Ljetni oratorij

SLAVONSKI BROD (TU) – Projekt salezijanaca – katehizacija djece od 4. do 8. razreda osnovne škole – Ljetni oratorij po drugi puta održan je u Slavonskom Brodu. Susret u OŠ Dragutina Tadijanovića, koja se nalazi na području Župe bl. Alojzija Stepinca, započeo je u četvrtak, 22. lipnja, a završio u subotu, 24. lipnja. Ovogodišnja tema bila je „Mi smo obitelj“ po pobudnici pape Franje. Dvjestotinjak djece iz četiriju župa Slavonskobrodskog dekanata: Bl. Alojzija Stepinca, Sv. Leopolda Mandića, Bezgrješnog Srca Marijina i Sv. Dominika Savija sudjelovalo je tijekom tri dana u programu, koji su priredili i, uz podršku brodskih župnika, zajedno s dvanaestak brodskih animatora vodili salezijanci iz Zagreba: don Mihovil Kurkut, don Mario Bobić, đakon te četvorica bogoslova.

Susret je sadržavao molitvu, igru, pjesmu i razne radionice, a vrhunac je bio u petak, 23. lipnja na svetkovinu Presvetog Srca Isusova, kada su dječica sa svojim roditeljima sudjelovala na misnom slavlju u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva. Predvodeći slavlje uz slavonskobrodskog župnika Tomislava Ćurića, don Mihovil je u svojoj homiliji na pristupačan i spontan način djeci progovorio o Božjoj bezuvjetnoj ljubavi za čovjeka te posvjestio da smo i mi kao njegovi nasljedovatelji pozvani tako ljubiti jedni druge. U subotu, 24. lipnja sudjelovali su u humanitarnoj utrci „Trčimo za obrok više“, a susret su završili osvježivši se uz vodene igre na igralištu OŠ Dragutina Tadijanovića.

Ljetni oratorij prigoda je za evangelizaciju djece na suvremen te njihovoj dobi prihvatljiv i zanimljiv način. Cilj je da kvalitetno i osmišljeno provedu vrijeme, međusobno se bolje upoznaju, a druženjem, molitvom, radionicama, sportskim i drugim igrama, natjecanjima i ostalim korisnim sadržajima nastoji im se pomoći u njihovu ljudskom i kršćanskom formiranju, rastu i razvoju. Djeca su prepoznala otvorenost projekta i radosno se uključila u sve ponuđene sadržaje: molitvenu zajednicu, sportsku skupinu, glumačku skupinu, kreativnu radionicu, glazbenu grupu, novinarsku ekipu i druge radionice te zajedničke susrete gdje su izrazili svoje sposobnosti kroz ples i igru. Želja je domaćih župnika da susreti takvoga tipa u njihovim župnim zajednicama zažive kao dio redovite pastoralne i katehetske ponude i prakse. Plodovi prošlogodišnjeg ljetnog oratorija već su vidljivi u župama te takav način rada neki od vjeroučitelja provode i u svojim nastavnim aktivnostima. B. Lukačević