Kamp za osmaše “Kateheza u prirodi 2021.”

IVANOVCI (TU) – U organizaciji Katehetskog ureda Đakovačko-osječke nadbiskupije od 11. do 13. lipnja u Ivanovcima je održan trodnevni kamp pod nazivom: Kateheza u prirodi 2021. na kojem su sudjelovali učenice i učenici osmog razreda OŠ Bratoljuba Klaića iz Bizovca.

Uz dopuštenje stožera Civilne zaštite Osječko-baranjske županije, na kampu je sudjelovalo je 9 djevojčica i 4 dječaka koji su bili u pratnji svojih učiteljica, razrednice Mirte Sudar i vjeroučiteljice Marine Školka. Poštivajući sve epidemiološke mjere, učenici su bili smješteni u šatorima koji su okruživali kapelicu koja pripada marijanskom crkvenom pokretu, Hrvatskoj schönstattskoj obitelji. Upravo su članice i članovi tog pokreta, mještani sela Ivanovci, sve učinili da se učenici osjećaju ugodno, da imaju sve na raspolaganju. Pokošena trava, pripremljena drva za logorsku vatru, tretiranje komaraca, bili su geste najboljih domaćina. Sve je bilo spremno za brojne aktivnosti u prirodi.

Tematski sadržaj osmišljen je prethodno na satima vjeronauka uz obradu povijesne teme “Katolička Crkva i kršćanstvo u Hrvata”. Učenici su sami birali teme iz nacionalne povijesti te su imali priliku istraživati kako bi napravili svoje izlaganje pred drugim učenicima. Boravak u prirodi omogućio je da plodove rada predstave jedni drugima. Najzastupljenija tema i najviše učeničkih prezentacija bilo je istraživanje tragova prošlosti vezanih uz hrvatskog blaženika, kardinala Alojzija Stepinca. Uz teme iz prošlosti bile su ukomponirane igre naših pradjedova pri čemu su se učenici okušali u vještinama naših starih kao što su bacanju kozane i potkova. Bila je to prigoda da se užive u zaboravljena vremena naših predaka. Zbog epidemioloških mjera, cjelokupni program vodile su njihove učiteljice, Mirta i Marina. “U našem selu već tri dana borave mladi koji žele znati više o svojoj prošlosti ali oni žele uz molitvu razgovarati i o svojoj budućnosti” – s tim je  riječima  domaći župnik Robert Almaši, opisao mlade koji su se okupili u mjesnoj crkvi sv. Ivana Kapistrana na nedjeljnoj euharistiji.

Bila su to tri dana ispunjena igrom i druženjem, molitvom i pjesmom, bili su to osunčani dani za obnovu vrijednosti poremećenih vremenom pandemije koronavirusa. Učenicima je na raspolaganju bilo i nogometno igralište NK Dubrava, kao i sve površine uz Društveni dom u Ivanovcima. Od pomalo zaboravljenih “skrivača” kad padne noć, do najnovijih sportskih nadmetanja, izmjenjivale su se igraonice s katehetskim radionicama, gdje su učenice i učenici dobili priliku razvijati komunikacijske vještine. Nisu izostali duhovni sadržaji koji su nakon logorske vatre i druženja uveli mlade u meditativno ozračje obližnje kapelice. Molilo se za ciljeve, planove i čežnje koje treba ostvariti po upisu u srednju školu. Uz Božji blagoslov i trud mladog čovjeka niti jedan cilj nije neostvariv. Slaven Školka