U župama Nadbiskupije proslavljen sv. Antun Padovanski

U nedjelju 13. lipnja 2021. proslavljen je blagdan sv. Antuna Padovanskog. U nastavku donosimo izvješća o proslavi u Đakovu, Vinkovcima, Otoku, Podvinju, Osijeku te Krndiji.

ĐAKOVO – Središnje misno slavlje blagdana sv. Antuna Padovanskoga na ljetnoj terasi Centra Amadea, u sklopu samostana Milosrdnih sestara sv. Križa u Đakovu, predvodio je mons. Đuro Hranić, nadbiskup.

U svojoj propovijedi progovorio je hodočasnicima i sestrama, najprije uz liturgijska čitanja toga dana, o rastu malenog gorušičinog zrna koje je slika Crkve: „Crkva kao nositeljica i navjestiteljica Kraljevstva Božjega, na početku je malobrojna i neznatna u odnosu na Rimsko carstvo i cjelokupno čovječanstvo, ali ona će – poručuje Isus – postati veliko stablo na kojem će se gnijezditi sve što leti te da sa kraljevstvo Božje pojavljuje na uvijek neočekivan način, u novim oblicima i u novom sjaju. (…) Ako je raširena Crkva, to ne znači nužno da je rašireno i Kraljevstvo Božje. Tako evanđelist Marko budi vjeru: vjeru, koja zna da je onaj koji je bio ponižen, raspet i odbačen iz groba uskrišen, te da on sjedi s desne Boga Oca kao sudac, vjeru koja je istinska i snažna, i kadra biti svjetlo i u najgušćoj tami. Bez te vjere čovjek ostaje rob ljudske i zemaljske logike (kako ti meni tako ja tebi; koliko ti meni, toliko ja tebi) te nema hrabrosti za iskorak iz nje i za uskrsnu preobrazbu stvarnosti oko sebe. Bez vjere nema hrabrosti za ljubav bez računice, za čestitost koja je uvijek teži i zahtjevniji put, nema hrabrosti za trpljenje i patnju. No, vjera daje snagu za iskorak u uskrsnu preobrazbu.“

Naglasio je kako je veličina sv. Antuna u tome što je bio otvoren Bogu, srca ponizna pred Bogom, nije se opirao ili sebe samoga stavljao u prvi plan, već mu je Bog bio sve u svemu, a s Bogom i čovjek, vjera i Crkva. Potaknuo je okupljene da poput sv. Antuna u svojoj svakodnevici daju svjedočanstvo života, a ne željeti ići negdje gdje bi postali veliki i slavni: „Nego kod kuće, u svojoj obitelji, među svojom braćom, među svojim sestrama, tu svijetli Isusom Kristom! U onom ambijentu u kojemu živiš i u kojemu djeluješ. Takav sv. Antun predstavlja izazov i nama danas; postaje izazov za našu kršćansku duhovnost i poziv da ponizno sve prihvaćamo iz Božje ruke; da ne provodimo svoju samovolju nego da svoje životne korake prepuštamo Božjem vodstvu, da svoje darove i talente koristimo i stavljamo drugima na raspolaganje i da se u dobru ne uzoholimo, nego da ostanemo maleni i ponizni, strpljivi – prihvaćajući da Bog ne izvodi nagle i brze skokove niti revolucije, nego da je njegova milost ona koja izvodi postupni ali siguran rast te da plodovi njegova djelovanja i onih koji su njemu vjerni sigurno neće izostati.“

Toga dana od 4.30 ujutro, svakog sata i pol, bile su svete mise i uz njih ispovijed, cijelog prijepodneva. Popodne u 16 sati doc. dr. sc. Grgo Grbešić uz prigodnu je riječ vodio blagoslov djece, a slavlje je završilo večernjim misnim slavljem. s. Nada Martinković

VINKOVCI – U vinkovačkom svetištu sv. Antuna u Vinkovcima, franjevaca konventualaca, svečanu misu kao završetak proslave predvodio je nadbiskup Đuro Hranić. Za ovu proslavu štovatelji sv. Antuna pripremali su se najprije kroz pobožnost 13 utoraka pred blagdan, a neposredna i svečanija priprema bila je kroz trodnevnicu koju je ove godine, kroz sva tri dana predvodio i propovijedao dr. sc. fra Đuro Hontić, župnik Župe sv. Ivana Krstitelja u Puli i gvardijan samostana sv. Franje u Puli. Upravo taj samostan je 1229. osnovao sv. Antun Padovanski.

Na samu svetkovinu u svetištu je slavljeno deset misa počevši od 5 ujutro do 19 sati, koje su uglavnom slavili franjevci konventualci i svećenici iz dekanata. Nakon misa u 12 i 17.30 bio je i blagoslov djece i ljiljana. Za vrijeme cijelog dana bila je organizirana i ispovijed s početkom od 4.30 do kraja zadnje večernje sv. mise. Na raspolaganju je bilo desetak svećenika. Posljednju misu kao završetak proslave slavio je i propovijedao nadbiskup Hranić.

U svojoj homiliji posebno se osvrnuo na Evanđelje 11. nedjelje, s kojim je povezao malenost i neznatnost sjemena s malenošću i neznatnošću sv. Antuna, koji je dopustio da se preko te malenosti očituje ona izvanredna Božja snaga i ljubav. Tim primjerom pozvao je i sve mnoštvo prisutnih vjernika na prepoznavanje Božjeg milosnog djelovanja u vlastitom životu, na prepoznavanje te otajstvene stvarne Božje snage u srcima koju smo primili kao sjeme u krštenju. „… s Božjim kraljevstvom je kao i sa sjemenom: ono je ljudski gledano neznatna stvarnost; čine ga oni koji su skromni u srcu, oni koji se ne uzdaju u vlastitu snagu, već u snagu Božje ljubavi; oni koji su nevažni u očima svijeta; no upravo po njima Kristova snaga nezadrživo prodire u svijet i preobražava ga”.

„Bog nas nije poslao u svijet da s pompom pravimo spektakularne prevrate, nismo nikakva revolucionarna ni borbena društvena snaga, nego mi kršćani smo sjeme bolje budućnosti… to sjeme bolje budućnosti ste vi i svi mi – i to snagom svoje vjere… Neka se to i ostvari po zagovoru sv. Ante!“ rekao je nadbiskup. Kroz svetište je toga dana prošlo i ispovijedalo se više tisuća štovatelja sv. Antuna iz Vinkovaca, okolice i cijele istočne Slavonije.

OTOK – Spomendan svojega nebeskog zaštitnika proslavili su 13. lipnja Župa sv. Antuna Padovanskog u Otoku i Grad Otok. Za ovo slavlje pripravljali su se kroz pobožnost 13 utoraka na čast sv. Antunu molitvom, postom te djelima ljubavi i milosrđa.

Na samu svetkovinu jutarnje slavlje predvodio je mons. Luka Marijanović, kanonik iz Đakova, središnje misno slavlje predvodio je vlč. Pavao Mikulčić iz Đakova, u koncelebraciji domaćeg župnika vlč. Antuna Kneževića te vlč. Stjepana Maroslavca, također iz Đakova, dok je večernju misu predvodio vlč. Nikola Kaurin, župnik u Trnjanima. Na večernjoj svetoj misi bio je blagoslov djece i ljiljana. Već na prvoj jutarnjoj misi crkva je bila puna hodočasnika i domaćih župljana, a zbog epidemioloških mjera tijekom svih misnih slavlja veliki broj vjernika bio je na otvorenom ispred crkve.

Osobito svečano je središnje misno slavlje koje je predvodio vlč. Mikulčić. On se u homiliji osvrnuo na život sv. Antuna i na njegovu želju da postane svećenik unatoč protivljenju obitelji: „Da je sv. Antun slijedio misli svoje obitelji, nikada ne bi postao svećenik ni ovako poznat svetac kojega štuje cijeli svijet i koji nam je tako  važan i drag. Što je to, stoga, što određuje život pojedinca? Uz obitelj to je svakako čovjekova sloboda; sloboda koju je Bog darovao svakome od nas i koju smo dužni poštovati u životu drugih, pa i u životima naše djece. Jer svi smo mi, braćo, ‘na slobodu pozvani’! ‘Samo’, nastavlja sv. Pavao u Poslanici Galaćanima ‘neka ta sloboda ne bude izlikom tijelu, nego ljubavlju služite jedni drugima’. Uz slobodu koju nam je Bog darovao automatski ide i odgovornost za vlastite postupke, odgovornost izbora dobra ili zla, ljubavi ili mržnje. Nastojmo odgovorno i pošteno živjeti svoju slobodu te poštovati slobodu drugoga. Nastojmo to zbog svoje vlastite slobode! Neka nam u svemu tomu bude zagovornik i primjer sv. Antun koji je, od Boga pozvan, u slobodi izabrao svoj životni put!” zaključio je vlč. Mikulčić.

Misna slavlja pratili su Župni ženski zbor, Mješoviti zbor „Bl. A. Stepinac” i Zbor mladih „Gracija”. Na kraju je župnik Knežević blagoslovio nabožne predmete. Mira Bošnjaković

PODVINJE – Pod geslom „Vi ste sol zemlje” (Mt 5, 13-16) svetkovina sv. Antuna Padovanskog proslavljena je u istoimenoj župi u Podvinju kod Slavonskog Broda. Brojni su vjernici tijekom dana pristizali te bi se pomolili kod kipa sv. Antuna, obilazili crkvu i sudjelovali na osam misnih slavlja. Središnju misu u 10.30 predvodio je fra Anto Tomas, župnik i gvardijan na Plehanu u Bosanskoj Posavini.

Ocrtavajući život i djelo sv. Antuna, fra Anto je pojasnio kako je taj svetac cijeloga svijeta bio istinski navjestitelj Riječi Božje koju je cijelim svojim bićem živio, naviještao i zato oduševljavao tolike ljude svih vjeroispovijesti i nacija. Pojašnjavajući geslo proslave „Vi ste sol zemlje!“, upozorio je vjernike da doista budu sol zemlje u svome životu. „Molite zagovor sv. Antuna da vam pomogne da ne obljutavite, ne pokvarite se, nego se trudite da iz ovoga svetišta krene milost iz vaših srca i prelijeva se na sve oko vas. Neka vaš život protkan primjerom sv. Antuna uvijek bude radostan, blagoslovljen i lijep. Tu radost nosite onima u potrebi. Svijetli u svojoj kući, budi sol u svojoj obitelji i nemoj se ničega bojati“, rekao je uz ostalo fra Anto.

Na kraju je pozvao vjernike da čitaju Bibliju i promišljaju što im Bog po svojoj riječi poručuje, da mole za svoje svećenike kako bi poput sv. Antuna bili istinski pastiri svojim vjernicima. Slavlje je pjevanje animirao župni zbor, a poslije mise fra Anto je krstio Lanu, treće dijete u obitelji Darijana i Mirele Maričević. Grkokatoličku liturgiju s početkom u 8 sati predvodio je vlč. Aleksandar Hmilj brodski grokatolički župnik, a popodnevnu misu u 17 domaći župnik p. Paul Karim. Kako je to tradicionalna misa na kojoj dođe najviše djece, župnik je na kraju mise blagoslovio djecu i njihove ljiljane.

Blagdanu je prethodila trodnevnica, sva tri dana na otvorenom, pokraj župne crkve i na vanjskom oltaru, gdje je fra Anto svakoga dana slavio večernje mise, uz pobožnosti BDM i sv. Antunu, te adoraciju pred Presvetim. Suslavili su župnik u Podvinju o. Paul Abas Karim, CSSp i župni vikar o. Linus Mbajo, CSSp. U predvečerje Antunova održana je i tradicionalna procesija sa svijećama, koje su nakon klanjanja i molitve svecu cijelog svijeta vjernici imali priliku zajedno sa svojim nakanama ostaviti pred njegovim kipom kraj podvinjske crkve. B. Lukačević / I. Vlašić

OSIJEK – Franjevački samostan sv. Križa u Tvrđi je na blagdan sv. Antuna Padovanskog najveće proštenište vjernika Osijeka i okolice te je tradicionalno u crkvi održana proslava sa dvanaest misa. Posebno svečano bilo je u predvečerje u samostanskom dvorištu na misi koju je predvodio fra Anto Barišić jer je naposljetku bio svečani blagoslov djece, obitelji i ljiljana, te darivanje djece sličicama s molitvom sv. Antunu. Tijekom euharistijskog slavlja pjevao je, uz ravnanje fra Miroslava Petraca, zbor franjevačke crkve Sv. Križa i redovnice, dok je klavijature svirao Antun Ivanković.

Fra Anto je u propovijedi rekao: „Nemoguće je biti svet, ako ne živi ljubav u nama. Danas proslavljamo Krista u sv. Antunu koji nije milost izgubio, nego je u toj milosti rastao. Svatko od nas ovdje preobražen je Božjom milošću i svakome je od nas dana milost. Ako smo izgubili milost, zagledajmo se u onoga tko je Antuna privlačio – u Krista kojega je Antun drugome nosio. Nebo nam je danas otvoreno u slavlju gozbe Ljubavi, a sama Ljubav posredovala je milost. Vjerujem da ćete iz ovoga dvorišta danas otići uvjereni da ste primili milost oproštenja. Stavite ovdje na oltar svoje srce, život, obitelj, brak, ovisnosti, nesavršenosti, strahove svoje rane pred Njega”, rekao je propovjednik Barišić te podsjetio na duhovnu obnovu i uočnicu tijekom koje je propovjednik Pavić istaknuo ulogu Majke Marije u životu sv. Antuna ispunjenog Kristom i čašćenjem nebeske Majke.

Na vanjskom oltaru u samostanskom dvorištu nedjeljne, blagdanske, mise su od 3 sata do 21 sat predvodili su redovnici iz Osijeka i Zagreba te župnici i župni vikari u Osijeku i Baranji. Doček više tisuća hodočasnika  omogućilo je četrdesetak volontera Frame iz Tvrđe te iz Rešetara, među kojima pojedini Rešetarci dolaze u Osijek 26. godinu posluživati vjernike, a pridružili su im se trećoredci mjesnih bratstava Franjevačkog svjetovnog reda OFS Tvrđe, OFS Kapucini te članovi Katoličke udruge Veronikin rubac. Poslužitelji su se izmjenjivali u brojnim službama služeći kao epidemiološki redari, dijeleći ljiljane i ruže, stojeći uz štandove sa svijećama i čisteći plato sa svijećama, radeći u kuhinji, skupljajući milodar ili su ministrirali i pjevali sa zborovima. Crkvu i vanjski oltarni prostor za slavlja priredio časni brat Drago Rašković. U liturgijskom pjevanju sudjelovao je HOPGD Zrinski, koji ove godine slavi 125 godina postojanja te su pjevanjem uveličali noćna misna slavlja, te zborovi župa: Sv. Josip Radnik, Preslavno Ime Marijino te Sv. Ćiril i Metod, dok je na jutarnjim misama svirala Ivka Kaurinović, orguljašica u franjevačkoj crkvi.

Trodnevnu duhovnu pripravu ove godine vodio je fra Damir Pavić, tajnik Franjevačke provincije Bosne Srebrene u Sarajevu. U predvečerje je počinjala molitva krunice, potom pobožnost sv. Antunu ispred svečeva kipa na pokrajnjem oltaru i duhovni nagovor te euharistijsko slavlje uz tematske propovijedi. Presveto Srce Isusovo proslavljeno je naposljetku klanjanjem pred Presvetim i završeno pojedinačnim blagoslovom. Posebno svečano bilo je na svetkovinu Bezgrješnog Srca Marijina, kada je pobožnosti vodio fra Anto Barišić, koji je nakon misnog slavlja s vjernicima molio pred procesijskim križem i udijelio blagoslov. Nevenka Špoljarić

KRNDIJA – I u crkvi Uzvišenja Sv. Križa u Krndiji, filijalnoj crkvi župe sv. Ladislava kralja u Punitovcima u uvjetima zaštite od pandemije koronavirusa upriličeno je večernje misno slavlje koje je predvodio punitovački župnik dr. sc. Đurica Pardon u nazočnosti sedamdesetak vjernika, župljana punitovačke župe iz Punitovaca, Krndije, Josipovca i Jurjevca Punitovačkog te pripadnika Zemaljske udruge Podunavskih Švaba – ogranak Đakovo.

Radost je vidjeti nas okupljene oko kipa sv. Antuna u ovoj crkvi pomalo zaboravljenoj nakon njena rušenja krajem ratnih godina 2. svjetskog rata i protjerivanja i zatvaranja u logore njenih stanovnika Nijemaca, kada je i kip sv. Antuna, postavljen u ovoj crkvi pri njenoj gradnji 1937. godine, sklonjen. Kip je svoje utočište našao u župnom dvoru u Punitovcima, potom u Čepinu u crkvi sv. Antuna na Ovčari, gdje je bio sve do povratka u danas obnovljenu krndijsku crkvu 10. svibnja 2014. godine”, istaknuo je župnik Pardon.

Govoreći o sv. Antunu župnik je naglasio kako sv. Antuna danas slave u cijelom svijetu, a prepoznat je po svojemu životu i djelima te, kao veliki propovjednik u širenju Božje riječi. „Isus nam u današnjem evanđelju govori o kraljevstvu nebeskom. Ne možemo biti vjernici, ako nismo prvenstveno ljudi koji iskreno i s uvjerenjem šire Božju riječ kako je to činio sv. Antun koji nas u ovoj crkvi poziva da svjedočimo vjeru u Isusa koji je patio-mučen i razapet, umro i uskrsnuo za spas svakoga od nas. Prepoznati znakove Božje prisutnosti oko nas neizmjerno je važno. Kao što iz sjemenke postepeno nastaje biljka iz koje ćemo ubrati plod tako i mi po činjenju dobrih djela, po primjeru sv. Antuna, po ovozemaljskom životu uberimo plod dolaska u kraljevstvo nebesko. Kao što sv. Antun ovdje pred nama grli Isusa, ‘zagrlimo’ i mi jedni druge čineći dobra djela“, rekao je župnik Pardon. Mirko Knežević i Branko Funjak