Pilot projekt podrške i osnaživanja udomiteljstva

Bračno i obiteljsko savjetovalište Đakovačko-osječke nadbiskupije u suradnji s Centrom za Socijalnu skrb Slavonski Brod provodi pilot projekt Podrška i osnaživanje udomteljstva za djecu, odrasle osobe s invaliditetom, kako bi senzibilizirali javnost, povećali kapacitete usluga, osnažili udomitelje, udomljenu djecu te odrasle udomljene osobe.

Ciljevi projekta:

Poteškoće udomiteljskih obitelji su višestruke, a mi smo se usmjerili na tri razine podrške:

  1. Senzibilizacijom i promidžbom udomiteljstva želimo povećati kapacitete usluga smještaja u udomiteljstvu za djecu i odrasle osobe koji su udomljene zbog invalidnosti uzrokovane tjelesnim, mentalnim ili psihičkih oštećenjem;
  2. Savjetovanjem, edukacijom i supervizijom udomitelja planiramo osnažiti udomitelje;
  3. Radionicama, podrškom i savjetovanjem za udomljenu djecu želimo osigurati ugodnije djetinjstvo i kvalitetniju prilagodbu na putu prema osamostaljivanju u odrasloj dobi. Za odrasle osobe s invaliditetom želimo omogućiti osim stanovanja, prehrane, čuvanja, odgoja, brige o zdravlju i obrazovanju, još i toplinu doma i ravnopravno članstvo u udomiteljskoj obitelji, smještaj u lokalnoj zajednici, radi održivosti obiteljskih i drugih socijalnih veza, mogućnost ostvarenja aktivne uloge u zadovoljavanju svojih potreba.

Misija / vizija projekta

Bračno i obiteljsko savjetovalište svoj rad usmjerava na podizanje kvalitete i osnaživanje života pojedinaca, parova te obitelji, jer vjeruje kako sretni pojedinci, parovi i obitelji čine sretno društvo. Težeći općem napretku želimo pomoći djeci, odraslim osobama s invaliditetom, te žrtvama obiteljskog nasilja koji se zbog teških životnih okolnosti (bolest, smrt roditelja i drugih članova obitelji, zanemarivanje, zlostavljanje, teški životni i socijalni uvjeti i dr.) moraju smjestiti u udomiteljske obitelji.

Zakon o udomiteljstvu donosi slijedeću definiciju: udomiteljstvo je oblik skrbi izvan vlastite obitelji kojim se djetetu ili odrasloj osobi osigurava smještaj i skrb u udomiteljskoj obitelji. Udomiteljsku obitelj čine udomitelj, njegov bračni ili izvanbračni drug i drugi srodnici s kojima udomitelj živi u zajedničkom kućanstvu. Želimo pomoći i udomiteljima kako bi osigurali udomljenoj djeci, osobama s invaliditetom sigurno okruženje, ljubav, podršku i razumijevanje. Djeca bez odgovarajuće roditeljske skrbi se samo u obiteljskom domu mogu naviknuti na život u organiziranom kućanstvu i osjetiti pripadnost i podršku (iskustva pokazuju kako djeca koje nisu odrastala u obitelji često kao odrasle osoba imaju probleme u stvaranju vlastite obitelji). Isto vrijedi i za odrasle osobe.

Svrha projekta

Udomiteljstvo je najbolji oblik vaninstitucionalne skrbi izvan vlastite, biološke obitelji, kojim se djetetu i odraslima pruža obiteljska skrb i odgoj u zamjenskoj, udomiteljskoj obitelji. Udomiteljska obitelj je pripremljena i posebno educirana obitelj koja prihvaća korisnike i brine o njihovim potrebama. Za razliku od smještaja u ustanovu, udomiteljstvo predstavlja humaniji i prirodniji oblik skrbi budući da se korisniku osigurava obiteljsko okruženje i omogućuje održavanje socijalnih veza. Zbog toga  je izuzetno važno osigurati dovoljan broj udomiteljskih obitelji kako bi se mogla pružiti adekvatna skrb svima koji su izloženi nasilju, grubom zanemarivanju, koja su doživjela smrt ili bolest roditelja, invalidima, te djeci i odraslima s razvojnim, zdravstvenim i dr. poteškoćama (kako bi ponekad vlastita obitelj imala predah i očuvala unutarnju snagu i  kapacitete).

Promotivni materijali: