U Osijeku, Punitovcima i Đakovu proslavljen 1. svjetski dan djedova, baka i starijih osoba

OSIJEK (TU) – Prvi svjetski dan djedova, baka i starijih osoba (25. srpnja) proslavljen je u Osijeku, u franjevačkoj crkvi Svetog Križa (Tvrđa). Koncelebrirano večernje euharistijsko slavlje je predvodio i propovijedao fra Svetislav (Stjepan) Krnjak, OFM, vikar Franjevačkog samostana sv. Križa.

„Uz temu koje je papa Franjo odabrao uz prvu proslavu, ujedno geslo „Ja sam s tobom u sve dane“ (Mt 28, 20) nadahnuto retkom iz Matejeva evanđelja, želimo izraziti bliskost Gospodina i Crkve životu svake starije osobe, posebice u ovom teškom vremenu pandemije. Kako je i Papa kazao, to je obećanje bliskosti i nade koju mladi i stari mogu pružiti jedni drugima“, rekao uvodno predslavitelj Krnjak te je u propovijedi prenio sabranima Papinu poruku djedovima i bakama, i prijateljima starije životne dobi (izrečenu u Rimu 2021. na blagdan Pohođenja BDM), razmatrajući kako je papa Franjo 2021. godine ustanovio da četvrta nedjelja u srpnju, uoči spomena svetih Joakima i Ane, Isusovog djeda i bake, bude posvećena djedovima, bakama i starijim osobama.

Proslavi je prethodila marijanska pobožnost i prigoda za svetu ispovijed, a misu su suslavili: (novi) gvardijan fra Venancije Mihaljević, fra Anto Barišić i  svećenik u miru vlč. Vladimir Mikrut koji ove godine proslavlja 56 godina misništva. Pjevanje je, uz orguljsku pratnju Antuna Ivankovića i Hrvoja Juzbasića, predvodio časni brat fra Miroslav Petrac.

Posebnost radosnoga slavlja bila je zajednička Molitva za djedove i bake (pape Benedikta XVI., 2008.) tijekom mise, molitvene nakane i završni „blagoslov dugovječna života“. Naposljetku mise crkvom je zaorila zajednička pjesma Gospi Osječkoj te je održano druženje posvjedočujući kako su unuci i mladi pozvani biti prisutni u životima starijih ljudi, dok starije osobe, bake i djedovi vidljivo bude katoličku vjeru u najmlađima. Povijesno, prvo slavlje (s misom i druženjem uz trpezu) Dana djedova, baka i starijih potaknula je i priredila s osječkim franjevcima Katolička udruga za pomoć starijim i nemoćnim osobama Veronikin rubac, uz vodstvo Marije Šešo, čije je laičko poslanje četrnaestu godinu pružanje konkretne potpore potrebitima u trećoj životnoj dobi, neovisno o vjerskoj (ne)opredijeljenosti. Slavlju su pribivali osječki župljani, stariji i unučad. Nevenka Špoljarić

PUNITOVCI (TU) – Dana 25. srpnja Crkva je na inicijativu pape Franje prvi puta slavila Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba, koji će se, počevši s ovom godinom, obilježavati svake četvrte nedjelje u srpnju, oko blagdana sv. Joakima i Ane. Svjetski se dan djedova i baka slavio i u Župi sv. Ladislava, kralja u Punitovcima te u filijalnim crkvama Uznesenja Blažene Djevice Marije u Jurjevcu Punitovačkom i crkvi Sv. Mihaela, arkanđela u Josipovcu Punitovačkom. Euharistijsko slavlje u svim trima crkvama predvodio je župnik dr. sc. Đurica Pardon.

Župnik se osvrnuo na značajnu ulogu koju bake i djedovi imaju u životima svojih potomaka. „Po uzoru na svetoga Joakima i Anu, Isusova djeda i baku, i mi danas slavimo naše djedove i bake. Ovdje smo zbog njih. Bake i djedovi imaju vrlo bitnu ulogu u našim životima – uz njih se razvijamo, odrastamo i od njih učimo. Upravo nam oni svojim primjerom i ostavštinom pokazuju da se marljivim radom postavljaju osnove vrijednoga i poštenoga života, podučavaju nas umijeću življenja. Zbog toga je svaki trenutak proveden s našim bakama i djedovima izuzetno važan i vrijedan“, poručio je župnik Pardon u svojoj homiliji.

Župa sv. Ladislava, kralja iz Punitovaca nalazi se na plodnome slavonskom tlu, stoga se kroz povijest većinski dio stanovništva bavio ratarstvom. Župnik Pardon nadovezao se i na zanimanja kojima su se bavili naši predci u ovim krajevima, a posebno je istaknuo važnost obrade zemlje i bavljenja poljoprivredom. „Naši bake i djedovi bavili su se obradom zemlje, uloženim trudom dolazili su do plodova i hrane. Te vrijednosti valja prenijeti dalje i pokazati djeci i unucima kako se vlastitim radom i trudom izvršavaju životne zadaće. A valja ih naučiti i načinima na koje se obrađuje i čuva zemlja te im usaditi razumijevanje za njezinu važnost i prenijeti im ljubav prema njoj“, istaknuo je.

Na kraju je misnoga slavlja župnik pozvao sve prisutne djedove i bake te njihovu unučad da pristupe k oltaru kako bi zajedno primili Božji blagoslov. Tanja Čatić

ĐAKOVO (TU) – Povodom Svjetskoga dana djedova, baka i starijih osoba, Udruga za psihosocijalne potrebe “Amadea” Đakovo, koju vode Milosrdne sestre sv. Križa, organizirala je susret starijih osoba na ljetnoj terasi Centra “Amadea”.

Bake, djedove i starije osobe, a bilo je i djece, na početku susreta pozdravila je sestra Natalija. Tumačenje pet postavki pape Franje u vezi s novonastalim Svjetskim danom djedova, baka i starijih osoba izrekla je sestra Rastislava. Prigodnim glazbenim programom predstavila se volonterka Udruge Josipa Akšamović, vjeroučiteljica.

Gospođa Marija Mihaljević govorila je o važnosti zajedništva starijih osoba, međusobnom poticanju i pomaganju te druženju u raznim prigodama. O važnosti tjelesne aktivnosti starijih osoba govorila je gospođa Marica Kovač a sestra Antica se predstavila svojim vedrim i humorističnim stihovima kojima je evocirala uspomene iz djetinjstva.

Zatim je uslijedio krug razgovora uz poticajne kartice pa su svi sudionici govorili o svojim željama, osjećajima i potrebama.

Zabavni dio programa započela su djeca igrom balonima a stariji su se natjecali u igrama spretnosti.

Susret je završen prigodnim domjenkom uz glazbu i ples. Željko Vurm