U Vođincima slavljena misa zahvalnica za plodove zemlje

VOĐINCI (TU) – U Župi Kraljice Svete Krunice u Vođincima, u nedjelju, 1. listopada 2023., vjernici su se okupili na pučkoj misi u 10.30 sati kako bi zahvalili Bogu na darovima i plodovima zemlje. Prijenos te mise bio je omogućen na Vinkovačkoj Plavoj TV. Na misi u filijalnoj crkvi u Novim Mikanovcima u 8:30 sati, također, je proslavljena zahvalnica. Župljani su donijeli brojne darove plodova zemlje, a časne sestre su ih lijepo složile pred oltar. 

U homiliji je preč. Ante Šiško, župnik i dekan Vinkovačkog dekanata, naglasio važnost nedjelje zahvalnosti. Rekao je da najprije trebamo zahvaliti Bogu od kojeg nam dolazi svako dobro, a onda i svim našim dobročiniteljima. Bog nas svakodnevno obasipa dobročinstvima: daje nam svaku zraku sunca, svaku kap kiše kojom natapa zemlju i oplođuje ju. Najbolji način da posvjedočimo svoju zahvalnost Bogu je spremnost učiniti dobro djelo darivanja i pomaganja potrebnima ne očekujući ništa za uzvrat.

Nakon vjerovanja uslijedio je prinos darova. Župljani, svečano obučeni u narodne nošnje, prinosili su voće i povrće, hrvatsku zastavu i grudu zemlje, sunce, sjemenje, grožđe i lozu, Bibliju, pšenicu, med, ulje, cvijeće, vino i kruh. Molitvom i pjesmom sudionci misnoga slavlja zahvalili su za blagoslovljene darove.

Budući da je početak mjeseca listopada, Marijanskog mjeseca i izvanrednog misijskog mjeseca župljani su mogli prije i nakon misa darovati misne intencije za potrebe misija kojima se izravno pomaže misionarima u njihovu pastoralnom djelovanju te omogućuje školovanje novih bogoslova u misijskim zemljama. Članovi župne misijske skupine prikupili su te nedjelje 649 eura na tu nakanu.

Čitavo slavlje proteklo je u duhu zajedništva, zahvalnosti i radosti. Na kraju slavlja sve se završilo himnom Tebe Boga hvalimo. s. Ksenija Fanjo/Foto: Ruža Keser