Proslava svete Ane u Slavonskom Brodu, Bistrincima i Osijeku

Slavonski Brod – Blagdan sv. Ane, zaštitnice kapele u slavonskobrodskoj Tvrđavi ove je godine, zbog opsežnih radova u okružju kapele i nemogućnosti okupljana vjernika, slavljen u ponedjeljak 26. srpnja na prostoru ispred Pastoralnog centra Župe Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu.

Blagdansko slavlje u večernjim satima na vanjskom oltaru predvodio je mons. Stjepan Belobrajdić, župnik u miru i začasni kanonik. Uz župnika Ivana Lenića suslavio je vlč. Marko Martić, Brođanin na studiju u Rimu.

Kako je toga dana slavljen i Prvi svjetski dan baka, djedova i starijih osoba mons. Belobrajdić u prigodnoj je homiliji pojasnio da je papa Franjo, proglašavajući taj dan želio potaknuti na osjetljivost i brigu za starije. „Bake, djedovi i stariji su dar i spona koja povezuje naraštaje. Oni su čuvaru naših korijena, života koji treba prenijeti na mlade – pozvani čuvati polog vjere svojim svjedočenjem života, brinuti se za malene, svjedočiti Božju ljubav prema nama…“, rekao je uz ostalo mons. Belobrajdić. Posvjestivši mladima da su od starijih primili sve što imaju, ustvrdio je kako je budućnost svijeta u savezu između mladih i starih. Pozvao je starije da sjećanja koja su njihov život ne nameću drugima, a mlade pozvao da dozvole starijima da žive kroz svoja sjećanja. Posvjestivši kako nije važno koliko je godina u našem životu, nego koliko je života u našim godina pozvao je vjernika da otvore svoje srce za djelovanje Duha Svetoga kako bi bili osjetljivi na patnju i bol bližnjih, napose starijih.

Unatoč visokim temperaturama u hladovini Gospina dvorišta petstotinjak vjernika, među kojima su bile cijele obitelji s djecom, djedovi i bake te starije osobe iz župa Slavonskobrodskog dekanata i pristiglih iz inozemstva na godišnji odmor, uz poštivanje epidemioloških mjera sudjelovalo je na misi, a prije mise i u molitvi krunice za obitelj i litanijama sv. Ani. Posebno se na misi molilo za dan ranije deset stradalih u prometnoj nesreći u blizini Slavonskog Broda te je za njih gorjelo deset lampiona.

Župnik Lenić zahvalio je na kraju mise predvoditelju Belobrajdiću na poticajnim mislima, svim Anama čestitao imendan, a bakama djedovima i starijima njihov dan. Pred izloženim kipom sv. Ane na oltaru, koji je za tu prigodu donesen iz kapele u Tvrđavi, vjernici su se poslije mise zadržali u tihoj molitvi i zahvali sv. Ani. Znatan je broj vjernika pristupio ispovjedi za koju su im na raspolaganju bila četvorica svećenika. Brankica Lukačević

Bistrinci Župa sv. Josipa Radnika u Belišću, koju vodi franjevci trećoredci glagoljaši, svečano je proslavila blagdan sv. Ane i Joakima u svetištu Sv. Ane na Dravi u Bistrincima. Proslavi blagdana prethodila je trodnevna duhovna priprava koja je započela u petak, 23. srpnja 2021.

Na sam blagdan 26. srpnja, misu u 10:30 predvodio je fra Josip Vrdoljak. U uvodu je rekao: “Kako znamo jučer smo slavili 1. Svjetski dan djedova, baka i starijih osoba. Ovim slavljem želimo podvući crtu i osvijetliti važnost starijih osoba koji zaslužuju primjereno mjesto u svakoj našoj zajednici.”

U homiliji je rekao: “Veličina svete Ane je zapravo u njezinoj kćeri Mariji, Majci Božjoj. Sveta Ana je svoj život željela posvetiti u braku sa svetim Joakimom, no nisu mogli imati potomstvo šte se kod židova smatralo prokletstvom. Stari Zavjet nam ipak nudi puno primjera da Božja snaga nadilazi naše mogućnosti i dolaska potomstva u kasnijoj dobi. Primjer je Abraham, Zaharija i mnogi drugi. Zanimljivo je da njihova djeca postaju blagoslov za cijeli narod.” Zatim je spomenuo i jučerašnji dan od pape Franje, posvećen djedovima i bakama: “Papa kao da je htio time reći ‘dajte pogledajte na starije i nemoćne’, posebno u ovo vrijeme koronavirusa kad je svako posjećivanje ograničeno povećavajući osamljenost ljudi. No stari se ne spašavaju sami, bez mladih i obratno, mladim trebaju stariji da bi se spasili. Svaki član obitelji s onim što ima može biti veliki izvor potpore za sve.”

Spomenuo je nadalje, da djedovi i bake imaju i poseban zadatak prenošenja vjere mlađim naraštajima, prateći unuke svojom mudrošću i pomažući im da sačuvaju dodir s vlastitim korijenima i graditi život na čvrstim temeljima. Istaknuo je, kako je i papa Franjo govorio, da su starije osobe neizostavna karika pouke u vjeri. “Pomislimo li na djedova i bake primijetit ćemo da je upravo dar besplatnosti ono što donose našim obiteljima. Njihovo duhovno blago tek treba otkriti”, spomenuo je fra Josip osvrćući se na nagovor pape Franje povodom prošlogodišnjeg svjetskog kongresa “Bogatstvo godina”. Fra Josip je nastavio: “Čak i najsiromašniji među nama imaju dvije ribice koje će Isus umnožiti da nasiti mnoštvo: ljubav i molitvu.” Osvrćući se i na riječi pape u miru, Benedikta XVI., propovjednik je rekao kako molitva starijih može zaštiti svijet i pomoći mu možda učinkovitije od truda mnogih, jer su molitve pluća bez kojih svijet naprosto ne može doploviti u mirnu luku spasa. Fra Josip je zaključio: “Isus ne može bez nas. Danas treba naše ruke kako bi utažio glad onih koji ga trebaju. Mi ovdje slavimo preko 200 godina svetu Anu, ali još više prisutnost Boga svemogućega preko svojih svetaca. Mnogi su nas hodočasnici kroz to vrijeme pretekli i otišli u vječnost, hvalimo Bog dok god možemo. Neka nam pomoge u tome zagovore svete Ane i njezine kćerke, naše Majke Marije!”

Prema legendi i usmenoj predaji, Drava je na bistrinačku obalu izbacila sliku svete Ane koja je zatim odnešena u obližnju crkvu svetog Stjepana, ali se pronađena slika čudom vratila na mjesto pronalaska. Nakon što se čudo ponovilo nekoliko puta, mještani su povjerovali da je želja svetice da joj se upravo na tom mjestu podigne svetište, što je i učinjeno. Bistrinčani su sazidali prekrasan poklonac u obliku stupa gdje su smjestili sliku svete Ane. Poklonac je izgrađen kao poticaj i izraz pobožnosti, te postaje mjesto predaha i molitve za sve posjetitelje. Svetište, danas staro 224 godine, smješteno uz obalu rijeke Drave između šume i nepreglednih polja, omiljeno je mjesto mira i molitve u Bistrincima. Tijekom ovogodišnjih trodnevnih svečanosti, susreta i misnog slavlja, Svetište svete Ane posjetilo je nekoliko tisuća hodočasnika iz svih dijelova Slavonije i Baranje.

Svečanu misu pjesmom je uveličao domaći župni zbor Župe sv. Josipa Radnika iz Belišća. Marko Grgić

Osijek – Konkatedralna župa sv. Petra i Pavla u Osijeku je proslavila blagdan Svetih Joakima i Ane (26. srpnja) uz tradiciju čašćenja Marijinih roditelja, Isusovih djeda i bake, pohodom vjernika Gornjogradskom groblju sv. Ane gdje je trima misnim slavljima proslavljen crkveni god gornjogradske crkvice sv. Ane. Večernja misa slavljena je u konkatedrali te su uz četiri mise vjernici imali prigodu za svetu ispovijed. Misna slavlja predvodili su i propovijedali župni vikari Blaž Jokić i Ante Lučić, ističući kako je „krjepost i veličina sv. Joakima i Ane njihova kćerka Majka Božja, a to je prvi i najvažniji dokaz njihove svetosti jer čovjek je svet, ispuni li ono što Bog od njega traži, a od njih je tražio da dadu svijetu Majku Njegova Sina, koja će razveseliti nebo i zemlju, s kojom je osvanulo novo doba za svijet“. Popodnevno euharistijsko slavlje uz crkvu sv. Ane predslavio je vlč. Lučić, a liturgijsko pjevanje vodili su župljani kojima se pridružiše redovnice Družbe Marijinih sestara čudotvorne medaljice te župljani osječkih dekanata.

„Brojne crkve i kapele posvećene su u čast svetim roditeljima Majke Božje, pa i ovo naše na najstarijem (1848.) osječkom Gornjogradskom groblju sv. Ane“, uvodeći u misu naglasio je Lučić te u propovijedi razmatrao o slici svetih roditelja – kršćanskoj Crkvi u malom, o svetoj obitelji – mami i tati, bakama i djedovima, o nama danas koji imamo trajni uzor u Marijinim roditeljima, Isusovoj baki i djedu, u Isusovoj obitelji.

„I premda je stanje u kršćanskoj obitelji alarmantno, hvala Bogu da još uvijek svjesnih roditelja i zdravih obitelji koje ne žele pokleknuti pred najezdom zla i destrukcije. Treba se probuditi, dok još nije prekasno i u obiteljski život utkati vrijednosti vjere koje će nas čuvati od zla, posebno mlade izrazito izložene izazovima… Molimo danas svete Anu i Joakima, istinski primjer vjerničke obitelji, za zagovor da naš narod sačuva naše kršćanske obitelji i obiteljske vrijednosti“, zaključio je Lučić te naposljetku mise predvodio molitvu za pokojne sahranjene na Groblju sv. Ane, gdje počivaju brojni redovnici, redovnice, svećenici i laici. Vjernici su se zadržali u osobnoj molitvi u kapelici sagrađenoj 1870. godine pred oltarnom slikom sv. Ane, Joakima i Marije, dok su brojni hodočasnici molili pred posvećenom slikom sv. Ane s kćerkom Marijom, postavljenom tijekom blagdana na crkveno pročelje gdje je jednom godišnje izložena čašćenju. Nevenka Špoljarić