Vjesnik za studeni

ĐAKOVO (TU) – Vjesnik Đakovačko-osječke nadbiskupije i Srijemske biskupije za mjesec studeni sabrao je članke koje su autori samoinicijativno slali tijekom protekle godine, stoga nema određene teme, ali broj obiluje zanimljivim prilozima, na kojima urednik Boris Vulić u svom uvodniku zahvaljuje. Donosi i ulomke iz uvodnika prijašnjih Vjesnika – o nadi, urednosti svećeničkog života te o vjeronauku u školama.

Nadbiskup Đuro Hranić napisao je okružnicu kojom poziva na javnu raspravu prije dovršetka dokumenta „Da vaša radost bude potpuna (Iv 15,11). Kateheza i rast u vjeri u današnjim okolnostima“. Hrvoje Kalem piše pod naslovom „Izvor i kanali milosrđa“, Edvard Punda „Nama, svećenicima!“, Grgo Grbešić „Kristovo milosrđe – izvor kršćanskog nadahnuća i djelovanja“, Marin Srakić preveo je s talijanskog odnosno latinskog i za tisak priredio „Dva izvještaja o položaju Katoličke Crkve između dva svjetska rata“. Anto Pavlović piše o „Stradanjima svećenika za vrijeme Drugoga svjetskog rata i poraća u Đakovačko-osječkoj metropoliji“; Lovro Kladarić priredio je prilog pod naslovom „Važnost mentalnog zdravlja članova obitelji za ispovijed“, a Željko Čekolj piše „Tko su zapravo bile prve Kristove sljedbenice (kršćanke)?“.

Pastoralije Ivice Raguža nose naslov „Svećenik i sv. Ambrozije“, Zvonko Pažin piše o prijevodu trećeg izdanja Rimskog misala, Robert Farkaš priredio je propovijedi, a Josip Filipović euharistijsko klanjanje, posebno prikladno za hrvatske branitelje. U glazbenoj građi Dejan Bubalo predlaže skladbu „U svojoj ljubavi“, Suzana Matošević piše o „Nasilju u obitelji i traumi“. Martina Kuveždanin predstavlja Župu sv. Martina u Bošnjacima, a Tomislav Ćurić na omotu broja relikvijar iz te župe u koji je pohranjena čestica njezina naslovnika i zaštitnika. O „Sjećanju na jesen ratne 1991. godine“ piše Tadija Pranjić.

Dio Vjesnika posvećen vjeronauku i katehezi započinje kolumnom Ivana Bassija koju je naslovio „A Isus reče: Ne treba da idu, dajte im vi jesti (Mt 14,16)“. Nikolina Nedeljković osmislila je pripremu za sat na temu „Ovisnost o alkoholu“, Kristina Culek i Ines Pepić u katehetskoj građi razrađuju „Tko je Isus za mene?“, Ivica Čatić tumači ulomak Evanđelja po Ivanu o „Isusu – Kruhu života“ (6, 22-71). Za biblijske zajednice Krešimir Bulat pripremio je materijal pod naslovom „Ostati vjeran na moru života – hod po vodi“, a Adolf Polegubić predstavlja Zbornik „Vjera, psihologija i zdravlje“.

Informativni dio donosi: okružnicu i upute za Izbore za Župna pastoralna vijeća u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, sjednice Prezbiterskog te Nadbiskupijskog pastoralnog vijeća, kao i vijest o posjetu tanzanijskog biskupa Prospera Baltazara Lyime mons. Hraniću. Redovito se prate i događanja vezana uz pripravu za SHKM 2017., velika jubilarna hodočašća te događanja oko početka građevinskih radova u najmlađoj slavonskobrodskoj Župi bl. Alojzija Stepinca. Omot donosi izvješća o proslavi 134. obljetnice posvete đakovačke katedrale te ređenju pet novih đakona. M. Kuveždanin