Vlč. Florijan Zagorščak proslavio svoju mladu misu

PRIVLAKA (TU)Uz geslo „S Bogom svojim preskačem zidine!” (Ps 18,30), mladu misu proslavio je u nedjelju, 24. srpnja u župnoj crkvi svoje rodne župe sv. Martina biskupa u Privlaci novozaređeni svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije vlč. Florijan Zagroščak. Uz mladomisnika, za oltarom su bili domaći župnik vlč. Mirko Rendulić, ovogodišnji mladomisnici i još desetak svećenika te duhovnik Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu mons. Karlo Višaticki koji je uputio i prigodnu homiliju.

Na početku je mladomisnika i sve okupljene pozdravio župnik vlč. Rendulić, a potom je mons. Višaticki pojasnio Božju Riječ koja ove nedjelje naglasak stavlja na ‘Oče naš’ – kao središnju molitvu svakog kršćanina. Mladomisniku je poručio neka prije svega bude čovjek i svećenik molitve.

“Od svećenika se puno očekuje, kako je napisao jedan laik, ‘da prije svega naviješta i donosi Božju, a ne svoju riječ, da nam Boga donese u život, da bude skroman i jednostavan, da moli, da znade šutjeti gdje drugi govore, da nađe riječi gdje drugi zanijeme, da ima vremena za druge, da živi ono u što vjeruje, da bude vjerodostojan…’. Želim ti dragi Florijane da u svemu što se od tebe očekuje i ustraješ i uspiješ, te da kao i Mojsije imaš uza se Božji štap, a da ti uvijek pomažu i Jošua i Aron i Hur, ili kako god se oni danas zvali. Neka Gospodin bude vazda s tobom i dade ti dobre suradnike te da, kako si i svojim geslom odabrao, s Bogom svojim preskačeš sve zidine!” – kazao je uz ostalo mons. Višaticki.

Nakon euharistije, za koju su darove pred oltar prinijeli župljani svečano odjeveni u tradicijske narodne nošnje, mladomisnik Florijan uputio je zahvalu, prije svih, Trojedinom Bogu na daru života i svećeništva i Blaženoj Djevici Mariji na njezinom majčinskom zagovoru; potom svojim roditeljima Ljubici i Ivi, braći Noelu i Patriku, djedovima i bakama, rodbini, prijateljima, kolegama, nadbiskupu Đuri Hraniću, svim svećenicima, subraći mladomisnicima, propovjednicima na trodnevnici i propovjedniku mons. Višatickom, bogoslovima, župniku Renduliću, zatim, preč. Josipu Filipoviću, župniku župe sv. Martina Biskupa u Bošnjacima, gdje je bio na đakonskom parktikumu i svim župljanima u Bošnjacima i Privlaci, napose onima koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji slavlja mlade mise, te župnom mješovitom zboru koji je pjevanjem animirao mladomisničko slavlje. Ono je završeno mladomisničkom blagoslovom svim sudionicima slavlja u crkvi u Privlaci.

Slavlju Mlade mise prethodila je trodnevna duhovna priprava. Prvoga dana misu je predvodio vlč. Vinko Brezovar, svećenik u miru; drugoga pak vlč. Matej Perić, župni vikar župe s. Ćirila i Metoda u Osijeku, a trećega dana vlč. Matija Aušić, župni upravitelj Župe Preslavnog Imena Marijina u Vrbanji, župni vikar Župe Mučeništva Ivana Krstitelja u Županji i pastoralni suradnik u župi Bošnjaci.

Ivica Vlašić / foto: screenshot video snimki Vinkovačke Plave TV

Cijelu snimku mlade mise možete pogledati na poveznici OVDJE