Radionice za djelatnike i volontere ZTC-a

SLAVONSKI BROD (TU) – U okviru provođenja psihosocijalnog individualnog i grupnog tretmana za osnaživanje djelatnika i volontera Caritasa koji su djelovali u Zimskom tranzitnom centru (ZTC-u) u Slavonskom Brodu održana je 29. travnja 2016. završna radionica u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Brodskom Vinogorju. Kako vidim svijet i kako mu pristupam? bila je tema posljednje radionice s ciljem razvijanja suradnje i ostvarivanja optimalne komunikacije u multikulturalnom okruženju koju su održale stručne suradnice Bračnog i obiteljskog savjetovališta Đakovačko-osječke nadbiskupije u Slavonskom Brodu, Ivana Stvorić i Suzana Matošević.

U prvom dijelu radionice sudionici su istaknuli svoja iskustva o radu u ZTC u Slavonskom Brodu, na koji način su im ta iskustva pomogla, što su novo naučili, te na koji način i gdje mogu ta iskustva primijeniti u svom budućem radu, ali i u vlastitom životu. Od sudionika su se mogla čuti uistinu dirljiva iskustva: …pomaganje drugima mi je bila terapija; izašao sam iz vlastitih briga i problema i usmjerio se na one čiji su problemi daleko teži u usporedbi s mojima; postala sam bolja osoba, naučila sam se ponovno smijati i pronaći prave vrijednosti u životu; upoznali smo nove prijatelje i sklopili nova poznanstva: upoznao  sam druge kulture i vjere; postala sam bolja i tolerantnija osoba.

Drugi dio radionice potaknuo je sudionike na uživljavanje u razne uloge i razne situacije, te su u ‘trojkama’ pokušali spoznati koliko komunikacija može biti otežana kada nismo otvoreni za odnose s drugima, a uz to smo dodatno opterećeni vlastitim poteškoćama i problemima. Većina se složila kako im je najteža bila uloga slušatelja, a promatrači događaja su često bili zbunjeni i teško su mogli povezati što se uistinu događa s ljudima koje su promatrali. Nakon toga su iznosili svoja iskustva u nekim sukobima, definirali sukob, te tražili mogućnosti prevladavanja sukoba.

Pred kraj radionice su se podijelili u tri  manje skupine i pokušali bez verbalne i neverbalne komunikacije naslikati zajedničku sliku. Sve grupe su odlično surađivale u grupnom radu i brzo se prilagođavale uvjetima te su zaključili kako su se tijekom djelovanja u Zimskom tranzitnom centru naučili prevladavati mnoge poteškoće i probleme s kojima su se susretali u timskom radu.  Suzana Matošević