Susret osoba s invaliditetom i njihovih obitelji vinkovačke regije

VINKOVCI (TU) – Pod geslom “Zajedno s Isusom i Marijom”, Povjerenstvo za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Đakovačko-osječke nadbiskupije, animatori i predstavnici udruga osoba s invaliditetom vinkovačke regije, organizirali su 30. listopada u prostoru OŠ Vladimira Nazora u Vinkovcima 13. susret osoba s invaliditetom i njihovih obitelji vinkovačke regije.

Domaćin susreta na kojem je bilo više od 400 osoba s invaliditetom, njihove obitelji, suradnici, prijatelji, redovnice, svećenici i redovnici, bila je Župa sv. Nikole, biskupa Vinkovci. Članica Povjerenstva i voditeljica za Vinkovačku regiju Tihomila Viljetić u svom je pozdravu među ostalim poručila: „Slavimo Boga svaki dan, zahvaljujmo Bogu svaki dan i ne zaboravimo kada dođemo kućama i na svoja radna mjesta biti svjetlo jedni drugima. Onda radost sigurno neće izostati.“

Okupljene je pozdravio i ravnatelj OŠ Vladimira Nazora Damir Burić. Pozdravljajući okupljene, župnik Župe sv. Nikole, biskupa Stjepan Podboj istaknuo je: „Da vas nema, ovo ne bi imalo smisla i zato vam hvala na pomoći koju pokazujete ovoj djeci koja su plod vaše roditeljske ljubavi i po trpljenju koje darivate Bogu ste i Kristu najbliži.“ Uime Vukovarsko-srijemske županije i župana Bože Galića, Županijske skupštine i osobno, prisutnima se obratio i predsjednik Županijske skupštine Antun Žagar, uz želju da svoj optimizam, volju i radost prenesu na sve okupljene.

Nakon pozdravnih riječi održan je zabavni program u kojem su nastupili: Udruga osoba s invaliditetom „Bubamara“ Vinkovci, učenik s posebnim potrebama 8. r OŠ Vladimira Nazora Vinkovci Tomislav Kranjac, Zajednica Vjera i svjetlo Vinkovačke regije, članica Povjerenstva Lidija Martinković, Alen Ferbežar, KUD Šumari s tamburaškim sastavom i solistom Ivanom Grčićem.

Uslijedio je potom središnji dio susreta – svečano misno slavlje koje je predvodio nadbiskupijski povjerenik za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji, vlč. Alojz Kovaček, u koncelebraciji vlč. Stjepana Podboja.

Predvoditelj misnoga slavlja prisjetio se nedavno blagopokojnog mladića, osobe s invaliditetom, Stjepana Vojnića čija je majka došla na susret. On nas prati odozgo, vjerujemo iz zajednice Svih svetih, prati nas svojim pogledom, zagovorom i molitvama. Želimo i ovaj susret, susret s Isusom i Marijom i jedni s drugima, doživjeti, da uzrastemo u vjeri, da se doživimo spašenima. Mi se međusobno uspoređujemo, dijelimo po različitim osnovama, gledamo međusobno tko ima više u životu, tko manje, tko je bogatiji, tko je siromašniji, tko je bolesniji, a tko zdraviji, tko ima ovu ili onu vrstu invalidnosti. Nije to u ovom trenutku važno. Bog gleda drugačije, Bog gleda u dubinu našega srca, gleda naše htjenje, našu volju i pozdravlja nas već time, izlazi nam ususret što smo mi ovdje došli sa željom da ga susretnemo.” 

Oživljavanje Evanđelja izveli su članovi Zajednice Vjera i svjetlo Vinkovačke regije. Govoreći o Evanđelju te nedjelje, vlč. Kovaček je među ostalim, rekao: „Došli smo ovdje susresti se s Isusom i da se međusobno susretnemo, da zajedno s Isusom doživimo susret, ne da se mimoiđemo, prođemo jedni pored drugih, pored Isusa, nego da svoje srce, svoju nutrinu u povjerenju izložimo tom zajedništvu s Bogom. On je taj koji sa svojom ljubavlju želi dotaknuti naša srca, da u svojoj nemoći, ovisnosti, u različitom hendikepu, bolesti, opterećenosti, nadiđemo svaku našu ovisnost, svako zlo koje nas opterećuje, da prepoznamo u tom zajedništvu s Isusom izvor svoga spasenja, blagoslov, mir, radost, da ono što imamo što jesmo, možemo podijeliti s drugima, druge obogatiti svojim strpljenjem na koje ste osuđeni sjedeći u kolicima ili zarobljeni različitim mišićima koji ne slušaju ili različitim drugim poteškoćama koje nas sputavaju u susretu s Isusom. Nakon susreta s Isusom čovjek biva drugačiji. O tome nam govori Radosna vijest. To je ono što želimo i što doživljavamo na našim susretima u svakoj misi kad se hranimo njegovom Riječju, Tijelom, da budemo njemu što sličniji, da mjerila ovoga svijeta ne budu i za nas mjerila i vrijednosti našega života, nego da radost Evanđelja bude izvorom naše snage, našega nadahnuća, motivacije u svakidašnjici u našim međuljudskim odnosima.“

U prinosu darova prineseni su križ, svijeća, kruh, vino, voće i povrće i gruda zemlje. Pjevanje na misi animirao je VIS „Milost“ Župe sv. Nikole, biskupa. Susret osoba s invaliditetom i njihovih obitelji Vinkovačke regije završio je Gozbom ljubavi – domjenkom i druženjem uz nastupi i ŽPS „Šumarice“ KUD-a Šumari Vinkovci. Tijekom cijeloga susreta bila je i prevoditeljica znakovnog jezika Kristina Šitum. Susret su podržali i Grad Vinkovci i Vukovarsko-srijemska županija. Snježana Kraljević