Prva subota u Svetištu Gospe Ilačke

ILAČA (TU) – Tradicionalna proslava prvih subota u Svetištu Gospe Ilačke bila je 3. lipnja na poseban način svečana i posjećena. Dragoj Gospi Ilačkoj hodočastili su župljani Župe sv. Mihaela, arkanđela iz Sraćinca. Uz njih su u svetište pristigli i župljani i hodočasnici župa Viškovci i Kuševac s pripadajućim filijalama, predvođeni župnicima vlč. Zvonimirom Martinovićem i vlč. Mihaelom Mađarevićem. 

Misno slavlje u 10,30 sati predvodio je vlč. Siniša Dudašek koji je u svojoj homiliji istaknuo važnost marijanskih svetišta i pobožnosti. Istaknuo je kako su svi vjernici kao ‘Marijine knjižnice’, koje i kroz osobno svjedočanstvo, baš poput Blažene Djevice Marije, pokazuju i upućuju na proslavljenog Gospodina. istaknuo je i potrebu molitve za svećenička i redovnička zvanja, kao i za postojeća zvanja koja neumorno rade na njivi Gospodnjoj.

Uz ove hodočasnike, osim domaćih vjernika bilo je i redovitih štovatelja Drage Gospe Ilačke iz bliže i dalje okolice. Misno slavlje svojim pjevanjem uzveličao župni zbor iz Sraćinca. Na kraju misnoga slavlja domaći župnik vlč. Ivan Đakovac zahvalio se vlč. Dudašeku na poticajnim riječima i predvođenju ovog misnoga slavlja, vlč. Martinoviću i vlč. Mađareviću  koji su došli hodočastiti sa svojim vjernicima. Zahvala je upućena i  svim svećenicima koji su bili na raspolaganju za sakrament pomirenja, ali i svim hodočasnicima koji redovito svake prve subote budu prisutni u ovom svetištu. Jasmin Budinski