Kanonska vizitacija župa Drenovci i Račinovci

DRENOVCI / RAČINOVCI (TU) – U sklopu ovogodišnji kanonskih pohoda župama Đakovačko-osječke nadbiskupije, mons. Ivan Ćurić, pomoćni biskup, 24. veljače 2021. pohodio je Župu svetog Mihaela, arkanđela u Drenovcima te Župu Rođenja svetog Ivana Krstitelja u Račinovcima. U prijepodnevnim satima biskup Ćurić stigao je u Župu Drenovce u pratnji konvizitatora, vicerektora Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu, vlč. Krešimira Čuture. Ondje ih je dočekao domaći župnik Željko Šimić te su nakon kratkog pohoda drenovačkoj župnoj crkvi i zajedničke molitve krenuli prema Župi Račinovci.

Ondje su vizitatore dočekali članovi Župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća. Nakon zajedničke molitve biskup je u svojem govoru pojasnio važnost aktivne pomoći pastoralnog vijeća u redovitom životu župne zajednice kroz služenje bližnjima u župi i pomaganje u organizaciji liturgijskih slavlja i provođenju župne kateheze. Župni upravitelj Željko šimić i članovi Ekonomskog vijeća biskupu su Ivanu predstavili građevinske radove koji su izvedeni u posljednjih pet godina u sklopu obnove župne crkve koja je stradala u izlijevanju rijeke Save 2014. Susret je zaključen zajedničkim domjenkom, a potom su svi pošli u župnu crkvu koju je biskup obišao i pogledao stanje o kojem se govorilo na susretu.

U župnoj crkvi je u 12 sati započela Liturgija šestog časa svečanom ulaznom procesijom. Biskup je pozdravio okupljene župljane Račinovaca i nakon kratkih uputa započeo molitvu Šestog časa. Nakon biskupove homilije molitveni susret nastavljen je euharistijskim klanjanjem te na kraju euharistijskim blagoslovom. Župljani Račinovaca na kraju molitvenog slavlja pozdravili su biskupa Ivana, zahvalili mu na poticajnim riječima i podršci te mu uručili svoj dar.

Po povratku u Drenovce biskup se susreo s Jakšom Šestićem, načelnikom Općine Drenovci, na čijem se teritoriju nalaze župe Drenovci i Račinovci. U razgovoru je Načelnik zamolio podršku Nadbiskupije u očuvanju ovoga kraja od dodatnog raseljavanja i zahvalio na lijepoj suradnji sa župama na području Općine. Potom je u Muzeju Cvelferije biskupa dočekala ravnateljica dr. Martina Kelava te ga upoznala s radom i planovima ove značajne institucije u Cvelferiji. Posljednja postaja u obilasku općinskih institucija bila je Općinska Knjižnica u Drenovcima gdje je biskupa dočekao ravnatelj gospodin Goran Pavlović te ga upoznao s radom, kapacitetima i planovima knjižnice.

Nakon kratkog odmora u župnoj kući u Drenovcima uslijedio je s članovima Odbora ŽPV-a za naviještanje i karitas, a potom i sa članovima Odbora ŽPV-a za liturgijski i molitveni život. Na početku ovog susreta bili su prisutni i predstavnici molitvenih zajednica te sviračice i pjevačice koje animiraju misna slavlja sviranjem i pjevanjem. Biskup ih je pozdravio i zahvalio na angažmanu u župi te nastavio s napominjanjem važnosti skladne organizacije liturgijskih slavlja te što većeg i češćeg pridržavanja liturgijskih propisa.

U 17 sati započelo je euharistijsko slavlje u drenovačkoj župnoj crkvi svečanom ulaznom procesijom. Biskup Ivan je pozdravio okupljene župljane Župe Drenovci i zahvalio im na svemu što čina za svoju 300 godina staru župnu zajednicu. Prisjetio se u homiliji i pokojnih župnika, mons. Davida Kolesarića i preč. Marka Đidare, koji su svojim djelovanjem ostavili dubok trag i utjecaj na ovu župnu zajednicu u drugoj polovici 20. stoljeća. Potaknuo je župljane da budu ponosni na svoju župu i župnu crkvu i ulože sve svoje talente u njezin daljnji razvoj.

Nakon euharistijskoga slavlja biskup se u župnoj crkvi zadržao u druženju s ministrantima, velikim zborom i zborom mladih te čitačima. Kratko se upoznao s brojem i načinom djelovanja ministrantske skupine, a nakon toga i s djelovanjem zborova. Iskoristio je ovu priliku kako bi ponovno naglasio važnost praćenja liturgijskih pravila za animiranje pjevanjem misnog i ostalih molitvenih slavlja.

Na kraju dana uslijedio je susret s članovima Ekonomskog vijeća župe Drenovci. Biskup se zahvalio ekonomskim vijećnicima na pomoći u brizi za vremenita crkvena dobra. Proanalizirao je zajedno sa župnikom i vijećnicima sve građevinske radove koji su se izveli u posljednjih pet godina i poželio jednako uspješan nastavak radova. Svi su se složili da je glavni cilj nastavak na obnovi župne crkve kojoj se želi vratiti stari sjaj. Ovom prilikom se u župnik zahvalio članovima Pastoralnog vijeća na podršci i pomoći u svim radovima koji su izvedeni u obnovi župne kuće i crkve. Biskup i konvizitator zahvalili su domaćinima, a župnik je zahvalio na riječima i znakovima podrške svemu što se radi u župi, kao i na upućenim prijedlozima. Željko Šimić, župnik