Mlada misa vlč. Marka Obradovića

ANDRIJAŠEVCI (TU) – Pod geslom „Što god učiniste jednomu od moje najmanje braće, meni učiniste“ (Mt 25,40), svoju Mladu misu proslavio je u nedjelju, 25. srpnja u svojoj rodnoj župi sv. Andrije apostola u Andrijaševcima vlč. Marko Obradović, novozaređeni svećenik Đakovačko-osječke nadbiskupije. Mladomisničko slavlje započelo je na pragu obiteljskog doma roditeljskim blagoslovom oca Miljenka i majke Branke.

Uime župljane pozdravu riječ uputila je Josipa Jurković. Slijedila je potom procesija kroz ulice mjesta, čije su gotovo sve kuće bile okićene slavonskim ručnim radovima. Uz mladomisnikovu rodbinu i prijatelje te svećenike, u procesiji je bilo 20-ak bogoslova, ministranti, prvopričesnici i  vjernici odjeveni u narodne nošnje. Misa je slavljena na lijepo uređenom vanjskom oltaru u crkvenom dvorištu.

Pozdravnu riječ mladomisniku uputio je župnik Đuro Blumenšajn, iskazavši radost cijele župne zajednice zbog tog velikog događaja. Poželio mu je da svoje poslanje vjerno ispuni. „Budi dobar i svet svećenik i dopusti Bogu da preko tebe djeluje. Budi njegova produžena ruka kako bi svatko koga sretneš preko tebe osjetio Božju ljubav, dobrotu i milosrđe. Mladomisničko geslo neka bude pokretač u tvom svećeničkom radu i životu. Znaj da te tvoje selo iskreno voli. Ovdje će uvijek biti tvoj dom u kojem ćeš naći odmor i mir. Naše će te molitve uvijek pratiti kako bi ostao sretan i zadovoljan u svom pozivu, a na tvom licu odsijevala vedrina, osmijeh i radost“, rekao je župnik Blumenšajn.

Uz župnika Blumenšajna suslavilo je dvadesetak svećenika, među kojima vlč. Vladimir Delić, domaći sin, vlč. Ante Šiško, dekan Vinkovačkog dekanata te trojica ovogodišnjih mladomisnika: Bruno Diklić, Krešimir Iljazović i Robert Erk.

Propovijedajući na mladomisničkom slavlju, don Slavko Volarević, župni vikar Župe Presvetog Srca Isusova u Splitu, vjernicima je posvjestio kako smo na ovome svijetu Božjim promislom te nam je Bog od postanka svijeta pripravio svoje Kraljevstvo, što govori da naš život ima takav smisao da ga ništa ne može poljuljati. Pojašnjavajući mladomisniku njegovo geslo uzeto iz Matejeva Evanđelja: „Što god učiniste jednomu od moje najmanje braće, meni učiniste“, propovjednik Volarević je poručio: „Ti si ove riječi uzeo za svoje mladomisničko geslo, kao riječ koju ćeš nositi sa sobom kamo god budeš išao. Kad si ti uzeo nju, uzela je i ona tebe, jer Riječ Božja uvijek nosi nas i daruje nam život. Ona nije program koji treba provesti u život, kao da mi spašavamo sami sebe, nego je ona sam život koji nas nosi i spašava nas od smrti. Zato se drži ovih riječi, neka ti one uvijek odzvanjaju u srcu. One ti kažu da onaj Krist koji je s nama u kruhu i vinu na oltaru u euharistiji, isti je On s nama u bratu i sestri koji su u nemoći, u potrebi, u muci, nevolji, koji su gladni žedni, stranci, goli, bolesni i u tamnici…  Stoga, kad zanemarimo njih, zanemarili smo istoga onoga Krista, jer On nam govori što god učiniste jednom od moje najmanje braće meni učiniste. Zato nitko od nas ne bi trebao zaboraviti ovu životnu istinu – da nam euharistija bude život, a naš život da bude euharistija za čitav svijet, da molimo i prepoznajemo braću i sestre u nevolji“, rekao je na don Slavko, pozivajući vjernike da mole za svoje svećenike, a svećenike da mole za narod, naglasivši da molitvom jedni druge posvećujemo i vodimo u Kraljevstvo Božje.

U ime župljana čestitke mladomisniku uputio je Antun Pažin, član Župnog pastoralnog vijeća.

U zahvalnom govoru na kraju mise mladomisnik je zahvalio Gospodinu za dar svećeništva, roditeljima na daru života, svojim djedovima, bakama – mrtvima i živima, rodbini, prijateljima. Zahvalu  je uputio svojim župljanima na čelu sa župnikom Blumenšajnom i svima koji su ga molitvom pratili u svećeničkoj formaciji. Posebno im je zahvalio na zajedništvu, zauzetosti i svem trudu oko pripreme Mlade mise. Potom je zahvalio svim odgojiteljima i profesorima u Zadarskoj i Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji,  svećenicima i vjernicima župe Gospe Brze Pomoći gdje je služio svoj đakonski praktikum i nastavlja dalje služenje kao župni vikar, te propovjednicima na trodnevnici i Mladoj misi. Zahvalu je uputio Općini Andrijaševci čelu s načelnikom Antom Rajkovićem, Županiji vukovarsko-srijemskoj na čelu sa županom Damirom Dekanićem te tvrtkama na svakoj pomoći u pripremi Mlade mise. Posebno je zahvalio velikom pjevačkom zboru župe na čelu sa zborovođom Tomislavom Racom.

„Toliko je malo potrebno da se čovjek pokrene i ono dobro iz njega oslobodi. Ovaj događaj je pokazao koliko je naš Bog velik kada mu dopustimo da djeluje po našim srcima. Ovih dana i tjedana mlada misa smo bili svi mi. Toliko se zajedništva dogodilo, pozitivne klime, molitve. Mnogi su se ispovjedili i tako odlučili ovaj dan dočekati u milosti. Želim da nas ovaj osjećaj zajedništva uvijek prati, naročito kada dođu teški dani“, rekao je uz ostalo mladomisnik Marko i svoju zahvalu zaključio molitvom sv. Franje Asiškog za koju je poželio da obilježi njegovo svećeništvo: „Gospodine, učini me oruđem svoga mira: Gdje je mržnja, da donosim ljubav! Gdje je uvreda, da donosim praštanje! Gdje je nesloga, da donosim jedinstvo…“

Prisutna četvorica mladomisnika udijelili su vjernicima na kraju mise zajednički mladomisnički blagoslov. Poslije mise slavlje je nastavljeno u dvorani „Renić“, gdje je ravnatelj stola bio vlč. Vladimir Delić.

Za slavlje mlade mise župna zajednica pripremala se trodnevnom duhovnom pripravom. Kao četvrti svećenik u 91. godini djelovanja svoje župe vlč. Marko za propovjednike u trodnevnici pozvao je trojicu svećenika domaćih sinova te su mise predvodili: vlč. Vladimir Delić, župnik Župe sv. Josipa Radnika u Osijeku, don Josip Mudri, župnik Župe sv. Mihaela u Vignju – Pelješac te vlč. Josip Levaković, župnik u HKM Dublin (Irska).

Marko Obradović rođen je 8. lipnja 1991. u Vinkovcima od Miljenka i majke Branke. Uz sestru Ivu odrastao je u Župi sv. Andrije apostola u Andrijaševcima, gdje je odmalena počeo ministrirati. Osnovnu školu pohađao je u Andrijaševcima, a Jezičnu gimnaziju u Vinkovcima. Nakon srednje škole odlazi na studij geografije u Zadar gdje je završio preddiplomski studij. Po završetku studija prijavio se u Zadarsku nadbiskupiju i započeo studij teologije u Splitu. Narednih pet godina proveo je u formaciji u Centralnom bogoslovnom sjemeništu. Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu uspješno je diplomirao u rujnu 2019. godine. Pri kraju studija odlučio se vratiti u rodnu nadbiskupiju te je uputio molbu nadbiskupu đakovačko-osječkom Đuri Hraniću da ga primi kao svećeničkog kandidata Đakovačko-osječke nadbiskupije. Njegovoj molbi nadbiskup je udovoljio pa je narednu godinu proveo u Bogoslovnom sjemeništu u Đakovu, a djelovao je i u Nadbiskupskom ordinarijatu. Za đakona je zaređen 11. listopada 2020. godine u Đakovu. Đakonski praktikum vršio je u Župi i svetištu Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu, gdje ostaje i dalje vršiti svoju prvu svećeničku službu kao župni vikar. Brankica Lukačević