Inauguracija u novu akademsku godinu na KBF-u u Đakovu

ĐAKOVO (TU) – Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu u ponedjeljak, 2. listopada 2023. održana je inauguracija u novu akademsku godinu. Program je započeo misom zaziva Duha Svetoga koju je predvodio nadbiskup đakovačko-osječki, mons. Đuro Hranić u koncelebraciji s v. d. dekana, izv. prof. dr. sc. Ivicom Pažinom, v. d. prodekana izv. prof. dr. sc. Borisom Vulićem, izv. prof. dr. sc. Davorom Vukovićem te rektorom Bogoslovnoga sjemeništa prof. dr. sc. Stjepanom Radićem i ostalim profesorima fakulteta.

U svojoj homiliji, propovjednik Pažin prisutne je potaknuo na promišljanje o navještenom evanđeoskom ulomku iz Matejeva evanđelja u kojemu Isus ističe: „Zaista, kažem vam, ako se ne obratite i ne postanete kao djeca, nećete ući u kraljevstvo nebesko. Tko god se dakle ponizi kao ovo dijete, taj je najveći u kraljevstvu nebeskom. I tko primi jedno ovakvo dijete u moje ime, mene prima.“ Pojasnio je kako učenici raspravljaju o tome tko je od njih najveći u Kraljevstvu nebeskom, a sve to se događa na putu za Jeruzalem, mjestu gdje će Isus proći svoju patnju. Učenici traže odgovor na svoje pitanje, a to je pitanje o njihovoj sreći, o njihovu dobru. Krist im za odgovor daje lice djeteta. Propovjednik je zatim uputio: „Moramo biti svjesni da su za društveni poredak onoga vremena djeca bila beznačajna stvarnost. Time Krist otkriva srž svojega navještaja: sve ono najvažnije u životu što nam je najpotrebnije možemo dobiti samo kao dar. Dijete je ponizno i ne stidi se tražiti pomoć. Ništa ne može tako otvoriti nebeska prostranstva ovoj zemaljskoj stvarnosti, kao ono što je za svijet beznačajno!“

Pozvao je sve prisutne da u ovoj akademskoj godini postanu svjesni svoje beznačajnosti, da budu ponizni kao djeca. „Teologija nije samo znanost, ona je i poziv. Teologija je obrana malenosti. Potrebno je iskusiti teologiju na koljenima kako bismo ostvarili dobro za cjelokupnu zajednicu“, rekao je v. d. dekana i svoju homiliju zaključio riječima: „Pošalji nam svoga anđela da nas čuva na putu i dovede na mjesto, koje si nam priredio!“

Program inauguracije nastavljen je u Dvorani biskupa Antuna Mandića. Sve prisutne pozdravila je tajnica fakulteta Tihana Kuterovac te pozvala nadbiskupa da održi pozdravnu riječ. Nadbiskup Đuro u svom je govoru naglasio kako nitko od prisutnih nije ovdje svojom voljom već je Gospodin djelovao svojim Duhom u njihovim srcima. „On je potaknuo na odaziv i sazvao nas ovdje. Svatko od nas osjeća da nismo mi birali Gospodina, već je on izabrao nas. On s nama gradi ovu mjesnu Crkvu i mjesne Crkve iz kojih dolazimo. Treba svakoga od nas, svatko mu je vrijedan. Time što nas je pozvao i skupio, daje nam i zadaću i poslanje, i traži da budemo odgovorni za tu zadaću. Trebamo biti otvoreni za ono što Gospodin želi od nas“, rekao je đakovačko-osječki nadbiskup i potaknuo sve prisutne da budu otvoreni jedni za druge jer se samo zajednički može graditi Crkva.

Pozdravnu riječ uputio je i v. d. dekana, prof. dr. I. Pažin. Zahvalio je prošlogodišnjoj upravi na svemu što je učinila za fakultet te je predstavio prodekane: izv. prof. dr. sc. Borisa Vulića, v. d. prodekana za nastavu i studente, izv. prof. dr. sc. Šimu Šokčevića, v. d. prodekana za znanost i međufakultetsku suradnju i izv. prof. dr. sc. Davora Vukovića, v. d. prodekana za financije i organizaciju poslovanja. Uputio je sve prisutne u najvažnija tekuća događanja vezana za organizaciju fakultetskoga života, a posebno je pozdravio nove studente prve godine. Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu započinje i studij Propedeutike, psihoterapije i teoterapije kojemu je v. d. dekana također poželio uspješan i plodonosan rad.

Okupljenima se obratila i predsjednica Studentskoga zbora Maria Dragomirović. Predstavila je novi sastav Zbora, ideje i želje te pozvala studente na otvorenost i susretljivost. Nakon toga predstavila je i studentski časopis Teofil za 2022./2023. godinu.

Maria Dragomirović