Susret nadbiskupa Hranića i novih bogoslova

ĐAKOVO (TU) – Mons. Đuro Hranić, nadbiskup metropolit đakovačko-osječki, primio je u ponedjeljak, 18. listopada u prostorijama Nadbiskupskog ordinarijata sedmoricu novih bogoslova Bogoslovnog sjemeništa u Đakovu, koji su bili u pratnji rektora preč. dr. Stjepana Radića i duhovnika mons. dr. Karla Višatickog. Kandidati Đakovačko-osječke nadbiskupije su: Stjepan Kuharić (Marijanci), Danijel Kukić (Požega) i Josip Mikulec (Beli Manastir), dok po jedan kandidat dolazi iz triju ostalih biskupija: za Subotičku Valentino Kujundžić (Subotica), Varaždinsku Matej Špiranec (Kloštar Podravski) te Bjelovarsko-križevačku Mario Perinec (Brdo Cirkvensko), koji je došao u četvrtu godinu. U propedeutsku tj. pripravnu godinu za Đakovačko-osječku nadbiskupiju primljen je Matej Prljević (Retkovci).

Kroz srdačan razgovor nadbiskup je novim bogoslovima poželio dobrodošlicu te im zahvalio na njihovoj hrabrosti da se odazovu Božjem pozivu, naglašavajući kako je svaki od njih dragocjen i uistinu ‘dar’ bogoslovnoj zajednici. Također se osvrnuo na izazove s kojima se suočava jedan svećenički kandidat, a to su ponajprije snažna sekularizacija i otklon od vjere čemu smo svi izloženi, nadalje umanjeni ugled svećenika u društvenoj zajednici kao i krize s kojima se Crkva općenito susreće. Novim bogoslovima poručio je da budu odvažni i hrabri te svoju sigurnost u poziv temelje na molitvi i sakramentalnom životu, imajući u vidu da će se poput Blažene Djevice Marije susretati s poteškoćama i problemima, no uz Božju će pomoć iste moći i nadvladavati.

Na kraju susreta nadbiskup je pripravniku i bogoslovima prve godine poklonio Katekizam Katoličke Crkve dok je Mariu Perinecu, bogoslovu četvrte godine, darovao Zakonik kanonskog prava, kako bi im ta teološko-crkvena literatura bile od koristi na njihovom putu kroz duhovnu i intelektualnu formaciju. Luka Mikić