Postavljena spomen-ploča u zid crkve u izgradnji

VUKOVAR (TU)  – U povodu 330. obljetnice kako je Hrvatski sabor 1687. godine proglasio sv. Josipa zaštitnikom Hrvatske, u vukovarskom naselju „Borovo Bata” u tijeku je gradnja nove crkve u čast sv. Josipu čija je izgradnja planirana davne 1942. godine. Sv. papa Ivan Pavao II. posvetio je kamen temeljac za njezinu izgradnju u Osijeku, 7. lipnja 2003. godine, prigodom njegovog trećeg pastirskog pohoda Hrvatskoj.

U zidove crkve u izgradnji, u četvrtak, 22. lipnja generalni vikar Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. Ivan Ćurić postavio je spomen ploču kao trajan spomen na svetog papu Ivana Pavla II., jednog najvećih prijatelja našeg naroda i Hrvatske. Na kamenoj ploči uklesano je „Temeljni kamen za crkvu sv. Josipa radnika u Vukovaru-Borovo naselje, blagoslovio papa Ivan Pavao II. u Osijeku 7. lipnja 2003.”

U Službi riječi sudjelovali su i franjevci grada Vukovara predvođeni župnikom, gvardijanom i dekanom Vukovarskog dekanata fra Ivicom Jagodićem, kao i Petar Ćorluka, član Povjerenstva za izgradnju sakralnih objekata Đakovačko-osječke nadbiskupije. Grad Vukovar predstavljao je gradonačelnik Ivan Penava, koji je rođen u ovom naselju, a bili su nazočni i dožupan Vukovarsko-srijemske županije Damir Barna, dogradonačelnik Marijan Pavliček, koji živi u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo naselje, te je donedavno bio član Župnog ekonomskog vijeća ove župe.

Inače u naselju Borovu Bata, 21. lipnja 1938. godine je Sveta Stolica ustanovila samostalnu župsku vikariju. U tu svrhu tvornica „Borovo” iznajmljuje jednu od vila u Trećoj koloniji za stanovanje trojice franjevaca. Za izgradnju crkve i samostana sakupljeno je oko 300 tisuća kuna. Godine 1942. đakovački biskup Antun Akšamović uzdiže samostalnu vikariju na rang župe. Ministarstvo pravosuđa i bogoštovlja je 31. kolovoza 1942. godine donijelo odluku o izgradnji nove župne crkve, kao i župnog stana te gospodarskih zgrada, a tvornica „Bata” stavila je na raspolaganje stanovitu površinu 50×70 kvadratnih metara, koja se nalazi ispred mješovite pučke škole. K tomu, biskup Akšamović dao polog od milijun i pol kuna na račun tvornice, uz kamatu od 10 % kao jamčevinu da će, čim to prilike dozvole na tom zemljištu započeti s izgradnjom katoličke bogomolje. No, ono što se trebalo dogoditi davne 1942. godine dogodilo se 2017. godine.

Kad nova crkva sv. Josipa radnika u naselju „Borovo Bata” bude dogotovljena, u zapadnom dijelu Vukovara dominirat će svojim zvonicima crkva Gospe Fatimske u „Borovu naselju” i crkva sv. Josipa radnika u naselju „Borovo Bata”. Izgradnji nove crkve najviše se vesele katolici središnjeg gradskog naselja Lužac koji su podjednako udaljeni od župne crkve sv. Filipa i Jakova, na istočnom dijelu grada, kao i od crkve Gospe Fatimske, u zapadnom dijelu grada. Izgradnjom nove crkve ona im dolazi bliže. U tom središnjem dijelu grada nema niti trgovina, niti škole, a niti bogomolje. Možda je i to jedan od razloga da su agresori upravo na tom dijelu probili crte obrane grada, već početkom studenoga 1991. godine. Vjenceslav Janjić