Početak Škole za župne suradnike u Vinkovcima

VINKOVCI (TU) – Škola za župne suradnike Đakovačko-osječke nadbiskupije u Vinkovačkoj regiji započela je s radom u subotu, 30. rujna 2023., u prostorima Župe sv. Euzebija i Poliona.  Škola pruža inicijalnu i temeljnu teološko-pastoralnu formaciju potencijalnim volonterskim župnim suradnicima, koje u skladu sa svojim pastoralnim potrebama, na formaciju potiče i šalje njihova župna zajednica na čelu sa župnikom. Formacija će se održavati tijekom dvije godine.

Polaznike su na početku pozdravili: dr. sc. Stanislav Šota, predstojnik Škole za župne suradnike, Katica Filipović, tajnica Škole i Marko Golub, koordinator Škole za Vinkovački dekanat.

Škola je započela službom riječi, koju je predvodio dr. sc. Stanislav Šota. On je  istaknuo službu proroka na temelju poslanice Efežanima (Ef 4,1-13), službu koja je često neshvaćena, pa čak i odbačena, ali i dalje je u toj službi potrebno ustrajati, stoga je ohrabrio polaznike da kao što su proroci ustrajali da i oni ustraju u svojoj svakodnevici, da ustraju u služenju Bogu i bližnjemu.

Nakon službe riječi je pozdravnim govorom preč. Ante Šiško, dekan Vinkovačkog dekanata, u ime nadbiskupa Đure Hranića prigodnim riječima ohrabrio i potaknuo polaznike da pokušaju što više produbiti svoju vjeru kroz sve što će naučiti tijekom dvogodišnje formacije. 

Školu za župne suradnike trenutno pohađa 28 polaznika iz župa: Vinkovci 2, Vinkovci 4, Vinkovci 5, Vinkovci 6, Nuštar, Retkovci, Andrijaševci i Slavonski Brod 1. Marko Golub