Susret mnogobrojne obitelji Kvetek

SLAVONSKI BROD (TU) – U spomen na dan kada su njihovi sada pokojni roditelji Josip i Kristina Kvetek prije 65 godina sklopili bračni savez, njihova djeca, na čelu s Florijanon Kvetekom, župnikom u Župi Duha Svetoga u Slavonskom Brodu, organizirali su u subotu, 24. lipnja u toj župi susret svih njihovih potomaka. Od ukupno 90 direktnih potomaka i trideset snaha i zetova susretu se odazvalo njih osamdesetak. Oni su u naselju te župe, koja je toga dana slavila svog nebeskog zaštitnika sv. Ivana Krstitelja, sudjelovali na misnom slavlju, i zahvalili Bog za sve milosti koje su primili preko svojih roditelja.

Znakovito je da je bračni par Kvetek imao petnaestero djece od kojih je jedanaest živih, a četvero ih je preminulo u djetinjoj dobi. Duhovni poziv izabrao je sin Florijan koji je svećenik, a kći Terezija je redovnica Družbe Kćeri milosrđa trećeg samostanskog reda sv. Franje i na službi je na Ugljanu. Ostalih devetero djece podarilo je 40-ro unučadi i 39 praunučadi, među kojima je duhovni poziv odabrao unuk Marijan Zovak, bogoslov salezijanac. Najstarija u toj velikoj obitelji je kći Gordana s pedeset i šest godina, a najmlađi je mali Petar, koji se toga dana krstio.

Druženje su, uz zajednički ručak, nastavili u Marijinom domu – centru za duhovne obnove, koji je smještenom u Brodskom Vinogorju. Župnik Kvetek obratio se s puno emocija svom mnogobrojnom rodu i naglasio kako je to dan kada su na poseban način pozvani Bogu zahvaljivati za svoje pretke koji su im prenijeli životne vrijednosti, a napose vjeru,  jer su svi ostali blizu Gospodina. Iskazao je svoju radost što se svi međusobno slažu, poštuju i okupljaju. B. Lukačević