Vjesnik za studeni s „Uvodnikom umjetne inteligencije“

ĐAKOVO (TU) – Vjesnik Đakovačko-osječke nadbiskupije i dalje provodi jubilarnu anketu koja je do 31. prosinca dostupna na mrežnoj stranici Đakovačko-osječke nadbiskupije s ciljem istraživanja percepcije čitateljstva, a može ju se ispuniti i OVDJE. Za mjesec studeni u časopisu su obrađene različite teme. U svom uvodniku glavni i odgovorni urednik, izv. prof. dr. sc. Boris Vulić pod naslovom „Uvodnik umjetne inteligencije“ donosi odgovor umjetne inteligencije na pitanje „kako ona vidi naš časopis“. Autorske članke priredili su: Ivica Žižić („Svećenik i žrtva“); Davor Senjan („Pouzdaj se i poželi strah“); Suzana Vuletić, Stjepan Matezović i Božidar Nađ („Misija duhovnika u palijativnoj skrbi“); Željko Čekolj („Mistika“), a nadbiskup u miru Marin Srakić piše o „Ljubavi prema životinjama“ i donosi nastavak „Pisama klerika-vojnika rektoru Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu 1977. – 1984.“.

U kolumni za svećenike Anđelko Katanec piše o „Svećeniku koji griješi“; nadbiskup u miru Marin nastavlja feljton o biskupu Antunu Akšamoviću i piše na temu „Zajednička gradnja malog sjemeništa. Odnos prema svećenicima“. Zvonko Pažin u rubrici Liturgijska zborovanja „Iz riznice naših vlastitih obrednika (21)“ piše o bogoslužju Prosnih dana. Propovijedi su priredili Ilija Dogan, Bruno Diklić, Robert Farkaš, Dario Hrga, Mato Gašparović i Josip Filipović koji donosi i predložak euharistijskoga klanjanja. Dejan Bubalo priredio je glazbeni prilog „Proroče moćni“, a u rubrici Bračnog i obiteljskog savjetovališta Tomislav Vurušić piše o „Bajkama u terapeutskom radu s djecom i mladima“. „Kada se povjerenu službu prihvati ozbiljno i odgovorno, i Bog je prati svojim blagoslovom“ ističe preč. Mato Gašparović, ravnatelj Ustanove za uzdržavanje klera Đakovačko-osječke nadbiskupije i ekonom Bogoslovnog sjemeništa s kojim smo „razgovarali“ u Razgovoru s povodom.

U kolumni za vjeroučitelje Valentina Čutura piše na temu „Izgubljena generacija?“, Ana Želinski osmislila je pripremu za vjeronaučni sat pod naslovom „Temelji judaizma“; Ana Savić i Sani Gilja priredile su župne kateheze o svetcima te svetkovini Isusa Krista, kralja svega stvorenoga. Materijal za obiteljske kateheze za studeni priredila je Iva Maričić, a nastavak Kateheze za odrasle Anselma Grüna „U ciklusu života“ preveo je Pavao Madžarević. Materijal za susret biblijske skupine na temu „Duhovnost molitve Psalama ili Zubić Vila koja nam daje krila – pitanje je sad“ priredio je Ivan Benaković, a o ulomku iz Evanđelja po Marku pod naslovom „Umor, odmor i kruh života (Mk 6,30-44)“ piše Ivica Čatić. U Pogledu u knjigu Željko Filajdić predstavlja dvije knjige Olivera Jurišića „Razgovori“ i „Kršćanstvâ II“.

Informativni dio Vjesnika započinje Porukom pape Franje za 7. Svjetski dan siromaha „Ne okreći lica od siromaha (Tob 4,7)“. A između ostaloga donosi i vijesti o blagoslovu i kolaudaciji orgulja u đakovačkoj katedrali, prvom nadbiskupijskom hodočašću vjernika Mađara u Aljmaš, devetom stručnom skupu bračnih i obiteljskih savjetovatelja, edukaciji o prevenciji i zaštiti maloljetnika i ranjivih osoba za svećenike i redovnike, nadbiskupijskom susretu osoba posvećenoga života, uvodnom programu za nove bogoslove te inauguraciji nove akademske godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu. Na omotu broja može se čitati o početku studija Propedeutike psihoterapije i teoterapije na KBF-u u Đakovu te o đakonskom ređenju Mihaela Macanića (Donji Miholjac) i Josipa Vuksanovića (Semeljci). M. Kuveždanin