Simpozij o 130. obljetnici smrti Jurja Tordinca

ĐAKOVO (TU) – Spomen-muzej biskupa J. J. Strossmayera u Đakovu  je 15. svibnja 2023. bio domaćin Simpozija „Juraj Tordinac, svećenik, tajnik biskupa Strossmayera, pjesnik i pisac“ što su ga o 130. obljetnici njegove smrti organizirali Zavod HAZU Đakovo i Društvo hrvatskih književnika – Ogranak slavonsko-baranjsko-srijemski. Prije predavanja u prostoru Muzeja, izaslanstva DHK i HAZU, položila su vijenac na Tordinčevom grobu na Gradskom groblju u Đakovu. 

Simpoziju je nazočila izaslanica gradonačelnika Grada Đakova, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Sanja Rogoz-Šola. Prisutne je na početku pozdravio ravnatelj Muzeja vlč. Tadija Crnjak, potom Mirko Ćurić u ime Ogranka Društva hrvatskih književnika, te dr. sc. Pero Aračić, upravitelj Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Đakovu koje je održao i prvo predavanje na temu Život, rad i svećeništvo J. Tordinca.

– „On je bio kulturni radnik, pjesnik i tajnik biskupa Strossmayera. To je zaista vrijedan i bogat život. Današnjim skupom nastavljamo tamo gdje smo stali obilježavajući dvjestotu godišnjicu njegova rođenja. No, uvijek možemo nešto novo naći, u bogatom životu ljudi koji su tkali povijest“, kazao je uvodno dr. sc. Pero Aračić. 

 

Dr. sc. Zlata Živaković Kerže govorila je o osječkom razdoblju djelovanja Jurja Tordinca. Dr. sc. Goran Rem govorio je o Tordinčevom udjelu u pjesništvu hrvatskog romantizma, a Mirko Ćurić o Tordinčevim prigodnicama koje je upućivao uglednim osobama svoga vremena. Dr. sc. Vlasta Markasović je govorila o pjesništvu Jurjevog nećaka Nikole i mecenatskom utjecaju Jurja Tordinca na svog nećaka.  Dr. sc. Emina Bebić Kolar govorila je o jeziku Tordinčevih pjesama, a dr. sc. Vlatko Dolančić o arhivskoj građi u Dijecezanskom arhivu u Đakovu, koja se odnosi na Jurja Tordinca. Svoje radove su još priložili dr. sc. Milica Lukić, Ivan Stipić i dr. sc. Ivica Đurok, koji su se bavili ćirilometodskom  tematikom u Tordinčevim pjesamama, vezama obitelji Tordinac s hrvatskom zajednicom u Pečuhu te ostavštinom Jurja Tordinca u Arhivu obitelji Brlić u Slavonskom Brodu.  Skup je moderirao vlč. dr. sc. Ilija Dogan.

Nakon skupa očekuje se zbornik pozvanih radova koji će dati novo svjetlo na lik i djelo danas premalo poznatog pjesnika i svećenika Jurja Tordinca. Mirko Ćurić