Osječko predstavljanje knjige „Putokazi sreće“

OSIJEK (TU) – U prostoru Vikarijata Osijek 28. listopada svečano je predstavljena knjiga „Putokazi sreće. Blaženstva i svjedočanstva vjernika”. Otvarajući večernju svečanost u ime organizatora i izdavača (Kršćanske sadašnjosti, Glasa Koncila) don Anton Šuljić, svećenik Krčke biskupije, zamjenik ravnatelja KS-a i šansonijer, otpjevao je i odsvirao na gitari prvu u nizu duhovnih pjesama kojima je uveličan program te je sabranima zahvalio za zajedništvo posebno pozdravljajući predstavljača knjige mons. dr. Đuru Hranića, đakovačko-osječkoga nadbiskupa, domaćina dr. Dragu Tukaru, kanonika i ravnatelja Vikarijata Osijek, te osječkoga gradonačelnika Ivicu Vrkića.

O knjizi, svojevrsnom priručniku za vjernike i njezinom prijmu govorili su: dr. Đuro Hranić, prof. dr.  Ružica Pšihistal, profesorica na Filozofskom fakultetu u Osijeku i predsjednica Udruge katoličkih intelektualaca u Osijeku, p. Zdravko Knežević, voditelj duhovnih vježbi sv. Ignacija u Osijeku i superior osječke Rezidencije Družbe Isusove, prof. dr. Ivan Vajić, glavni urednik knjige i suautor.

Uvodno je Šuljić govorio o kontekstu nastajanja knjige kazvši kako je njezin glavni urednik Ivan Vajić završio Kursiljo i Duhovne vježbe sv. Ignacija, podsjećajući da je život katoličkog pokreta Kursiljo ili Mali tečaj pokrenula 1949. godine u Španjolskoj skupina angažiranih katolika (laika i svećenika), a u Hrvatsku je došao prije 40 godina te se i knjiga temelji na iskustvima vjere, govori o Isusovim blaženstvima, dok o teologiji pišu izabrani teolozi i laici.

Naime, knjiga je objavljena sredinom 2016. godine i ubrzo je postala iznimno tražena na tržištu što zbog preporuka uglednih recenzenata Katoličke Crkve u Hrvatskoj i akademske zajednice, što radi mišljenja dvanaest istaknutih predstavnika Crkve u Hrvatskoji i BiH te akademskih institucija i udruga, a ponajviše zbog izazovnoga sadržaja podnaslovljenoga „Ljubav, radost, mir“ koji se tumačenjem blaženstava i svjedočanstvima vjernika u pravome trenutku Godine Božjega milosrđa vrsno uklapa u razobličenje raširenog političkog katolicizma i relativiziranje temeljnih kršćanskih vrjednota. I ne samo to, knjiga – plod suradnje 26 autora i 77 suradnika teologa i laika, otvara put uranjanja u vjeru poučavajući kako se obnoviti i živeći Evanđelje obnavljati zajednicu.

„Početni sadržaj, koji je kasnije ušao u knjigu, nije izvorno bio pripreman da bude dio neke knjige, nego je pripravljan kao doprinos pripremi proslave 40. obljetnice Malog tečaja kršćanstva Kursiljo u Hrvatskoj. Te pripreme temeljile su se na proučavanju i meditaciji Isusovih osam blaženstava, koje je evanđelista Matej u svom Evanđelju smjestio na početak Isusova govora na gori, te na svjedočanstvima vjernika s obzirom na osam blaženstava u njihovu osobnom životu. I to je bilo ono početno zrno koje je kasnije urodilo knjigom. Knjiga je pisana za vjernike i resi je, doista, pitak i lagan rječnik koji omogućuje da knjigu čitaju i da uz nju razmatraju i mole i oni koji nemaju nikakve teološke izobrazbe. No, knjiga će u isto vrijeme ipak i poučiti one koji nemaju nikakve biblijsko-teološke izobrazbe u onome što je neophodno, kako bi na ispravan način pristupili blaženstvima te ih razumjeli i interpretirali bez proizvoljnosti i pretjerane subjektivnosti koja može voditi do zabluda. Blaženstva su inače magna charta – program kršćanstva. Kršćanstvo nije sustav zapovijedi i zabrana, nego ponuda cjelovite slobode i spasenja čovjeka. Kršćanstvo je blagovijest, ponuda vrijednosti i ideala, ponuda ljubavi i zajedništva s Bogom. Iz tog iskustva voljenosti od Boga i uzvratne darovanosti njemu, koji nas ljubi bezuvjetno i uvijek prvi, rađa se sloboda za krsno zajedništvo s njime i za kraljevstvo Božje, svjesno poistovjećivanje s Isusovim vrednotama i idealima, sloboda za kršćansku zauzetost i svjedočanstvo, za zajednicu Isusovih učenika – za Crkvu – bez obzira na cijenu. Blaženstva su osnovni zakon i ustav Crkve. Zato moram pohvaliti ideju da priprava proslave 40. obljetnice Malog tečaja kršćanstva u Hrvatskoj, odnosno Kursilja, bude usredotočena na osam Isusovih blaženstava. Oni koji pohađaju tečaj nisu teolozi“, istaknuo je Hranić te predstavio dijelove knjige (Blaženstva, Svjedočanstva vjernika, Meditacija blaženstava, Plodovi Duha Svetoga), pohvalno vrednujući svaki dio, kao i „lijepi pogovor“ Isusova blaženstva i prispodoba o milosrdnom ocu te pojmovnik sa pedesetak pojmova.  Za prvi dio knjige o blaženstvima Hranić je rekao da to „jako dobra građa za voditelje i polaznike biblijskih skupina po župama, za one koji žele osobno produbiti svoje razumijevanje biblijskih tekstova i svoje vjere ili su se uključili u neku studijsku skupinu za odrasle kao što je Škola za župne suradnike u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji, a može poslužiti i svećenicima kao dobra građa za pripremu homilija o blaženstvima“. „Pred nama je svetkovina Sviju svetih kada liturgija pred nas stavlja upravo Isusova blaženstva, a svete i sami sebe promatramo u svjetlu blaženstava. Večerašnje predstavljanje knjige pred svetkovinu Sviju svetih, doista, je dobar primjer obilježavanja svetkovine i mogućnost da se nagradite te da u svjetlu blaženstava više doživimo ljepotu i radost kršćanstva. Knjiga je izvrstan dar za svetkovinu Sviju svetih“, preporučio je Hranić.

Govoreći iz vjerničke i stručne perspektive, Pšihistal ocjenjuje kako se knjiga može motriti kao priručnik, dok je izabran naslov marketinški osviješten. Od prvog do posljednjeg retka knjiga je oblikovana kao kuća riječi koje su život. Njezino srce čine Isusove riječi i svjedočanstva vjernika; portalni ulaz otvaraju teološki uvodi i tumačenja blaženstava; meditacije su nosivi zidovi; a ljubav, radost i mir kao plodovi Duha Svetoga njezina su krovna punina“, zaključila je predstavljačica.

„U širem smislu riječi, ideja za ovu knjigu proizlazi iz Duhovnih vježbi sv. Ignacija. Prije početka rada na ovoj knjizi s glavnim urednikom sam dosta dugo razgovarao i, ono što sam tada čuo od prof. Vajića, ulilo je veliko povjerenje da je to što autor planira realno, može se izvesti i jednom će donijeti svoj plod i rezultat. U tom razgovoru shvatio sam zašto je prof. Vajić toliko inzistirao da se nađemo – među ostalim on je, kod p. Slavka Pavina u Palmotićevoj u Zagrebu, bio u 13. skupini vježbenika, a pater je na kraju petomjesečnih duhovnih vježbi pred svima izjavio da je prof. Vajić bio najbolji polaznik duhovnih vježbi. Najbolji, u smislu, da još nije susreo čovjeka, odnosno vježbenika, polaznika, sugovornika duhovnih vježbi koji je tako duboko i dobro shvatio bit duhovnih vježbi! Ovu veliku pohvalu profesor je shvatio kao zadatak da to i dokaže. Prof. Vajić je tražitelj za najboljim, za najvećom mogućom kvalitetom, on izbjegava prosjek i osrednjost, a  to je ono što možemo naučiti i što je još važnije – slijediti“, kazao je o. Z. Knežević.

Naposljetku govornicima i slušateljstvu je zahvalio Ivan Vajić kazavši kako u odnosu na brojčanu populaciju u gradovima (Zagreb, Split, Karlovac, Varaždin, Zadar) gdje je knjiga predstavljena, u Osijeku zapaža najbrojniju posjećenost te na tomu zahvalio. On je posebno pozdravio nazočnu lektoricu knjige redovnicu Mariju Stelu Filipović, prof., zahvalio je sudjelovateljima iz Đakovačko-osječke nadbiskupije, zatim R. Pšihistal za otisnuto mišljenje o knjizi te suradnicima iz Osijeka p. Kneževiću, koji je napravio prvu redakciju trećega dijela knjige Meditacije blaženstsva, i p. mr. Arkadiuszu Krasickom, CSSp, studentskom kapelanu. Svi autori knjige odrekli su se svojih autorskih honorara u korist dobrotvornih ustanova (Malog tečaja kršćanstva Kursiljo koju vodi Andrija Vrane i Zaklade biskupa Josipa Langa)”, zaključio je Vajić. Nevenka Špoljarić