U Belišću održano predavanje „Živjeti s gubitkom“

BELIŠĆE (TU) – U nedjelju 29. listopada 2023. u Dvorani bl. Alojzija Stepinca u Župi sv. Josipa Radnika u Belišću održano je predavanje: „On liječi one koji su srca skršena i povija rane njihove“ (Ps 147,3): živjeti s gubitkom. Predavanje, koje tematski uvodi u slavlje blagdana Svih svetih i spomena svih vjernika pokojnika, održala je vjeroučiteljica Vanesa Šerić, sveučilišni specijalist za pastoral kriznih situacija i certificirani edukator za podršku u tugovanju po metodi D. Kesslera.

Predavačica Šerić je predstavila rezultate svog istraživanja koje je provela 2015. godine u okviru specijalističkog rada Kronično žalovanje: izazov i mogućnosti pastoralnog djelovanja, čiji su rezultati bili poticaj za njezino daljnje usavršavanje na području tugovanja. Također, bili su poticaj i za osnivanje udruge PUKS – Podrška u kriznim situacijama, čija je predsjednica od osnutka 2016. godine.

U predavanju se dotakla mnogih pitanja, kao što su gubitak, razlika između tuge, tugovanja i žalovanja, faza, stadija i zadataka u tugovanju i sl. Sve je to bilo oprimjereno i brojnim konkretnim situacijama na koje se nailazi u praktičnome djelovanju na ovome polju. Posebna pažnja posvećena je iskustvu smrti voljene osobe, različitim emocijama koje prate iskustvo gubitka, traženju smisla i vjerskim resursima. Kroz upoznavanje i prepoznavanje potreba tugujućih slušatelji su potaknuti na dobrovoljno prihvaćanje promjene koju uzrokuje smrt voljene osobe i svjedočenje vlastitog puta tugovanja u sigurnom okruženju. Čitanje Božje riječi i molitva stvaraju osobni prostor za pronalaženje više mira, ljubavi i zahvalnosti nego boli. Na kraju predavanja slušatelji su upućeni da se ovih dana posjećivanja grobova svojih voljenih pokušaju sjetiti njihova života s ljubavlju, a ne samo bolnih trenutaka smrti. Vjera u vječni život i ljubav koja nikad ne prestaje za kršćane su neiscrpni izvor utjehe.

Predavanje je održano u okviru projekta Budi tu koji sufinanciraju grad Belišće i Osječko-baranjska županija. Ovim predavanjem se ujedno otvorio prostor i za organiziranje grupa podrške u tugovanju u sklopu redovitoga pastoralnoga djelovanja u belišćanskoj župi. Župa Belišće