Proslava svetkovine Presvetog Srca Isusova

ĐAKOVO/OSIJEK (TU) – Svetkovina Srca Isusova proslavljena je misnim slavljima u Đakovu i Osijeku.

Đakovo

Dan uoči svetkovine Srca Isusova, zajednica Milosrdnih sestara Sv. Križa u Đakovu obilježila je godišnjicu posvete njihove crkve, a na samu svetkovinu Srca Isusova, 23. lipnja 2017. titularni blagdan crkve proslavljen je svečanom liturgijom.

Nakon pjevanih Jutarnjih pohvala Božanskog časoslova uslijedilo je misno slavlje koje je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, u zajedništvu s vlč. dr. Davorom Vukovićem, vicerektorom samostanske crkve te odgojiteljima u Bogoslovskom sjemeništu: mons. Ivanom Andrićem i vlč. dr. Antunom Japundžićem i vlč. Darijom Hrgom, tajnikom Nadbiskupskog ordinarijata. Uz mnoštvo vjernika, samostanskoj zajednici pridružila se i zajednica bogoslova đakovačkog sjemeništa. Nadbiskup je u propovijedi istaknuo kako je pobožnost Srcu Isusovu pravi lijek današnjem čovjeku koji je često izložen teškim životnim problemima, tjeskobnim brigama, pa čak i depresivnim stanjima. Sam Isus u Matejevu evanđelju poziva: Dođite k meni svi vi izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti (Mt, 11,28). Naglasio je kako je važno s Isusom nositi teret svakodnevice, kako bi nas od naših opterećenja mogao odmoriti i da bi nam njegov jaram mogao biti sladak.  Svečanom liturgijskom ozračju doprinio je samostanski zbor pod ravnanjem s. Svjetlane Paljušević. Josip Kazalicki 

Osijek

Ovogodišnje svetkovanje Presvetoga Srca Isusova (23. lipnja) u retfalačkoj župi u Osijeku bit će upamćeno jer su večernje misno slavlje, recital i koncert, iznenada zbog kišnog nevremena, održani u radionici auto-servisa u Psunjskoj ulici, umjesto tradicionalno uz obližnju kapelicu svečaricu (na uglu Psunjske i Čvrsničke ulice). Cjelodnevno ukrašavan slavljenički prostor s pokretnim oltarom uoči mise i nevremenskog pljuska izmješten je, dok se procesija djece i vjeroučenika pjevajući Čvrsničkom ulicom približavala kapelici, te su vjernici s klupama i opremom za slavlje pohrlili u obiteljsku kuću Stjepana i Katice Đukić gdje je ubrzo postavljen oltar, orgulje, cvijeće, razglas i klupe za dvjestotinjak vjernika iz retfalačke i osječkih župa. „Jeste li ikada imali misu u auto-servisu? Nismo niti ja ni kapelan niti naša župa, ali zajedništvo se ostvarilo, Bogu hvala, i na ovome mjestu gdje slavimo blagdan Presvetog Srca Isusova. Hvala obitelji Đukić koji tradicionalno od 1995. godine organiziraju svečanu blagdansku misnu proslavu uz kapelicu, a danas su nas ugostili u obiteljskom domu i u svom poslovnom prostoru. Hvala svima vama, Retfalčani dragi, jer iskazujete kršćansku ljubav o kojoj je u nadahnutoj propovijedi govorio naš župni vikar Robert Almaši“, kazao je naposljetku mise župnik Ivica Martić te ponaosob zahvalio svim aktivnim sudjelovateljima slavlja.

Posebnost blagdanske proslave bio je tradicionalni recital djece upućen Isusu, svećenicima i župljanima (o čuvanju katoličke vjere u svom životu kroz ljubav prema Isusu) koji su ove godine za blagdansku prigodu napisale djevojčica Anamarija Reba i mentorica Blanka Kundakčić (donjogradska župljanka), ujedno organizatorica dječje pobožnosti i programa u kojemu sudjeluje 21 godinu. “Želimo reći svima vama, kako se velika ljubav ovdje slavi među nama, iz Presvetog Srca Isusova ona dolazi i blagoslivlja svakog tko pored kapelice prolazi… Čim lipe ovom ulicom zamirišu, znam da školske brige dolaze kraju, ali i da se bliži ovaj svečan dan kada ću vas moći sve okupljene pozdraviti ovdje sve štovatelje, stare i mlade koji Isusa u srcu nose! Svećenici dragi zaslužuju posebnu riječ hvale što s nama blagdan Presvetog Srca Isusova slave. Velika je uloga u ovom misnom slavlju Vaša danas, obnovili ste nam vjeru, donijeli ohrabrenje i pronijeli Isusov glas! Molimo Vas za blagoslov koji dušama donosi spas i koji će nam dati snagu i zdravlje da i sljedeće godine vidite sve nas! Živjeli i hvala”, poručila su djeca recitalom.

Naime, prigodni molitveno-duhovni doprinos u čast Presvetog Srca Isusova otpočela je pok. župljanka Hermina Lanz sastavljajući duhovnu poeziju i molitve koju su djeca iz susjedstva recitirala i molila na blagdan te je uz pomoć pok. Olge Dugački i obitelji Đukić 1994. oživjela molitvena tradicija uz kapelicu (sagrađenu i posvećenu 1936. godine, obnovljenu 1996.). Ove su godine u procesiji sudjelovali i recital izveli: Lucija Valentić, Marta Đukić, Ivona Zeko, Anamarija Reba, Martina Balentić, Andrea Ljubo, Hana Miočević Bokun, Matej Buljan, Lana Jurić, Šimun Dugački i Lucija Damjanović. Na misi je pjevao župni zbor uz ravnanje i orguljsku pratnju čs Evice Sočković. Svečani koncert, prvi samostalni od ustroja 2016., održala je Župna muška klapa „Sv. Ilija“ uz ravnanje Petra Kopunovića Legetina. „Današnji blagdan nas potiče da budemo bolji ljudi i otvorimo svoje srce za Boga koji je dao svoje srce za nas. Krenimo i mi, poučeni primjerom Isusa Krista, na put prema braći ljudima srcem u Srcu Isusovu i vidjet ćemo da srce ni danas nije izišlo iz mode, nego da i danas svijet živi od velikih ljubavi: od srdaca, koje se i danas znaju razdati, darivati, poklanjati i najspremnije služiti drugima u ljubavi“, poručio je propovjednik Almaši. Euharistijskom slavlju prethodila je pobožnost Srcu Isusovom i molitva krunice koju je predvodila Župna molitvena skupina uz vodstvo Agice Kalkan, a na kraju mise djeca su cvijećem darivala župnika i župnog vikara, koji su prvi put u retfalačkoj župi sa župljanima proslavili Presveto Srce Isusovo. Nevenka Špoljarić