Humanitarna utrka „Trčimo za obrok više“

SLAVONSKI BROD (TU) – Humanitarna utrka pod geslom „Trčimo za  obrok više”, održana je u subotu 24. lipnja  na Trgu Ivane Brlić-Mažuranić u Slavonskom Brodu. U suradnji s volonterima humanitarne udruge „Marijini obroci“, organizatori te vrijedne akcije su članovi Molitvene zajednice Srce Isusovo i Studentski katolički centar – SKAC.

Dvjestotinjak Brođana kojima se pridružilo nekoliko volontera iz Zagreba, Pleternice, Osijeka i Požege odazvalo se susretu, koji je započeo kilometarskom utrkom djece, a potom su utrku od šest kilometara istrčali oni stariji. Utrci su se pridružila i djeca iz četiriju župa Slavonskog Broda, koji su tih dana sudjelovali na Ljetnom oratoriju. Za sve sudionike organizatori su priredili zabavni program, a za najbrže trkače osigurali i prigodne nagrade.

Kako je cilj utrke širenje vijesti o „Marijinim obrocima“ i prikupljanje donacija za prehranu djece na mjestu obrazovanja u najsiromašnijim zemljama, prikupljenih 12.900 kuna od donacija, sponzora, darova građana i sudionika biti će usmjereno siromašnoj djeci u Liberiji, točnije kuhinji koju su volonteri „Marijinih obroka“ tamo ove godine dobili. Kuhinja je dobila naziv po organizatorima koji će zajedno s OŠ A. Kanižlića iz Požege hraniti 244 djece.

Vizija Marijinih obroka je ne samo djeci dati obrok, nego ih što više privući u školu kako bi imali i obrazovanje. Stoga su volonteri na prigodnim štandovima, uz promotivne materijale, građanima ponudili razne rukotvorine, koje su sami izrađivali, knjigu „Baraka koja je nahranila milijun djece“ koja priča o nastanku Marijinih obroka – ideji kada su pri osnivanju 2002. započeli s 200 djece, do danas kada na skrbi imaju 1.230.171 djece te CD-i na kojima su dirljiva svjedočenja djece koja su uspješno završila školovanje zahvaljujući toj udruzi.

Suosnivači udruga, Krešimir Planinić iz Zagreba i volonterka Đurđica Lucić iz Pleternice posvjedočili su kako ih je njihov boravak u Africi u Beninu oplemenio i potaknuo na veće zauzimanje da im pomognu. Naglasili su kako su ta djeca unatoč teškim materijalnim uvjetima života puni radosti. Zahvalili su sudionicima i ostalima na donaciji, koja će biti dovoljna da godinu dana jedan obrok dobije 107 djece. B. Lukačević