Spomendan sv. Marte u osječkoj župi Uzvišenja sv. Križa

OSIJEK (TU) – Spomendan sv. Marte koji se slavi 29. srpnja proslavljen je u Župi Uzvišenja sv. Križa u Osijeku večernjom misom tijekom koje je župna Zajednica sv. Marte zahvalila za darove služenja časteći svoju nebesku zaštitnicu.

Misu je predvodio župni vikar Matija Aušić, suslavio župnik Ivica Martić. Na kraju mise članice Zajednice sv. Marte predvodile su molitvu upućenoj svetoj zaštitnici domaćinstva, sluškinja, kuharica, pralja, radnica… zahvalivši Bogu za ostvarenje karizme služenja u župi čišćenjem, uređenjem i brigom o crkvenom interijeru. Vrijedne ruke Zajednice sv. Marte okuplja župna sakristanka s. Marija (Marica) Jerković, redovnica Družbe sestara Naše Gospe. U petoj godini organiziranoga djelovanja, „Marte“ (spremačice, čistačice, poslužiteljice gostiju) broje petnaestak radišnih župljanki koje se sabiru subotom na jutarnjoj misi te služenje počinju molitvom sv. Marti.

Liturgijsko čitanje, psalmi i napose evanđeoski ulomak, u kojemu Marta prima Gospodina u kuću i poslužuje (dok njena sestra Marija sluša Božju), potaknuli su vlč. Aušića na razmatranje o služenju u ljubavi – u obitelji, o ljubavi koju vjernici imaju za svoju župnu obitelj u kojoj je i Zajednica sv. Marte. „Danas molimo za naše obitelji. I razmislimo: na koje načine Isus želi da se više sprijateljimo s njim, kako želi ući u naše obitelji i ojačati ih svojom ljubavlju i kako nas želi upotrijebiti za pomoć? Bog želi ljubiti nas i naše obitelji na isti način na koji je to učinio obitelji Marte, Marije i Lazara. Iako nisu bili savršeni, ipak ih je volio. I isto želi učiniti i nama i našim obiteljima. Molimo, za naše obitelji i za postojanu vjeru koju je imala i sveta Marta koju danas slavimo! Čestitam župnoj skupini „Svete Marte“ koja neumorno, s puno ljubavi i žara revnuje, žrtvuje svoje vrijeme i ulaže trud u uređenje naše crkve i župnih prostorija. Neka vas sve čuva sv. Marta! I zajedno molimo zagovor ove tihe, ali jake svetice“, zaključio je Aušić. Slavljenice su spomendan zaključile druženjem. Nevenka Špoljarić