Gudački ansambl Porin u franjevačkoj crkvi

SLAVONSKI BROD (TU) – U organizaciji Kazališno-koncertne dvorane i Samostana u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu prigodan je koncert u nedjelju, 1. listopada 2023., održao Gudački ansambl Porin iz Zagreba, jedan od najznačajnijih hrvatskih komornih sastava.

U sastavu Ivan Novinc, violina, Val Bakrač, violina, Lucija Brnadić, viola i Neva Begović, violončelo za ovo gostovanje u Slavonskom Brodu odabrali su djela Ive Paraća, Josepha Haydna i Ludwiga van Beethovena.

Program su otvorili suitom za gudački kvartet Andante amoroso, koju je prije devedesetak godina napisao Ivo Parać za svoje mlade glazbene štićenike u Splitu. Slijedio je Gudački kvartet u d-molu, op. 76, br. 2 Josepha Haydna, u kojem skladatelj odstupa od standardnog sonatnog oblika, te svaki stavak naglašava svoj tematski kontinuitet izmjenu motiva između instrumenata. Na koncu, Gudački kvartet u F-duru, op. 18, br. 1, zapravo drugi kvartet za gudače koji je u svom životu napisao veliki Ludwig van Beethoven, na kojemu se još „učio” i koji je naknadno doradio za izvođenje. Radi se o zanimljivom i uzbudljivom koncertu, ali ugodnom svima koji su otvoreni za slušanje, pogotovo u vrsnoj izvedbi kakvu je spreman ponuditi „Porin”.

Pozdravnu riječ i zahvalu uime organizatora uputio im je domaći gvardijan fra Slavko Milić. B. Lukačević