bogu, već po uzajamnoj suradnji. Kako u korizmi mogu odgovoriti na ovaj poziv? Tražim li izlaz iz svoga nutarnjeg ropstva u slobodu, mogu ga pronaći samo u stvarnom susretu s Isusom Kristom u sakramentu ispovijedi“, pojasnio je propovjednik podsjetivši na vrijeme proroka Jone koji je pozivao građane Ninive činiti pokoru i obraćenje, a na to danas isto poziva Crkva, živi Isus Krist prisutan u sakramentima Crkve. „Kada pristupam sakramentu pokore prije svega trebam više gledati Isusa, negoli sebe; više njegovu dobrotu, negoli svoju bijedu. Sveti papa Ivan Pavao II. rekao je da svaka skrušena ispovijed znači ‘približiti se Božjoj svetosti, ponovno otkriti istinu o sebi koju je grijeh pomutio i poremetio, postići oslobođenje u dubini svojega bića i tako ponovno steći izgubljenu radost, radost da smo spašeni, što većina naših suvremenika ne zna cijeniti’. Ne idemo na ispovijed tražiti ljudsko razumijevanje ili ohrabrivanje. Ne idemo tražiti psihološki savjet ili duhovni razgovor, nego oprost grijeha. Zato nemoj u susretu s Isusom Kristom okolišati, nego izreci svoj grijeh! Zatraži za njega oprost! Optuži se za ono što si loše učinio! Nemoj se pokušavati ispričavati zbog toga! Nemoj pokušavati umanjiti svoju odgovornost! Tvoja ispovijed neka bude kratka, konkretna, jasna i potpuna. Kada tako surađuješ s Bogom i tako ga iskreno susrećeš u sakramentu pokore, tada se za tebe događa novo rađanje. Samo ova suradnja s Bogom, vraća radost tvojoj duši i osmijeh na tvoje lice“, pojasnio je propovjednik.

Također je uvodeći u duhovnu obnovu naglasio nužno razumijevanje (ne)slobode, odnosno od čega se treba osloboditi naš naraštaj, kazavši: „Ovaj naraštaj traži neki znak od Boga. Tako je rekao Isus ljudima koji su živjeli u 1. stoljeću. Mi smo naraštaj koji živi u 21. stoljeću. Prošlo je 2000 godina, a kao da se ništa nije promijenilo. Svi smo opterećeni svojim životnim brigama, nezadovoljni, tjeskobni, duša kao da nam je otežala i više ne osjeća nutarnje radosti. U traženju rješenja životnih poteškoća čak ni ne trebamo ići nikamo dalje od svoje župne crkve. Ne moramo se patiti, istraživati na internetu i društvenim mrežama koji nam to čovjek može pomoći, koji psiholog, liječnik, financijski savjetnik, poslodavac. Znak koji Bog šalje baš tebi i meni, to je Isus Krist, a on je tamo gdje se slavi euharistija. Možemo se naći i u najtežoj situaciji, a da ne vidimo da nam je izlaz samo na par koraka od kuće. Možda smo zato i dalje nesretni i tjeskobni. Prije 30 godina imali smo Domovinski rat, danas imamo koronakrizu, za 30 godina može biti tko zna što. Ali, rješenje je uvijek isto. Rješenje koje ti se nudi je poziv kojeg samo ti možeš, ali i ne moraš prihvatiti. O tvome odgovoru ovisi, kako ćeš živjeti dalje“.

Uz duhovnu obnovu prije večernje mise srijedom križni put predmolili su čitači a nakon euharistije župni vikar Matija Aušić predmolio je pobožnost „Devet srijeda sv. Josipu“, kao pripravu za svečano slavlje spomendana Isusova poočima u Godini sv. Josipa. Nevenka Špoljarić