Započeo novi ciklus biblijskih tribina

OSIJEK (TU) – Na radost polaznika, 2. listopada započeo je novi ciklus biblijskih tribina koje u pastoralnim prostorima Vikarijata Osijek vodi dr. s. Silvana Fužinato. Tribinu u organizaciji Instituta za novu evangelizaciju “Sv. Ivan Pavao II.” otvorio je predstojnik Instituta, mons. dr. Vladimir Dugalić izražavajući prisutnima srdačnu dobrodošlicu. Potom je dr. s. S. Fužinato predstavila teme tribina koje će se održavati svakog prvog ponedjeljka u mjesecu, sve do lipnja 2018.

Nakon prošlogodišnjeg općeg uvoda u Sveto pismo, koje je od iznimne važnosti za ispravan pristup i tumačenje biblijskih tekstova, tijekom ovogodišnjih biblijskih tribina promišljat će se o čovjeku – biću dijaloga. „Riječ je o temi koju nalazimo već na prvim stranicama Biblije i koja se poput crvene niti provlači cijelim Svetim pismom, koje nije drugo negoli dijalog između čovjeka i Boga, jer kako nam govori dogmatska konstitucija o Božanskoj objavi – u Svetom Pismu Bog je govorio ljudima na ljudski način, stoga je riječ o vrlo aktualnoj i životnoj temi“, pojasnila je dr. s. Silvana.

U prvom ciklusu tribina polaznici će promišljati o čovjekovu dijalogu – odnosu s ljudima, a u drugom o čovjekovu dijalogu – odnosu s Bogom, rekla je predavačica i nastavila: „Na primjeru Adama i Eve promišljat ćemo o čovjeku – kao biću dijaloga. O prekidu dijaloga i ubojstvu odnosa promišljat ćemo na temelju Kajina i Abela, a o procesu pomirenja i ponovne uspostave dijaloga na primjeru Ezava i Jakova. U drugom dijelu tribina promatrat ćemo dijalog između Boga i čovjeka na temelju Ivanova evanđelja. U Isusovu susretu s prvim učenicima razmišljat ćemo o Bogu koji prvi dolazi čovjeku ususret želeći s njim stupiti u komunikaciju. U Isusovim susretima sa ženom Samarijankom, s uzetim i sa slijepcem od rođenja promišljat ćemo o učincima Božjeg dijaloga s čovjekom. U Isusovoj smrti promišljat ćemo o vrhuncu Božjeg dijaloga s čovjekom koji daruje smisao njegovoj cjelokupnoj egzistenciji. I na kraju, u Magdaleninu susretu s Uskrslim pokušat ćemo vidjeti gdje i na koji način ispravno živjeti i svjedočiti svoj odnos s Bogom.“

Prošlogodišnje tribine iz općeg uvoda u Sveto Pismo iziskivale više intelektualni napor jer se nastojalo razumjeti ambijent i svijet Biblije, a ovogodišnji ciklus tribina bit će zahtjevniji utoliko što će osim intelektualnog, iziskivati i egzistencijalni napor. „Nećemo biti pozvani samo razumjeti nego i djelovati, ući u osobni dijalog s Bogom putem Riječi koju nam je objavio, dopuštajući joj da nas promjeni, preobrazi, ispravi naša kriva poimanja, ukloni predrasude, oslobodi nas strahova, otvori srce, um i duh za dar života“, uputila je prisutne dr. s. S. Fužinato.

Nakon uvoda, tribina je nastavljena i prvom temom, promišljanjem o čovjeku – biću dijaloga pod naslovom „Nije dobro da čovjek bude sam“ (Post 2,4b-25). Razlažući najvažnije naglaske biblijskog ulomka dr. s. Silvana istaknula je kako čovjek po svojoj naravi nije biće samoće nego biće relacije, komunikacije, biće kojemu je za ostvarenje samoga sebe i punine života za koju je stvoren, potreban drugi koji će stajati ispred njega i s kojim će moći ući u osoban odnos. Taj odnos karakteriziraju tri temeljne značajke – prihvatiti istinu o svojoj stvorenosti, prihvatiti odgovornost i različitost. „Jedino u prihvaćanju navedene trostruke istine čovjekov će odnos biti mjesto punine života, u suprotnom dogodit će se prekid dijaloga i ubojstvo odnosa, štoviše uništenje drugoga, kao što ćemo vidjeti u izvještaju o Kajinu i Abelu“, rekla je predavačica najavljujući temu sljedeće tribine početkom studenoga.

Svi zainteresirani za biblijske teme pozvani su sudjelovati i na biblijsko-molitvenim večerima koje će pod vodstvom vlč. Krešimira Bulata započeti 16. listopada. M. Kuveždanin