Provincijsko hodočašće Zajednice „Vjera i svjetlo“

MARIJA BISTRICA (TU) – Pod geslom „Tražite lice njegovo” u Nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u Mariji Bistrici održano je 30. rujna 2017. provincijsko hodočašće Hrvatske zajednice “Vjera i Svjetlo”. Sudjelovale su dvadeset i dvije župe iz Republike Hrvatske i dvije iz Bosne i Hercegovine.

Iz Đakovačko-osječke nadbiskupije sudjelovalo je dvanaest župnih zajednica: “Betlehem” – Belišće, “Sv. Mihael” – Donji Miholjac, “Tratinčice Majke Terezije” i Terapijska radionica sv. Josipa – Đakovo, “Plamen ljubavi” – Osijek, “Kapljice dobrote” – Slavonski Brod, “Dva srca” – Valpovo, “Marijine zvjezdice”, “Srce Vinka Pallottija” i “Presveto Srce Isusovo” – Vinkovci, “Lađica” – Vukovar te “Živi potočić” – Otok.

U svetište se ušlo u svečanoj procesiji, a na čelu koje su bile zastave pojedinih zajednica. Uslijedilo je svečano misno slavlje koje je predvodio rektor svetišta vlč. Domagoj Matošević, a koncelebriralo je deset svećenika, duhovnika pojedinih zajednica. Scenski prikaz evanđelja izvela je Zajednica “Kapljice dobrote” – Slavonski Brod.

U homiliji, vlč. Matošević govorio je o dobroti, plemenitosti, milosrđu, o licu Gospodinovu. Ako je Bog stvorio čovjeka na svoju sliku, kako i gdje mi možemo prepoznati lice Gospodnje, pitao je te rekao: „Možemo ga prepoznati u ovome lijepom danu, u sebi samima, u svakoj osobi pored sebe. Možemo ga primijetiti ako ne zatvaramo svoje srce, nego ako nahranimo gladnoga, napojimo žednoga, pohodimo usamljenoga i bolesnoga… Pomoć drugome ne smijemo osjećati kao teret, i Bog će dati snage da teret ne bude teret. Pozvani smo ljubiti bližnje. Kad pomažemo s ljubavlju, ljubimo Isusa. Mi smo ti siromašni, bolesni, osamljeni, stoga okrenimo se jedni prema drugima. Bog nas ljubi i spašava preko svojega Sina. Naš kršćanski put je susresti se s Isusom. Tada ćemo moći ljubiti sve oko sebe, a oni nisu daleko, oni su s nama. Molimo Gospodina za dar susreta s Njim. Pozivam vas da učimo od članova Zajednice Vjera i Svjetlo jer su oni najviše ‘oni maleni'”, zaključio je propovjednik.

Nakon misnog slavlja uslijedilo je zajedničko blagovanje i druženje na otvorenom. Slavlje je završilo zabavno-duhovnim programom kojega su pripravili organizatori.

Mira Bošnjaković